Week 8: halverwege de tijdlijn

posted 15 Feb 2016, 14:24 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 15 Feb 2016, 22:34 ]

In de groepen 4 t/m 8 worden de thema's op dit moment afgerond. Groep 4 schrijft een 'onzingedicht', groep 5 'een uitnodiging voor een geheime club' en groep 7 'een familie anekdote', de vermakelijke resultaten zijn te zien in de klas. Verder is er een boek afgerond. Boek A van spelling/grammatica mag mee naar huis. Dit geef aan dat we op dit moment ongeveer halverwege het jaar zitten. De Cito toetsen van het volgsysteem zijn dan ook in de afgelopen weken afgenomen. Door de tijd die we hiervoor hebben moeten gebruiken lopen we bij de planning een beetje achter op het methodewerk, maar dat gaan we inlopen in het tweede deel van Term 2.

Ook op de tijdlijn zijn we halverwege. Deze week ronden we het groene deel van de tijdbalk (ontdekkers en hervormers) volledig af. Aangezien de tijden soms nogal door elkaar lopen, hebben we al wat uitstapjes naar de tijd van de regenten en vorsten gemaakt. Na de mid-term gaan we bekijken hoe Nederland niet alleen van de Spanjaarden, maar ook van het water won... de rijkdom die de gouden handelstijd met zich mee bracht, zorgde voor de ontwikkeling van de kunst en de wetenschap. De Nederlanders wilden meer land en veroverden dat op het water... Een interessante tijd.

Dit weekend is het 'mid-term', de kinderen krijgen hun huiswerktas niet meer naar huis, zodat iedereen even lekker kan uitrusten. Geniet van de mid-term break en we zien elkaar weer op donderdag. 
Het is bijna mid-term, we zijn daarom bezig met het afronden van een aantal onderdelen. 

In groep 1 praten we al weken lang over de veranderingen in de verschillende seizoenen. Wat gebeurt er met water als je het mee naar buiten neemt? Welke spelletjes speel je in de winter? Hoe veranderen bomen door de seizoenen heen? Welke dingen groeien er in het bos in de herfst, de lente en de zomer? Hoe gedragen dieren zich in de lente, zomer, herfst en winter? Hoe ziet het leven van een bloemenzaadje er uit? 

De leerlingen uit groep 2 en 3 ronden de laatste hoofdstukken uit het huidige boek af. Na mid-term start groep 2 in het groene- en groep 3 in het blauwe boek. Tijdens de cultuurlessen hebben we het over onderwerpen uit onze geschiedenis. Hoe zag Nederland er uit in de tijd dat onze grootouders klein waren? Wat is een tijdlijn en waar vind ik gebeurtenissen op de tijdlijn in de klas en in de hal. Wat kan ik leren van het kijken naar schilderijen van vroeger? Na de  mid-term is er nog een reflectieweek en dan beginnen we aan een nieuw thema...

De nieuwe leerbrief voor het tweede deel van Term 2 verschijnt na de mid-term vakantie. Daarin vinden jullie wat we gaan doen bij Leessleutel, Staal, Grip op Lezen en cultuur.