Week 7: Olympische spelen

posted 13 Feb 2018, 22:21 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 13 Feb 2018, 22:21 ]
Deze week hebben we het in de klas gehad over de Olympische spelen. De winterspelen zijn tenslotte dit jaar zeer dichtbij huis en aangezien de Nederlanders goede prestaties leveren, komt het onderwerp regelmatig voorbij op het jeugdjournaal. Wil je er meer over lezen met je kinderen, kijk dan eens op de 'kidsweek' krant, nieuwsberichten speciaal geschreven voor kinderen. Elke wedstrijd wordt beschreven. Je kan natuurlijk ook naar de filmpjes van het jeugdjournaal over de Olympische spelen kijken op de website van het jeugdjournaal

Op school hebben we gesproken over het ontstaan van de Olympische spelen in de tijd van de Grieken, aan de voet van de berg Olympus. We leerden dat sporten in die tijd vaak bedoeld waren om soldaten te laten trainen voor de oorlog. Eens per 4 jaar was er 'vrede' en kwam men van heinde en ver om deel te nemen aan de spelen om Zeus, de oppergod, te eren. Mannen uit verschillende Griekse stadstaatjes sportten zij aan zij in plaats van te vechten. Vrouwen waren niet uitgenodigd, er werd namelijk naakt gesport.
De komende week kijken we met groep 4 t/m 8 naar het ontstaan van de moderne Spelen. In het huiswerk gaat het al over de oude en de moderne Spelen. De kinderen verwerken het onderwerp met de zeer actuele Nieuwsbegrip tekst over de Winterspelen. Wil je eerst met een filmpje beginnen over dit onderwerp? Kijk dan naar de aflevering van Vroeger en Zo over de Olympische spelen of naar deze aflevering van Klokhuis over sportprestaties

Met de jongere kinderen hebben we ons al voorbereid op het 'mother tongue exit point' dat volgende week woensdagmiddag op het programma staat. De kinderen zullen in aanvulling op het thema 'onze wereld' specifiek kijken naar verschillende leefgebieden in Nederland. Vandaag hebben we gekeken naar de natuur in leefgebieden die we in Nederland hebben. Welke dieren wonen er bijvoorbeeld in de duinen, op de heide, op het strand en in de zee of in de Nederlandse sloten? We hebben Nederland ingekleurd en gezien hoeveel water Nederland heeft en nagedacht over waar we duinen zouden kunnen vinden. Hierdoor is er al een voorschot genomen op woordenschat die volgende week zeker aan bod gaat komen. Wil je thuis verder praten over leefgebieden in Nederland kijk dan naar de aflevering van Huisje Boompje Beestje over de duinen of nieuws uit de natuur over de heide. Je kan ook naar de aflevering Huisje Boompje Beestje over 'wilde dieren' kijken, waarin Raaf en Erik op safari gaan om hun eigen huis en allerlei Nederlandse wilde dieren tegen komen!

Volgende week zal ik omschrijven waar de nieuwe thema's van Staal en Lijn 3 over gaan. De kinderen zullen ivm mid-term geen huiswerk mee krijgen volgende week.