Week 7: dobbelen

posted 7 Feb 2016, 16:00 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 7 Feb 2016, 16:00 ]
Deze week laat ik eens iets leuks zien uit de dagelijkse praktijk in de jongere klassen. 
Het is altijd een uitdaging om leerlingen aan het schrijven te krijgen. Hoe maak je het schrijven van woorden en zinnen leuk? In de hogere klassen wordt er veel geschreven in antwoorden op vragen in het boek, maar in de lagere klassen gaan de boeken vaak uit van antwoorden van een woord, of moeten kinderen iets omcirkelen. 

Om de kinderen echt zinnen te laten schrijven, zoals ze ook in de Engelse klas doen, zijn de 'storycubes' erg leuk.
Uit Nederland heb ik een aantal doosjes mee terug genomen. Er zijn doosjes met 3 dobbelstenen rondom een onderwerp (bijvoorbeeld dieren, prehistorie of medisch) en er zijn ook grotere dozen met 9 dobbelstenen rondom reizen en acties. De kinderen gooien met twee of drie dobbelstenen en bekijken de plaatjes. Ze maken nu zelf zinnetjes en zo een klein verhaaltje bij de dobbelstenen. Deze dobbelstenen zijn niet alleen leuk voor het schrijven, maar ook om kinderen te laten fantaseren, vertellen en uitbeelden in groep 1 bijvoorbeeld.
We gooien 2 of 3 dobbelstenen en bekijken de plaatjes. We denken na over het verhala wat je daarmee kan maken. Wat gebeurt er...?
Het verhaal schrijven we op in ons schrijfschrift. We denken aan punten aan het eind van de zin en maken onze zinnen af.
We delen het resultaat met Mr. Freeman, Emma leest in het Nederlands en vertaalt het meteen even voor Mr. Freeman, knap hoor!