Week 5: Water, vriend of vijand?

posted 30 Jan 2018, 20:03 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 30 Jan 2018, 20:03 ]
Deze week hebben we het op school gehad over het water in Nederland. In de cultuurles op maandag koppelden we dat aan de herdenkingen die er deze week plaats vinden in Nederland rondom de watersnoodramp van 1953, die dit jaar precies 65 jaar geleden is. We kwamen tot de conclusie dat het water in Nederland zowel vriend als vijand is. 

Nederland maakt al eeuwen gebruik van het water als 'weg'. Vorige week hadden we het nog over de VOC en de handel op zee die Nederland rijk heeft gemaakt en voor een deel van Nederland zelfs 'een Gouden Eeuw' bracht.  We zien dat met bijvoorbeeld grote havens als Rotterdam die handel nog steeds een belangrijke bron van inkomsten is.
Een andere bron van inkomsten is de visserij. Al eeuwen verdienen mensen langs de kust een boterham als visser. De kinderen maakten vervolgens zelf de link met 'leven onder water'. De mens moet namelijk zorgen dat de vervuiling van het water minder wordt, zodat er meer vissen blijven leven. Ze leven tenslotte zelf van die vis. De link met duurzaam doel nummer 14 'leven onder water' maakten we even later ook toen we het over dammen, dijken en de bijzondere 'Oosterscheldekering' hadden. Die kering staat meestal open, zodat het zoute water en zoete water in de Oosterschelde kan blijven mensen en zeedieren in en uit kunnen zwemmen. Zo blijven de ecosystemen met hun specifieke dieren en planten in de Oosterschelde beschermd. De kering gaat dicht wanneer er springvloed is of een westerstorm, om de mensen te beschermen.
Nog een bron van inkomsten is het toerisme. Niet alleen dagjesmensen uit heel Nederland spenderen graag hun tijd aan onze kust, ook uit andere landen komen toeristen speciaal voor de Nederlandse stranden en de steden met hun grachten. Verder recreëren we in Nederland volop in-, op-, met- en rond het water. We zeilen, duiken, vissen en zwemmen wat af. Nederlanders kunnen dus niet zonder hun water. 

In de afgelopen les keken we echter ook naar het water als een 'vijand'. We moeten ons beschermen tegen het hoge water. Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. De duinen beschermen ons tegen de zee, maar waar duinen ontbreken hebben we zelf dijken gebouwd die steeds hoger en sterker worden gemaakt. Om mensen die aan zeearmen wonen te beschermen zijn deze zelfs afgesloten met dammen. Langs de rivier zien we eveneens dijken en uiterwaarden die worden gebruikt wanneer er vanuit het achterland bijzonder veel water naar beneden komt. Het kost ons dus veel tijd, moeite, energie en geld om ons te beschermen tegen dat water. Door het verval in de rivier moeten we ook investeren in sluizen om het water in toom te houden en het vaarverkeer te regelen. We strijden ook tegen het water om meer land te krijgen, eeuwenlang hebben Nederlanders het water weg gepompt en nieuw land gemaakt, de polders. Nu beginnen we langzaam aan meer gebieden terug te geven aan het water, omdat na een aantal overstromingen langs de rivieren duidelijk is dat het water meer ruimte nodig heeft. In het huiswerk van de oudere kinderen zit dit keer een tekst over het hoge water in Nederland van enkele weken geleden. 


Wil je thuis verder praten over het leven in-op en rond het water met jongere kinderen. Kijk dan naar de Huisje Boompje Beestje aflevering over de sloot of  de Huisje Boompje Beestje aflevering over waterdiertjes. Voor de oudere kinderen is het ook leuk om te kijken hoe de rivieren door Nederland gaan, kijk naar Rondje Nederland Rivieren of Rondje Nederland onder de zeespiegel als vertrekpunt. Wil je aandacht besteden aan de herdenking van de ramp in Zeeland, dan kan je het beste naar www.entoen.nu gaan, klik daar op de 2e rij van onder op het 2e plaatje, het bootje. Dat canononderwerp gaat over de ramp van 1953. Je kan er informatie vinden en ook de Klokhuis aflevering is via dat onderwerp te vinden. Op school hebben we het met de oudere kinderen gehad over het deltaplan, dus ook dat is leuk om even te bekijken. Zeker de Oosterscheldekering is een bijzonder staaltje techniek, het beschermt de mens tegen de zee, maar geeft het unieke Oosterscheldeleven wel de ruimte om door te gaan zoals het was.

Tot slot wil ik jullie er nog even aan herinneren dat er op woensdag 7 februari om 19.00 een informatie avond is in het NTC lokaal. We zullen daar vooral kijken naar hoe de situatie wat betreft NTC er volgend jaar uit ziet op SIS.