Week 4: Hanze tijd en de Gouden Eeuw

posted 18 Jan 2016, 18:34 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 18 Jan 2016, 18:35 ]
Aangezien al onze Nederlandse leerlingen op dit moment bezig zijn met de voorbereiding voor de assembly is het leuk om thuis eventueel ook wat te leren over het handelsverleden van Nederland.

In de assembly laten de leerlingen eerst het handelsverbond van de Hanze zien. Van de 12e tot de 16e eeuw waren de steden aan de rivier de IJssel in het oosten van Nederland lid van het Hanzeverbond. Zo werden ze centra van de handel in de lage landen. Tot de Hanze behoorden verschillende steden verspreid door heel Europa,tot in Rusland. Er werden afspraken gemaakt, in bulk ingekocht en er werd samen gereisd zodat de handelsreizen veiliger werden. Als je in de zomer tijd hebt en een leuke dagtrip wil ondernemen zijn in bijvoorbeeld Deventer, Zutphen en Kampen nog veel gebouwen te vinden uit die bloeitijd.

Tegen het eind van de 16e eeuw werden er steeds betere schepen gebouwd, ontdekkingstochten openden nieuwe werelden en de handel verlegde zich voor Nederland meer richting Azië en Afrika. De steden aan de IJssel verloren hun bevoorrechte positie en steden als Amsterdam namen de functie van handelscentrum over. De handelsorganisatie VOC was al gauw overal in Europa bekend. In de assembly laten de leerlingen het bezoek van Tsaar Peter de Grote zien, de eind 17e eeuw naar Nederland kwam om ideeën op te doen voor de hervorming van zijn eigen land.

De leerlingen oefenen deze week voor hun assembly. Via de email hebben jullie al het verzoek gekregen om thuis te kijken naar passende kleding voor handelaren en werklui van de gouden eeuw en eventueel klompen mee naar school te geven. Als er vragen zijn over de assembly neem dan even contact op.

Zin om meer te ontdekken over de Hanze tijd? 
http://www.entoen.nu/hanze
Zin om meer te ontdekken over de VOC tijd? 
 

Filmpjes kijken?
ontdekkers en hervormers: 
regenten en vorsten: