Week 4: De Vierdaagse

posted 22 Jan 2017, 22:12 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 22 Jan 2017, 22:12 ]
Deze week heb ik weer een typisch Nederlands sportevenement gevonden, dat weer-of-geen-weer, elk jaar doorgaat; de Nijmeegse Vierdaagse.

De eerste Vierdaagse Afstandsmarsen werden in 1909 gehouden. Deelnemers konden vanuit 15 verschillende plaatsen in Nederland starten. Men moest 140 km afleggen in vier dagen, 35 km per dag. De marsen werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO), opgericht in 1908. Onder de 306 mannelijke deelnemers zijn 10 burgers.

Het evenement is inmiddels uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Meer dan 42.000 deelnemers lopen vier dagen lang in Nijmegen en haar omringende gemeenten, waarbij zij afhankelijk van hun leeftijd en geslacht in totaal 120, 160 of 200 kilometer afleggen op weg naar de Via Gladiola en het felbegeerde – inmiddels Koninklijk erkende - Vierdaagsekruis.

Dit is een leuk onderwerp om eens over te skypen met de grootouders of andere familieleden. Misschien heeft iemand uit de familie zelf wel eens mee gedaan aan de Vierdaagse. Je zou hen kunnen interviewen. 
Bedenk eerst vragen: Hebben ze het einde gehaald? Hebben ze eerst lang getraind voor ze gingen wandelen? Wat vonden ze moeilijk? Hebben ze tips voor als jij een lange afstand wil wandelen? 


In de klas hebben we het gehad over de Olympische Spelen. We bekeken hoe en waarom ze ontstonden in de Griekse oudheid, waar ze bijna 1000 jaar lang elke 4 jaar georganiseerd werden. Daarna keken we hoe Baron de Coubertin ze eind 19e eeuw opnieuw leven in blies en zo de moderne Olympische Spelen vormde die we nu kennen. Vervolgens keken we hoe de Spelen soms ook voor politieke boodschappen worden gebruikt. In de bijlage zijn 4 goede voorbeelden daarvan te vinden, die we in de klas hebben besproken. 
Het huiswerk gaat deze week geheel in het IPC thema over de Olympische Spelen, veel informatie daarover kan je zien in de aflevering van Vroeger en Zo


Wil je meer informatie over deze bijzondere wandeltocht en de geschiedenis ervan? Kijk dan op: het huis van Nijmeegse geschiedenis. of op: Novio Magus.
Wil je beelden van oude Vierdaagse zien? Kijk dan op de website van Beeld en Geluid, het online archief van Nederlands filmmateriaal. 
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
22 Jan 2017, 22:12