Week 48: Sinterklaas komt naar Sakhalin!

posted 28 Nov 2017, 20:46 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 28 Nov 2017, 20:47 ]
Het is elk jaar weer een spannende tijd voor Sinterklaas, maar dit jaar is het wel helemaal te gek. Waar zullen we beginnen...
Deze twee weken staan in de klas natuurlijk volledig in het teken van Sinterklaas. De kinderen werken in hun Sinterklaasboekje. We eten pepernoten en proberen ze in onze mond te vangen als we ze naar elkaar gooien. De jongere kinderen knutselen er op los en de oudere kinderen schrijven en tekenen het het bord vol, onze klas ziet er steeds mooier uit.


Alles lijkt dus eigenlijk op een normale Sinterklaastijd, maar er zijn echter een paar dingen die niet zo normaal verlopen. 
Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren heeft mr. Freeman vorig jaar geprobeerd om Piet op Afstand te worden. Aangezien hij geen Nederlands sprak, verliep de aanvraag voor zijn cursus niet erg goed en hij kreeg een brief dat hij was afgewezen. Sinterklaas raadde hem aan meer Nederlands te leren en dit jaar opnieuw de cursus aan te vragen. Het Nederlands leren is niet zo goed gelukt, maar toch heeft hij de cursusmap weten te bemachtigen! Hij heeft hem van Bas gekregen, die vorig jaar zelf overwoog om POA te worden, maar deze droom op gaf toen hij terug naar Nederland verhuisde. Zonder dat ik dat wist, heeft mr. Freeman in de afgelopen weken een aantal keer met de kinderen zitten studeren met de map en zelfs de oefentoets van het Pieten Onderwijs Volg Systeem gemaakt! En ik maar denken dat we met zijn allen Mr. Freeman aan het adviseren waren over wat voor soort Piet hij kan worden áls hij zijn Nederlands een beetje heeft opgeschroefd.


Inmiddels weet ik wel beter. Het hele verhaal kwam uit toen ik deze week met hulp van Emma en Christian maar weer eens mijn schoen probeerde te zetten. Dat wil zeggen, we hadden een slim plan. Emma en Christian maakten een tekening en ik gebruikte een van de binnen schoenen van een niet-Nederlands kind (anders zou Piet het natuurlijk meteen herkennen). Helaas trapte Piet er weer niet in en kreeg ik zoals gewoonlijk weer eens iets voor iemand anders in mijn schoen! In de afgelopen jaren heb ik al eens een bestekset voor mr. Pettitt en iets leuks voor juf Nienke in mijn schoen gekregen en nu kreeg ik een enveloppe voor Mr. Freeman. Er stond duidelijk op dat ik hem niet mocht open maken en dat heb ik dus ook niet gedaan. Emma mocht hem wel open maken en wat bleek. Piet had de oefentoets van mr. Freeman gevonden in zijn kantoor en nagekeken. Zo kwam het dat Mr. Freeman kwam opbiechten dat hij stiekem POA probeert te worden, maar dat was nog niet alles...


En zoals verwacht had de Sint een goed plan. Hij schreef terug dat hij contact op zal nemen met de gediplomeerde POA's ter plaatse om dit op te lossen. Zij gaan naar de speelgoedwinkel in Sakhalin en kopen voor onze leerlingen cadeautjes. Als het goed is, loopt dit avontuur dus toch nog goed af!

En Mr. Freeman? Die wil het erg graag weer goed maken met de Sint en laten zien dat hij een goede helper kan zijn. Hij heeft nu het pieten-oefenpak van Bas en gaat op zaterdag laten zien dat ook een Welsh-piet een goede hulp kan zijn bij het bezoek van de Sint aan onze school. Hij is zijn malle sprongen al aan het oefenen hebben we vandaag gezien!

Tegenwoordig hebben we niet alleen Nederlandse kinderen in de naschoolse les zitten, maar ook Duits- en Spaanstalige leerlingen die hun moedertaal studeren. Ook zij krijgen een uitgebreide uitleg van onze leerlingen over wat er zoal voorvalt rondom Sinterklaas. Ze luisteren zelfs mee naar Nederlandse sinterklaasverhalen.


Mr. Freeman wilde zo graag helpen dat hij een pakket dat deze week binnenkwam met 'Sinterklaas' erop onderschepte. Hij dacht 'Sinterklaas is in Nederland' en stuurde het onmiddellijk terug naar Nederland. Dat was niet zo slim, want dat pakket kwam van Sinterklaas voor de kinderen in onze school. In dat pakket zitten de cadeautjes voor zaterdag!!! Elk jaar stuurt Sint de cadeautjes al vooruit, omdat zoveel koffers tussen Moskou en Sakhalin verloren raken. Het is hem al eens overkomen dat zijn koffer weg raakte en dat wilde hij geen tweede keer meemaken, vandaar dat de cadeautjes sindsdien met de expatmail vooruit gestuurd worden. Helaas is ook dat dit jaar dus niet goed afgelopen, door die ijverige Mr. Freeman. Gelukkig maar dat hij uiteindelijk zijn morality gebruikte en zijn fout kwam opbiechten, want daardoor konden we nog op tijd ingrijpen. Oftewel, een brief schrijven naar... Sinterklaas!

We stuurden een email aan de sint: