Week 47: Sinterklaas!

posted 20 Nov 2017, 22:34 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 20 Nov 2017, 22:37 ]

Op school lezen we deze twee weken boeken over Sinterklaas en we bekijken praatplaten. De jongere kinderen pakken cadeautjes in en verkleden zich als Sint en Piet en durven dan zelf pepernoten uit te delen. De kinderen van groep 2 en 3 werken in hun Sinterklaasboekjes van Lijn 3, waarin ze teksten lezen, woorden verbinden en woorden schrijven over het Sinterklaasfeest. De oudere kinderen werken in Sinterklaasboekjes met Staal Spelling over Sint en Grip op Lezen teksten over het grote feest. Verder houden zij zich bezig met het maken van een informatie boekje over verschillende pieten.


Op zaterdag 2 december hopen we de Sint te mogen verwelkomen op school. Traditioneel komen de leerlingen van P1 t/m MY al eerder op school. Om 10 uur beginnen zij met de voorbereidingen voor het feest. We zullen vooral lekker actief bezig zijn, ons bekwamen in het pieten-vak in de gymzaal en een lied voor de Sint voor bereiden. Ook gaan we wat lekkers proberen te bakken om te serveren in ons Sinterklaascafé. Rond een uur of 12 hopen we dan de Sint en zijn pieten met deze heerlijke geuren en ons gezang naar onze Playhall te lokken. 

Deze week hebben alle kinderen nog 'gewoon huiswerk', alhoewel... gewoon. Alle kinderen hebben sinterklaas huiswerk mee gekregen. Groep 2 en 3 werken in een Lijn 3 Sinterklaasboekje dat ze zelfstandig kunnen maken en lezen in een avi boekje over Sinterklaas. Groep 4 t/m 7 heeft huiswerk voor taal mee gekregen waarin ze wat ze geleerd hebben bij Staal in een opdracht over pieten of sinterklaas moeten toepassen. 
Wil je thuis een leuke aflevering van Huisje Boompje Beestje kijken over Sinterklaas voor je aan je huiswerk begint? Kijk dan op www.schooltv.nl en kies een aflevering uit die je leuk vindt. 

Als je thuis iets hebt geknutseld of gekleurd wat je graag op school wil laten zien en in de klas wil hangen dan kan dat natuurlijk. Beide prikborden in de klas staan in het teken van Sinterklaas!
Zit je in groep 4 t/m MY? Begin dan ook al vast te denken aan je surprise. Maak een mooi omhulsel voor je cadeau. Volgende week krijgen jullie geen 'echt huiswerk' mee, maar een blad over het maken van je surprise. 
Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland en in ons lokaal is hij zoals je hier ziet ook al opgedoken. Deze tijd is ongetwijfeld een van de meest opwindende in het NTC lokaal, werkelijk alle klassen geven zich over aan de gekte. 

Het was afgelopen weekend spannend om te zien op tv of de pakjesboot wel aan kwam in Nederland. De Sint was met zijn boot in een flinke storm terecht gekomen en pakjes en zelfs het grote boek slingerden over boord. Die pakjes spoelden aan op diverse plaatsen in Nederland en werden aldaar ingeleverd bij het pietenhuis. Of dat de pakjes nu bij de juiste kinderen terecht gaan komen, valt nog te bezien. Het zeewater heeft de inkt in het grote boek onleesbaar gemaakt en de pakjespiet heeft de namen van de pakjes gehaald, toen hij er het natte papier vanaf haalde om ze opnieuw in te pakken. Het is dus allemaal nog erg spannend.


Ook proberen de kinderen onze directeur, Mr. Freeman, voor te bereiden. De Sint heeft vorig jaar gezegd dat hij opnieuw mag proberen om zich op te geven voor de Piet-op-Afstand cursus als hij dit jaar wat meer Nederlands spreekt. Mr. Freeman is erg gemotiveerd en wil heel graag een Piet-op-Afstand (POA) worden. De kinderen maken een informatieboekje voor hem om hem een idee te geven van wat hij moet doen om een goede piet te worden. Ook hadden zij bedacht dat het belangrijk is om te weten wat voor Piet hij eigenlijk wil worden, er zijn namelijk zoveel verschillende pieten. Daarover maken we dus nu eerst een informatie boek.

Ondertussen lopen er op het kamp ook al wel pieten rond uit Spanje of misschien wel pieten op afstand die onze schoenen kunnen vullen. Gelukkig maar, want pepernoten gaan er bij iedereen wel in. We weten dat er enkele Nederlanders op Zima kamp zijn die vorig jaar hun POA diploma hebben gehaald. Bianca en meester Maurice, die daarom als Selfiepiet Sinterklaas begeleide vorig jaar tijdens zijn bezoek aan Sakhalin, behaalden vorig jaar het felbegeerde basisdiploma. We zijn natuurlijk benieuwd of zij dit jaar een masteropleiding gevolgd hebben op een van de vele gebieden waarin een POA zich kan bekwamen. Wij zullen in de komende tijd in ieder geval extra opletten of we geen bekenden op ons dak zien klauteren!