Week 47: SINTERKLAAS!!!!

posted 16 Nov 2015, 21:03 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 16 Nov 2015, 21:03 ]
Hoewel de juf dacht dat we nog wel een weekje zouden kunnen 'leren' bleek op maandagochtend dat ze dat wel op haar buik kon schrijven... Sinterklaas is dit weekend in Nederland gearriveerd en daarmee ook onze klas binnen gevaren. Natuurlijk is het niet gemakkelijk om je te concentreren op het schrijven van een weerdagboek, terwijl je eigenlijk alleen maar geïnteresseerd bent om te horen of je dak niet te glad is voor de pieten. Het is ook lastig om net te doen of het je wat kan schelen hoe burchten zich tot kastelen ontwikkelden in de vroege middeleeuwen als 'zie ginds komt de stoomboot' door je hoofd zoemt. Kortom het is een uitdaging om licht, geluid, spelling en woordenschat aan te bieden deze dagen... 


Op ons prikbord hangt een grote plaat van de stoomboot. De kinderen bedenken zinnetjes over wat de pieten zoal doen op de boot. 

Groep 1,2 en 3 kijken verder in het mega-grote boek Sinterklaas van Charlotte Dematons. Zij laat ons zien hoe het paleis van de Sint in Spanje eruit ziet, zowel van binnen als van buiten. We vinden steeds andere details op de platen en kunnen er eindeloos over praten en fantaseren.

De oudere kinderen gaan binnenkort ook in hun Sinterklaasboekje aan het werk. Met hen gebruiken we teksten en sinterklaasopdrachten om taaldoelen zoals het vinden van persoonsvormen, onderwerpen en lijdend voorwerpen te oefenen. We schrijven een 'elfje' over de Sint en leren de informatie uit legendes te halen. Zelfs de oudste kinderen van de school kunnen nog leuke weetjes over sinterklaas leren, zij werken met het informatieboek dat uitgebracht is bij een sinterklaastentoonstelling in Nederland en leren over de geschiedenis en de ontwikkeling van dit feest. 
Ook zullen we dit jaar weer een surprisemiddag organiseren voor de oudste leerlingen. Dit zal op maandagmiddag 30 november zijn, tijdens het cultuur-uur. De briefjes krijgen de kinderen deze vrijdag mee. Het bedrag dat besteed mag worden aan het cadeau is 5 euro, oftwel 350 roebel. 


Op zaterdag 5 december organiseren we een cultuurdag voor de kinderen van NTC. Voor groep 1 t/m 3 vallen de uren binnen de lesuren, de andere kinderen mogen zelf weten of ze de hele dag mee komen doen.

Om 10 uur mogen de kinderen op school komen. We gaan dan in groepjes een knutsel-, dans/zang- en kookactiviteit doen. Om iets voor 12 stoppen we met deze activiteiten en gaan samen lunchen. We hopen natuurlijk dat Pietje Pip weer langs zal komen. We hebben gehoord dat Pietje Pip ook dit jaar weer aangekomen is in Siberië en op dit moment onderweg is naar Sakhalin. Het gaat natuurlijk een heel stuk vlotter nu hij goed is voorbereid op de winter, maar we hebben ook begrepen dat hij op zoek is naar iets belangrijks, waardoor hij toch weer wat vertraging op loopt. 
Na de gezamenlijke lunch gaan we de nieuwste Sinterklaasfilm uit Nederland kijken: Sinterklaas en het Pratende paard: https://www.pathe.nl/film/19756/de-club-van-sinterklaas-het-pratende-paard

Om 2 uur mogen alle Nederlandse kinderen op school komen, ook de kinderen die geen NTC lessen volgen. We gaan met zijn allen heel hard zingen en hopen dat de Sint ons dan om 2 uur zal bezoeken... 

In groep 2/3 lazen we het verhaal over de mantel van Sinterklaas. Pieterpoes sprong in de pap en alles kwam op de mantel terecht. Gelukkig maakte de moeder van Lotje een nieuwe en kon hij toch kadootjes rondbrengen. De kinderen ontwierpen zelf een nieuwe mantel voor de Sint. We spraken over een 'patroon', een plaatje of een paar plaatjes die steeds herhaald worden, net zoals op het kadopapier waarin de sinterklaascadeautjes worden verpakt. We dachten na over de patronen die bij het feest zouden passen en gebruikten mooie, nieuwe kleuren voor de mantel. 


Benieuwd hoe je tradities rondom Sinterklaas aan de oudste kinderen uitlegt, kijk maar eens naar deze grappige cliphanger filmpjes: 

 
In de week voorafgaand aan 5 december zullen we met Milepost 1, 2 en 3 pepernoten bakken. Middle Years zullen we vragen om te helpen bij het bakken met de jongere kinderen. Groep 1 bakt al in een eerdere week pepernoten.