Week 45: Nieuwe Staalthema's en surpriselootjes

posted 6 Nov 2016, 20:15 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 8 Nov 2016, 19:31 ]
De herfstvakantie is weer voorbij en we zijn allemaal goed uitgerust. We gaan dan ook meteen aan de slag. Deze week starten alle klassen met nieuwe thema's van Staal en groep 2 start met het thema 'De boom' waar groep 3 al mee begonnen is.
Het IPC thema van de aankomende tijd gaat over internationale handel, beroepen en geld. Daar sluiten de staalthema's op aan...
Groep 4: Kleding. De kinderen bekijken hoe je kleding zo kunt aanprijzen dat andere mensen het graag willen kopen. Wat maakt kleren aantrekkelijk? Wat kan je vertellen over de materialen van de kleding. Ze maken een eigen t-shirt.
Groep 5: Geld. De kinderen leren in dit thema allerlei interessante weetjes over geld en betalen. Ze leren woorden over het geldverkeer via de bank en bekijken spreekwoorden die over geld gaan. Tenslotte schrijven ze en informatief tekstje over geld. Wist je bijvoorbeeld dat 'papieren geld' niet van papier gemaakt is en dat er in China munten bestonden in de vorm van messen?
Groep 6: Zeebenen. Nederland is bekend als zeevarende handelsnatie. In vele zeeliederen wordt de visserij en de handel op zee bezongen. De kinderen maken kennis  met allerlei woorden rondom de economie op het water. Verder gaan ze aan de slag met rijmschema's en maken tenslotte zelf een couplet voor een zeemanslied, met een lach en een traan...
Groep 8: China. Handelen met andere landen betekent dat je ook kennis moet hebben van de gewoonte en gebruiken van die landen. In groep 8 staat international mindedness en respect voor andere culturen centraal. China verdient veel geld met handel, maar ook met toerisme. De kinderen bekijken wat een land als China zoal te bieden heeft en hoe ze dat kunnen gebruiken bij het plannen en uitzetten van een interessante reis voor leeftijdsgenoten. 

In Groep 2 beginnen we in Lijn 3 met thema 2 'de boom', groep 3 is daar al mee gestart. In dit thema bekijken we hoe de natuur er in verschillende seizoenen uitziet, maar vooral in de herfst. We bekijken de oogst die van bomen afkomt, noten en fruit. We bekijken hoe vogels zich redden in de winter en hoe mensen hen kunnen helpen te overleven. Ook leren we namen van verschillende vogels die je in de Nederlandse tuin kunt tegenkomen. Wist je dat je de koolmees herkent aan zijn zwarte stropdas en de pimpelmees aan zijn felblauwe mutsje?

Sinterklaas is al weer onderweg van Spanje naar Nederland. Op 12 november komt hij aan in Maassluis en vanaf 9 november is er weer Sinterklaasjournaal. Deze week trekken we in groep 4 t/m 8 al lootjes voor de suprise middag op maandag 5 december. Elk kind koopt een cadeautje (500-1000 Rub.), verstopt dat in een eigen gemaakte verpakking en maakt een gedichtje voor de persoon die hij of zij getrokken heeft.  Probeer op tijd te beginnen met het maken van een surprise, de kinderen krijgen weliswaar geen huiswerk in het weekend van 3 december, maar zullen op zaterdag wel op school zijn voor de cultuurdag.

http://eurowijskids.nl/
meer weten over geld? Kijk dan op eurowijs.nl

Tijdens de cultuur les bespreken we deze week het leven en de ontdekkingstochten van de Vikingen, waarvan we zelfs in Nederland sporen terug vinden. Voor je aan de slag gaat me het huiswerk kun je een aflevering van Vroeger en Zo bekijken over de ontdekkingstochten van de Vikingen. 
P2/3 zal in het huiswerk de cultuurles herhalen die ze op woensdag op school hebben gehad. Hierin leerden ze hoe een boom aan zijn eten komt. Als start kunnen ze de aflevering van Huisje Boompje Beestje over bomen kijken.