Week 44: Fijne herfstvakantie!

posted 2 Nov 2017, 15:16 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 2 Nov 2017, 15:17 ]
Het is bijna vakantie, een tijd om even lekker bij te komen. Geen verplicht huiswerk deze week, maar groep 2/3 heeft een werkboek van Lijn 3 thuis en verder krijgen jullie wat leuke herfstvakantie tips.

Deze week zijn we in groep 4 t/m 7 aan de nieuwe Staalthema's begonnen. 
Zij hebben voor cultuur geen huiswerk mee gekregen, omdat het tenslotte vakantie is. Wil je toch graag wat doen? We hebben inmiddels 2 nieuwe 'UN doelen' besproken in de klas. De posters van die UN doelen vinden jullie hiernaast. 
Doel 1 'geen armoede' gaat vanzelfsprekend over de gelijke verdeling van geld, goederen en kansen over de bevolking van de wereld en/of een land. Bespreek met je kind hoe er in Nederland gewerkt wordt aan gelijke kansen voor iedereen. Denk aan buurthuizen die sociale projecten organiseren, uitkeringen voor mensen die werkeloos zijn, scholing en gezondheidszorg voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen. In de klas hebben we het gehad over de tijd van wederopbouw na de oorlog en hoe Nederland een 'verzorgingsstaat' werd onder oa. Willem Drees. Je zou dus bij de Klokhuis aflevering over Drees kunnen beginnen. Meneer Drees en zijn sociale wetten vormen een venster van de canon van Nederland
Doel 4 'goed onderwijs' gaat over het onderwijsaanbod wereldwijd. Dit onderwerp hebben we in de klas besproken door te kijken naar de opkomst van het onderwijs in de tijd na de verlichting. Wetenschap en kennis werd steeds belangrijker, de industriële revolutie met zijn machines zorgde ervoor dat steeds meer werk in de fabrieken kon worden overgenomen door machines. In het begin werden kinderen nog massaal de fabrieken ingedreven, waar ze diensten van 12 uur draaiden, maar langzaamaan begon men te beseffen dat alle kinderen (ook de arme) in de schoolbanken hoorden. Het kinderwetje van Van Houten en de leerplicht vanaf 1900 vormen eveneens een canonvenster. We bespraken het feit dat er nu nog steeds kinderarbeid is en waarom nog lang niet alle kinderen wereldwijd naar school gaan. We bespraken ook het verschil in onderwijs wereldwijd en wat we bedoelen met 'goed' onderwijs. Welke dingen heb je nodig om later mee te doen in de wereld en een baan te vinden die bij jou past. Wil je thuis verder praten over goed onderwijs, kijk dan op www.schooltv.nl om te zien hoe er in verschillende landen naar school gegaan wordt. Ook op www.samsam.net is veel leuks te vinden om te lezen over naar school gaan wereldwijs. Verder wordt er ook duidelijk gemaakt hoe de doelen 1 en 4 onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


Wil je in de vakantie creatief bezig zijn met taal, hier zijn een twee leuke tips:
- Haal de 'storycubes' uit de kast. Laat de kinderen 2 of 3 dobbelstenen gooien en daar een verhaal mee vertellen. Je kan het spel een stuk moeilijker maken door meer dobbelstenen te gebruiken. Je kan oudere kinderen er een gedicht van laten maken ipv een verhaal. Zo is het voor iedereen leuk! 
Je kan er nog een ander creatief tintje aan geven door je eigen verhalen dobbelstenen te maken. Op het internet kun je eventueel 'lege' kubussen vinden om zelf in elkaar te plakken. Maak eerst op alle zijden een tekeningetje om te gebruiken in een verhaal. Je kan het je kinderen ook helemaal zelf laten doen en lekker veel kleur gebruiken. Speel daarna met jullie dobbelstenen!
- Maak een gek monster. Deze match-mine is altijd een succes. De prachtige, brullende monsters hier met krijt op zwart papier zijn ook altijd leuk, maar deze match mine kan je thuis ook doen. Voor elk onderdeel neem je een ander dier. Je kunt samen met je kind bedenken welk dier dat is. Teken... de ogen van een kat, de oren van een... olifant, de neus van een... haai. Bedenk meerdere opties bij elk onderdeel van het lichaam en kies daarna samen de beste. Je kan dit een aantal keer herhalen, je krijgt altijd een ander monster. Je kinderen zullen zelf redelijk goed kunnen uitleggen hoe dit spel gaat, want ik doe het op school wel eens met ze.

Groep 2 en 3 werkten verder aan  'lekker' en 'de schat'. Na de vakantie zullen we ons in groep 2/3 vooral richten op Sinterklaas, maar we maken in de eerste week na de vakantie nog het thema af of gaan extra oefenen met lezen en schrijven.

In groep 4 t/m 7 zijn we gestart met de nieuwe staalthema's:
- Groep 4 leert van alles over slapen en bedden. We leren allerlei maffe woorden voor slapen, zoals dommelen, dutten, onder zeil zijn, tukken en... maffen. Ook zien we allerlei bijzondere bedden, wat te denken van een hemelbed, een stapelbed, een waterbed of... een bloembed? Uiteindelijk gaan we in de eindopdracht een boekje schrijven met goede slaaptips. Thuis verder praten over slapen, begin dan met deze Klokhuis aflevering
- Ook het thema van groep 5 speelt zich af in de nacht, echter in dat thema slapen we juist niet. Het gaat over de nachtbrakers van deze wereld en de mensen die 's nachts klaarwakker zijn, omdat ze moeten werken in de nachtploeg. We kijken in dit thema naar gedichten... en wie weet, misschien komen we piet nog tegen in de nacht! Thuis verder praten? Deze 'science tube' aflevering gaat over hoe je in de nacht kan zien.
- In milepost 3 zijn de kinderen al vol van de schoolshow van dit jaar. Die is pas aan het eind van term 2, maar de rollen worden na de vakantie verdeeld. Geen wonder dus dat er een opgewonden gezoem is losgebarsten. Ons groep 6 thema 'Plankenkoorts' sluit daar perfect bij aan. We komen er achter hoe alles werkt op de bühne. Waar komt een scenario vandaan, wie verzorgt het decor en wie is er verantwoordelijk voor de kostuums. Het komt allemaal aan bod in dit thema. Thuis verder praten, deze Klokhuis aflevering neemt je mee achter de schermen van de Sinterklaasfilm 'het paard van Sinterklaas'. 
- Groep 7 richt zich in dit thema op 'helden'. Wat maakt een persoon tot een held en wat is eigenlijk een heldhaftige daad? Je kan met de term held veel kanten op. We hebben gekeken naar zeehelden uit Nederland en ons afgevraagd waarom een held voor het ene land een held kan zijn en voor het andere juist een grote vijand. Wil je verder praten over zeehelden kijk dan naar de Klokhuis aflevering over Michiel de Ruyter. Zeker zo interessant is het echter om te kijken naar modernere helden, helden van onze tijd. Zo hebben we het in de klas gehad over Nelson Mandela, iemand die zelfs vanuit de gevangenis bleef strijden voor vrijheden voor zijn mensen. Wil je daar over verder praten? Kijk dan de Klokhuis aflevering over Mandela


Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
2 Nov 2017, 15:16