Week 43 Kinderboekenweek opdracht

posted 21 Oct 2015, 22:58 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 21 Oct 2015, 23:00 ]
Tot aan de herfstvakantie staan 'informatieboeken' centraal in onze klas. Lezen is niet alleen leuk, het is ook leerzaam.We bekijken allerlei boeken met feiten erin en maken zelf informatieve posters, verhaaltjes en instructies. In groep 4 hebben we een eigen instructietekst gemaakt voor een 'lekker' recept. In groep 5 werken we aan een informatieboekje over het ziekenhuis met vragen antwoorden. 

In groep 3 hebben de kinderen al verschillende dingen rondom het kinderboekenweek thema gedaan. Zij hebben nagedacht over uitvindingen en met groep 2 samen gewerkt aan een grote informatieposter over de seizoenen. Een bijzondere opdracht deze week was een 'begrijpend luisteren' opdracht. De kinderen luisterden naar een kort verhaaltje over een bijzonder dier uit 'Bibi's bijzondere beestenboek' van Bibi Dumon Tak. Deze schrijfster schrijft enkel non-fictie voor kinderen. Ze heeft allerlei leuke en vooral interessante boeken geschreven over dieren, zoals bijvoorbeeld 'het koeienboek'. 
In het bijzondere beestenboek staan verhalen over de gekste dieren op de wereld, met al deze dieren is wel wat aan de hand. Wist je dat een vrouwtjes deken-octopus bijvoorbeeld 2 meter en het mannetje maar 2 centimeter groot is? Wist je dat de prairiewolf het aantal jongen dat ze werpt aanpast aan het aantal wolven in de buurt? Ze luistert 's nachts naar het gezang van soortgenoten en weet dan hoeveel plaats voor jongen er is dit jaar. Wist je dat het vogelbekdier het enige zoogdier is dat eieren legt en dat de Dzjoengaarse dwerghamster vader de jonkies met zijn voorpootjes uit de hamstermoeder trekt tijdens de geboorte (en dat ze bijna iedere maand zes jongen krijgen)? 
Groep 3 luisterde naar de verhalen over 4 bijzondere dieren en liet ons in hun tekeningen zien wat er zo bijzonder is aan hen...