Week 42: Kinderboekenweek

posted 16 Oct 2016, 23:36 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 16 Oct 2016, 23:36 ]
Deze zaterdag, 22 oktober, is het zo ver; Kinderboekenweek cultuurdag.
Ik verwacht alle kinderen op school in de playhall om 9.00 uur. Om 12.00 uur zal de cultuurdag afgelopen zijn  en gaan we weer naar huis.

Op deze dag staat het thema 'voor altijd jong' centraal. 
We zullen gaan kijken wat we te weten komen over het leven als kind in de tijd van je grootouders en de grootouders van je grootouders. We kijken naar de ontwikkeling van kinderboeken. 100 Jaar geleden zagen kinderboeken er heel anders uit dan nu, hoe heeft het jeugdboek zich ontwikkeld sindsdien? Welke boodschappen lagen er in de kinderboeken van toen verstopt en wat willen schrijvers nu bereiken met hun boeken?
We kijken ook hoe grootouders van nu jong blijven. Grootouders van 50 jaar geleden waren misschien in leeftijd minder oud dan die van nu, maar de grootouders van nu doen allerlei spannende dingen om fit en snel te blijven. Ze gaan op verre vakanties en springen met hun kleinkinderen in achtbanen in de Efteling. Wat zouden nou leuke uitstapjes zijn in Nederland voor de moderne opa's en oma's?
En natuurlijk gaan we in spelvorm strijden tegen elkaar. Wie kent het beste de weg in de bibliotheek? Wie zoekt het snelst op? Wie kent boeken uit verschillende genres? En vooral... welk team werkt het beste samen...
 

Aangezien de kinderen deze week al enkele uren op school bezig zijn in het weekend geef ik geen huiswerk mee. Wil je toch graag wat doen in het weekend? Oefen dan verder met Staal of Lijn 3. Of praat over het onderwerp van Staal of Lijn 3 met je kind, laat ze eerst een filmpje kijken:
P2/3 Huisje Boompje Beestje: Verliefd; Juf Nin en Meester Bram zijn verliefd in het prentenboek en de lessen van Lijn 3

In week 43 moet ik een aantal middagen op een rij naar een cursus, vandaar dat in de laatste week voor de vakantie de cultuurles op maandag wel doorgaat, maar de zelfwerklessen op woensdag en vrijdag vervallen. We ronden het zelfstandige werk van Spelling en Grip op Lezen deze week in de naschoolse tijd en volgende week onder lestijd af.