Week 41 Nieuwe Staalthema's

posted 4 Oct 2015, 19:39 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 4 Oct 2015, 19:39 ]
Afgelopen week hebben we in groep 4, 5 en 7 onze staal thema's Start, Eskimo's en Nederland afgerond. We zijn nu gestart met het tweede hoofdstuk, nog altijd proberen we met en binnen die hoofdstukken aan te sluiten bij de IPC unit 'food'. 

In groep 4 gaan we aan de slag met het thema Lekker. We richten ons op het schrijven van een goede instructie in een recept; welke ingrediënten hebben we nodig, welke voorbereidingen moeten we treffen en welke benodigdheden moeten we klaar zetten. Daarna maken we een stappen plan voor de bereiding van het gerecht. 
Verder leren we woordenschat woorden rondom 'lekker', dat gaat niet alleen over eten, maar ook over 'lekker gezellig', hoe omschrijf je de sfeer en wat is 'knus' eigenlijk? 
We gaan dieper in op de woorden en de taal die we kunnen gebruiken om situaties te omschrijven en weer te geven 'hoe het ergens is'. We leren 'tegenstellingen' te maken van woorden door er on- voor  te plakken.

filmpjes: 

In groep 7 houden we ons de aankomende weken bezig met 'geluk'.
Ons uiteindelijke doel is het schrijven van een gedicht over 'geluk', we krijgen te maken met verschillende dichtvormen en leren deze te herkennen en maken. We leren om onze gedachten in een mindmap om te zetten, om zo de woorden en zinnen die in ons opkomen te gebruiken in een tekst of een gedicht. Uiteindelijk maken we een 'rondeel' over geluk en letten bij de presentatie op zowel de tekst als de lay-out.
Bij de woordenschat woorden gaat het vooral om woorden rondom gedrag en gevoelens. Hoe kun je uitdrukken hoe je je voelt en wat je gelukkig maakt? Hoe kun je mooie woorden vinden om situaties te omschrijven? 
Bij taal leren we hoe je iemand geluk moet wensen; zorg ervoor dat je wens persoonlijk is en laat mensen weten dat je hebt na gedacht over hetgeen wat je hen toewenst voor de toekomst. Ook kijken we naar spreekwoorden en uitdrukkingen die gaan over geluk.

Filmpjes:

Wil je thuis aansluiten bij het thema? Ik heb voor elke klas een aantal links naar filmpjes (bv. Klokhuis) op schooltv geselecteerd. Ook heb ik woordenlijsten gemaakt voor de kinderen. Deze woordenlijsten bevatten de woorden die een leerling van hun leeftijd zou moeten kennen en gaan over de thema's waarover zij leren op school. 

In groep 5 gaan we alles leren over het Ziekenhuis. Ook dit hoofdstuk gaan we in onze eindopdracht laten zien dat we informatie kunnen geven aan de hand van open vragen. In het vorige hoofdstuk hebben we het gehad over gesloten (ja/nee) en open vragen en hoe we deze moeten beantwoorden. Onze eindopdracht bij het thema ziekenhuis zal bestaan uit het maken van een informatie boekje, met daarin antwoorden op open vragen. 
Onze woordenschat gaat over het ziekenhuis, kamers die je er tegen komt en mensen die er werken. We krijgen ook te maken met 'beroepstaal', woorden die chirurgen of zusters gebruiken, maar die je buiten het ziekenhuis niet tegen komt, zoals 'behandelen' en 'medisch dossier'. 
Bij taal oefenen we het geven van beschrijvingen van plaatsen en activiteiten. Hoe geef je goede aanwijzingen? Hoe zorg je er voor dat iemand de route die je uitlegt ook echt kan volgen? Welke woorden van volgorde en richting moet je daarvoor gebruiken. We gebruiken de ziekenhuisplattegrond in ons boek om een 'match mine' opdracht te doen. De kinderen leggen elkaar met woorden uit waar in het ziekenhuis hun pion staat.

filmpjes:
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
4 Oct 2015, 19:39
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
4 Oct 2015, 19:39
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
4 Oct 2015, 19:39