Week 40: Nieuwe thema's en eten in de prehistorie

posted 3 Oct 2017, 21:16 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 3 Oct 2017, 21:16 ]
Deze week hebben we het tijdens de cultuur les op maandag over eten in de prehistorie en de tijd van de Romeinen. We hielden ons bezig met vragen als 'Welke groente en fruit waren er al in de prehistorie in Nederland?' en 'Hoe bepaalde het eten de manier waarop mensen leefden en woonden?'. We zagen dat de Romeinen zaken als perziken, druiven en kippen mee naar Nederland brachten toen zij daar de baas werden. We ontdekten dat mensen pas op een plek konden blijven wonen toen ze leerden om vee te houden en groente te verbouwen. 
Het huiswerk gaat deze week dan ook over eten in de prehistorie. Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan naar Klokhuis over de steentijd, jagers en verzamelaars

Wist je dat...
- je in Nederland op bezoek kunt gaan in de prehistorie en de middeleeuwen?
- er een aantal musea zijn waar dat kan?
- je de prehistorie, middeleeuwen en Romeinse tijd kan bezoeken in het Archeon in Alphen aan de Rijn?
- je de prehistorie en de middeleeuwen kan bezoeken in HOME in Eindhoven?
- je de Romeinse tijd kan bezoeken in Orientalis Heilig Land stichting bij Nijmegen?

Wat staat er nog meer op het programma in de aankomende weken?

Deze week begint in Nederland de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar 'gruwelijk eng!' In de klas gaan we daar volgende week over praten, want op 14 oktober is onze jaarlijkse kinderboekenweek cultuurdag. 
Tijdens de dag gaan we een beetje griezelen, maar vooral spelenderwijs aan de slag met bibliotheekboeken. De dag wordt georganiseerd voor de kinderen van groep 2 t/m MY en begint om 10.00 en eindigt om 13.00, de kinderen kunnen dus thuis lunchen. Op school zorgen we voor een snack. 

Op 18 oktober is er een 'mother tongue' middag over het IPC onderwerp van de afgelopen weken, voedsel. Het idee van onze cultuurdagen wordt door de hele school gevolgd op die woensdagmiddag. Alle kinderen krijgen les over eten in hun eigen taal. Aan het eind van de dag presenteren alle verschillende culturen en talen zich in de PE hall, zodat we ook nog van elkaar kunnen leren.

 

In alle klassen zijn deze week de nieuwe thema's van Lijn3 en Staal begonnen. Wil je thuis verder praten over het thema van school, kijk dan even hieronder:
- Groep 2 werkt aan het thema 'de boom', daarin wordt bekeken hoe een boom in Nederland zich door de seizoenen heen gedraagt en natuurlijk wordt er ook gekeken naar de natuur om de boom heen. Enkele vragen die je kunt bespreken met je kind: Wat leeft er in en rond een boom? Hoe komt het dat de boom zijn bladeren verliest in de herfst? Welke vruchten en noten komen er van verschillende bomen die je kent? Hoe zien de bladeren van de bomen eruit en waaraan kan je bomen herkennen?
Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan naar Huisje Boompje Beestje 'bomen'
- Groep 3 werkt aan het thema 'de schat', daarin staat een spannend verhaal rondom piraten en schatten centraal. Er wordt gekeken naar wat een schat eigenlijk is. Denk thuis na over schatten. Hebben schatten altijd een waarde die in geld is uit te drukken? Welke schatten heb jij in je huis? Welke mensen zijn echte 'schatten'? Je kan natuurlijk ook verder praten over piraten. Hoe leven piraten? Wil je beginnen met een kort filmpje, kijk dan hier voor een 'piratenfilmpje'
- Groep 4 is begonnen aan het thema 'Lekker', dat natuurlijk over koken en eten bereiden gaat, maar ook over het gebruik van het woordje 'lekker' om aan te geven dat iets leuk is. Denk maar eens aan 'lekker eng' en 'lekker vies'. Verder is het in dit thema belangrijk om woorden over 'volgorde' te leren, zodat er een goed stappenplan of een omschrijving kan worden gemaakt, zoals dat nodig is bij een recept.
Het thema lekker sluit natuurlijk goed aan bij het IPC thema voedsel. Kijk in de komende tijd eens een keer samen in de keuken. Kunnen de kinderen al het keukengerei en de ingrediënten van een gerecht benoemen in het Nederlands? Bekijk samen ook wat er in recept staat. Wat  maakt een recept tot een goed recept? Wil je beginnen met een filmpje, kijk dan naar Huisje Boompje Beestje over proeven met je neus en je tong of deze Klokhuis aflevering over een Sterren restaurant
- Groep 5 is gestart met het thema 'Ziekenhuis'. In de schrijfopdrachten van dit thema ligt de nadruk op het maken van een verslag of een uitleg, met de daarbij extra aandacht voor woorden die volgorde en richting aangeven en het zoeken van de belangrijkste informatie in een tekst. We kijken verder hoe we aan de hand van vragen over een onderwerp en een goed te begrijpen informatieboekje kunnen maken. Het onderwerp ziekenhuis is natuurlijk interessant, we leren wie er zoal werken in een ziekenhuis en hoe het is om voor een lange tijd opgenomen te zijn. Wil je hier thuis verder over praten? Kijk dan naar Klokhuis 'Operatie' of Klokhuis 'Narcose'.  
- Groep 6 verdiept zich vanaf deze week in het thema 'spijsvertering', dat natuurlijk ook erg goed aansluit bij het IPC thema. Er wordt vooral gekeken naar hoe de spijsvertering werkt, centraal staan taalthema's als het uitleggen van proefjes of de werking van onderdelen van je lichaam. Wil je hier thuis over verder praten? Kijk dan naar Buitendienst 'Van Mond tot Kont'.
- Groep 7 stort zich op het wat abstractere onderwerp 'geluk'. Zij gaan bekijken hoe je gelukkig kunt zijn. Wat is stress en waar krijg je stress van? Wil je thuis verder praten over 'stress'? Kijk dan naar Buitendienst 'Stress, stress, stress'.