Week 3: We zijn weer terug

posted 17 Jan 2018, 00:18 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 17 Jan 2018, 00:21 ]
Na een spannende eerste week zijn we deze week weer helemaal terug. Het nieuwe jaar brengt natuurlijk weer allerlei verandering en nieuws met zich mee. Ik hoop dat jullie allemaal de email hebben gekregen over de malmberg app, houd er rekening mee dat de verandering van de app op de Ipad voor 20 januari afgerond moet zijn om toegang te behouden. Verder hoop ik jullie allemaal te zien op 20 januari vanaf 20.00 uur bij bestuurslid Sander thuis voor de nieuwjaarsborrel. 

Ook de kinderen zijn weer allemaal terug van mooie vakanties. We zijn deze week dan ook vol overgave de nieuwe thema's ingedoken. Willen jullie daar in het weekend thuis over verder praten, kijk dan hieronder wat er in de klas van je kind centraal staat.

In groep 1 sluiten we aan bij het thema speelgoed. We hebben deze week gekeken hoe er  'rond de wereld' gespeeld worden. Aangezien het gaat over het maken van speelgoed kijken we naar hoe kinderen in allerlei landen zelf hun speelgoed maken, of spelletjes bedenken waarvoor je geen speelgoed nodig hebt. Kijk thuis naar de aflevering van Koekeloere over samen spelen, daarin staat vooral het samen spelen en elkaar niet uitsluiten centraal. 


In groep 7 hebben we het over licht. We hebben gekeken naar de ontwikkeling van lichtbronnen van kaarsenvlam tot spaarlamp. Ook hebben we het gehad over de verschillende soorten licht waarin zonlicht uiteenvalt. Wil je thuis verder praten over lichtbronnen, kijk dan naar de Klokhuis aflevering over licht. 

In de cultuurles op maandag hebben we het naar UN global goal 'Gezondheid en welzijn' gekeken. We weten dat niet iedereen in de wereld toegang heeft tot goede gezondheidszorg. Gelukkig kunnen mensen in Nederland over het algemeen wel goed geholpen worden door dokters in ziekenhuizen, maar lang niet overal zijn de ziekenhuizen en klinieken zo goed. Ook in Europa is dat niet altijd zo geweest. We hebben doel 3 gekoppeld aan de tijd van de VOC. Een tijd waarin Nederlandse schepen maanden achter elkaar op zee waren en de mannen aan boord niet genoeg vers voedsel binnen kregen om gezond te blijven. WE lazen in het boek 'Stad en land' van Arend van Dam een verhaal over zo'n lange handelsreis naar Indië en wat de mannen te eten kregen. Ook leerden we dat Cook degene was die scheurbuik op zijn schepen uit wist te bannen door zijn mannen te dwingen elke week zuurkool te eten. Daarin zit zoveel vitamine dat de scheurbuik geen kans kreeg om zijn bemanning te vellen. De kinderen vonden het grappig om te horen dat hun juf nu nog steeds minstens een keer per week 'zuurkoolstampot' eet. Wil je thuis verder praten over het belang van vitaminen. Kijk dan naar deze aflevering van Klokhuis over eten met vitaminen.
Het huiswerk van de kinderen gaat deze week dan ook over de ontdekkings- en handelsreizen van de VOC, het eten aan boord en de verversingsposten onderweg op plekken als Kaapstad.In groep 2 gaat het Lijn3 thema over 'eten' en vooral over lekker eten en zelf koken. Probeer in het weekend eens samen iets te koken en te kijken wat er allemaal nodig is om een gerecht te maken. Ook kan je spreken over waar het eten op je bord eigenlijk vandaan komt. Denk bijvoorbeeld aan het proces van friet, aardappels worden verbouwd door een boer, gerooid en daarna opgeslagen tot ze naar de fabriek kunnen. Daar worden ze gesneden en voorgebakken, thuis bak je het dan af. Om aan te sluiten bij het thema kan je bijvoorbeeld de aflevering van Huisje Boompje Beestje over appels kijken en en daarna appeltaart of appelflappen bakken of zelf appelmoes maken.

In groep 3 staat het thema kunst centraal. De afgelopen week hebben we het gehad over Vincent van Gogh. Aan de hand van zijn kunstwerken leerden we woordenschat over materialen (penseel, paletmes, olieverf) en inspiratie. Het is leuk om in het weekend meer te ontdekken over Vincent van Gogh. Begin met deze aflevering van Huisje Boompje Beestje over van Gogh en laat de kinderen daarna zelf met verf aan de slag gaan om een landschap te schilderen vanuit het raam. 

In groep 4 zijn we begonnen met het nieuwe thema van Staal; Klein. Hierin gaat het deze week vooral over kleine beestjes, zoals insecten en jonge beesten. De kinderen leren het verschil tussen namen die we gebruiken voor jonge dieren en de toevoeging -je/-tje/-pje om woorden te verkleinen. Zo is een puppy wel een hondje, maar een hondje niet altijd een puppy! Wil je een beetje griezelen en lekker verder praten over kleine beestjes, kijk dan naar de Klokhuis aflevering over insecten eten.

In groep 5 staat het thema Nacht nog steeds centraal. Om daarover verder te praten kun je kijken naar een aflevering over het heelal van de serie Ontdek de ruimte met André Kuipers. Deze week hebben we bij woordenschat allerlei woorden rondom de sterrenhemel, sterrenbeelden en de maangestalten geleerd.

In groep 6 dalen we af onder de grond met het thema 'Ondergronds', dat sluit naadloos aan bij het IPC thema van dit moment in MP3. We hebben in de eerste week gekeken naar de steenkoolmijnen in Nederland. Thuis verder praten over delfstoffen en edelmetalen? Kijk dan naar deze aflevering van Klokhuis over goudkoorts in Amerika