Week 3: Welkom in 2016

posted 9 Jan 2016, 22:52 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 18 Jan 2016, 13:39 ]
Na een lange vakantie beginnen we in 2016 weer fris aan het nieuwe jaar. Term 2 belooft weer interessant te worden. In de laatste week van januari wordt de school bezocht door het 'accreditatieteam' van IPC. Natuurlijk is er achter de schermen al veel voorbereidingswerk gedaan in Term 1, maar in de aankomende weken zal dit bezoek zeker voor de leerkrachten een belangrijke rol spelen. Om te laten zien hoe goed wij 'aansluiten' bij de IPC onderwerpen verzorgt de Nederlandse afdeling de assembly op vrijdag 29 januari, wanneer het team hier is. In onze assembly zullen we laten zien hoe de relaties in de handel en de taal tussen Nederland en Rusland in de Hanzetijd en de VOC tijd eruit zagen. We gaan dus reizen in de tijd en laten de relaties tussen 'Home' en 'Host' zien. De cultuurlessen zullen de aankomende 3 weken in het thema staan van deze assembly.
In de aankomende tijd zal er bij IPC gereisd worden door tijd en ruimte, ook op de Nederlandse afdeling is daar aandacht voor. In groep 1 t/m 3 sluiten we tijdens de cultuurlessen aan door te gaan reizen in de tijd. We kijken naar onze eigen geschiedenis, in de familie, maar ook naar de geschiedenis in Nederland. Hoe zag Nederland er uit in de prehistorie, of in de Middeleeuwen.


Met Staal sluiten we weer aan bij het IPC thema. 
In Groep 4 denken we na over wat er in een museum zou passen en hoe we bijzondere dingen uit de tijd kunnen omschrijven, met het thema 'Gek'. Er is niet alleen aandacht voor bijzondere schilderijen, maar bijvoorbeeld ook voor gebruiken uit andere landen die wij misschien 'gek' vinden. Hoe kun je daarover vertellen? International Mindedness komt zeker van pas.

Groep 5 leert met het thema 'geheimen' over geheimen uit de geschiedenis. Zij leren bijvoorbeeld hoe je een persoon kunt beschrijven, kijkend naar daden, gedrag en uiterlijk. Dat komt van pas bij het schrijven over helden uit de geschiedenis. 
Groep 7 duikt hun eigen familiegeschiedenis in met het thema 'Familie'. We zullen kijken naar 'familiegeheimen' en 'anekdotes', hoe vertel je een leuk, spannend of mooi verhaal over je familie en tradities of gewoonten die er leven in je familie?
Er is dus weer genoeg om naar uit te kijken!
Al een beetje benieuwd naar de assembly? Wist je dat tsaar Peter in Nederland de scheepsbouw kwam bestuderen? Hij woonde in dit minihuisje in Zaandam. Meer lezen? Kijk dan op: http://www.geschiedenisbeleven.nl/het-kleine-huisje-voor-de-grote-tsaar/

Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
9 Jan 2016, 22:52