Week 39: Kinderboekenweek cultuurdag verzet

posted 25 Sep 2016, 23:08 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 25 Sep 2016, 23:08 ]
Jullie hebben vandaag een e-mail ontvangen vanuit school dat er op 15 oktober een voetbaltoernooi tussen Olympia en Zima plaats vindt. Op die datum staat ook de Kinderboekenweek cultuurdag gepland. Gelukkig beschikken we als Nederlandse afdeling over aanpassingsvermogen (adaptability) en dus verschuiven we onze cultuurdag een week naar achteren. We gaan er namelijk vanuit dat onze Nederlandse kinderen de eer en glorie van Zima graag willen verdedigen op het voetbalveld. 

Een week later op 22 oktober verwacht ik alle leerlingen van 9.00 tot 12.00 op school voor onze kinderboekenweek dag. Dit jaar is het thema 'voor altijd jong' en zullen we dus gaan kijken naar 'oude verhalen' uit de tijd van grootouders of nog langer geleden. Een van de boeken die we zeker gaan gebruiken is 'de oma van de oma van mijn oma'. Daarin wordt gekeken hoe kinderen vandaag de dag dingen doen, hoe hun ouders dat deden en hoe hun grootouders of overgrootouders dat deden. We zullen in de aanloop naar de cultuurdag zeker in het huiswerk bij jullie aankloppen!

In het huiswerk van de oudere leerlingen kijken we deze keer naar oude beschavingen. Terwijl we in Nederland nog vooral bezig waren om onze voeten droog te houden, kozen de Grieken democratisch hun eerste leiders, schreven de Egyptenaren hele verhalen in hiërogliefen op hun muren en bouwden Romeinen hun steden al vol met flatgebouwen. In de klas hebben de kinderen informatie gezocht en gedeeld over verschillende beschavingen. Thuis gaan we daarop verder.
Groep 8 zocht informatie over het oude Egypte en gaat dieper in op de Egyptische beschaving, zij kunnen daarbij de histoclip over Oude Egyptenaren gebruiken. Groep 6 verdiept zich nog meer in de oude Griekse beschaving en kan daarvoor de Vroeger en zo over de Oude Grieken.
Groep 4 en 5 kunnen meer leren over de Romeinen, daarvoor kunnen zij de Vroeger en zo over het oude Rome gebruiken. Hoewel de boeken van Lijn 3 nog moeten arriveren, beginnen we in groep 2 en 3 deze week toch al met de nieuwe methode. Met de digibord software kunnen we een start maken en we hopen dat de werkboeken volgende week binnen zijn. We zijn afgelopen week al begonnen met het indelen van de letters in leesstad. De gebouwen van leesstad hangen aan onze muur, met daarin de wandplaten van de letters in het klein. We hebben daar direct alle letters ingehangen, omdat onze leerlingen de meeste letters sneller onder de knie hebben dan de methode voorziet.
De kinderen kunnen intussen ook al volop aan het oefenen met de Lijn 3 app op de computer. Het oefenen op de computer via de app kan gedaan worden in plaats van het woordenschat en spelling huiswerk dat de kinderen voorheen in groep 2/3 mee naar huis kregen. Download de Lijn 3 app op een Ipad, een tablet of een laptop thuis. In het huiswerk vinden jullie deze week instructies om er mee aan de slag te gaan.

In onze IPC les kijken we deze keer naar wat dieren eten en hoe zij daardoor gebonden zijn aan een bepaalde habitat. Je kunt het Huisje Boompje Beestje filmpje over drollen gebruiken om daar thuis mee verder te gaan. In het huiswerk zullen de kinderen moeten uitzoeken wat verschillende Nederlandse dieren eten en waarom hen dat aan een bepaald leefgebied bindt.