Week 39: Een einde aan honger...

posted 24 Sep 2017, 20:39 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 24 Sep 2017, 20:40 ]
Deze week staat het doel 'geen honger' centraal. Dit sluit aan bij het IPC onderwerp dat momenteel schoolbreed 'voedsel' is. Zowel bij de oudere als de jongere kinderen spreken we hierover. 

In groep 2/3 bekijken we hoe voedsel gemaakt wordt, waar komt het vandaan en wie zorgen er voor dat er voor iedereen genoeg te eten is. Waarom zouden mensen in sommige landen honger kunnen hebben?

In groep 4 t/m 8 bespreken we in de klas wat 'honger' eigenlijk is en hoe het komt dat er op de wereld zoveel mensen zijn die honger hebben. Zij wonen in landen waar het moeilijk is om voedsel te verbouwen door het klimaat of door conflicten. Het kan ook zijn dat mensen simpelweg geen geld hebben om (goed) eten te kopen. 
We gaan in op de manieren waarop er in Nederland wordt gewerkt aan het bestrijden van honger. We linken met SDG1, geen armoede, want zelfs in Nederland zijn er mensen die in een vorm van armoede leven. Mensen die geen geld om eten te kopen, kunnen terecht bij de voedselbank. We bekijken wat de voedselbank nu eigenlijk is en welke mensen er komen. Wil je thuis het principe van de voedselbank nog eens nabespreken? Kijk dan de Klokhuis aflevering over de voedselbank. Met het eten wat niet meer in supermarkten te verkopen valt of niet meer kan worden gebruikt in restaurants kunnen we mensen helpen. Zij kunnen naar de voedselbank gaan om daar eten goedkoop te kopen.  

Het huiswerk gaat deze week over voedselverspilling, als we die terugdringen werken we niet alleen aan SDG 2, maar ook aan SDG12, een verantwoordelijke manier van consumeren. Kijk de Klokhuis aflevering over voedselverspilling om meer van het onderwerp te begrijpen, op school hebben we het ook over dit onderwerp gehad. Er wordt namelijk in Nederland heel wat voedsel verspild. Om hierover na te denken kun je in je eigen kast kijken wat er 'over de datum' is, van welke producten vind je het wel belangrijk om daar op te letten en bij welke producten is het wat minder van belang?

Het wereldwijd bestrijden van honger is onlosmakelijk verbonden met een groot aantal andere doelen. We hebben in de klas al gezien hoe honger verbonden is met armoede en het bestrijden van die honger verbonden kan zijn met verantwoordelijk consumeren. Het is een goed idee om daar met de oudere kinderen extra aandacht te besteden aan de verbondenheid van doelen onderling.
- Kijk met de oudere kinderen naar de koppeling tussen SDG2 en SDG13: We zullen het veranderende klimaat moeten bestrijden, omdat voor een aantal landen grote droogte op de loer ligt en droge gebieden in andere landen uitbreiden. 
- Kijk ook naar de koppeling tussen SDG2 en SDG9, innovatie: Gelukkig zijn er een aantal landen die in deze droge gebieden projecten opzetten rondom 'druppel irrigatie'. Lees het verhaal van de schooltuin in de Senegalese woestijn in de samsam er maar eens op na. Daar kun je ook een link vinden met SDG4, kwaliteitsonderwijs voor iedereen. 

Deze week ronden we verder het lopende Staal thema af, ook in groep 2/3 wordt er doorgepakt naar een volgende onderwerp. Groep 2 begint deze week al met het thema 'boom', we kijken bijvoorbeeld welk eten er zoal van een boom komt. In de overige groepen wordt volgende week pas met een nieuw thema gestart.
Noteer verder even in jullie agenda's dat er op zaterdag 14 oktober een cultuurdag zal zijn voor groep 2 t/m MY rondom het kinderboekenweekthema 'griezelen', de tijden volgen nog.