Week 38: Prinsjesdag

posted 18 Sep 2016, 23:29 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 18 Sep 2016, 23:30 ]
De plannen die we straks in de troonrede zullen horen, zijn al weer deels uitgelekt. Op BVN worden we getrakteerd op eindeloze voorbeschouwingen... Het is weer de derde dinsdag in september, Prinsjesdag. 

Natuurlijk gaat de cultuur les deze week bij groep 4 t/m 8 en groep 2/3 over deze belangrijke dag. Op eigen niveau gaan de kinderen aan de slag met informatie over de tradities rondom Prinsjesdag en de inhoudelijke kant, de miljoenennota en de rijksbegroting. 

In de klas doet groep 4 t/m 8 deze week een zie-denk-vraag over foto's van verschillende Prinsjesdag onderdelen zoals de Gouden (en de Glazen) Koets, de Ridderzaal, het Binnenhof en Het Koffertje. Vervolgens gaan zij op zoek naar informatie over hun eigen onderwerp, deze opdracht maken zij af in het huiswerk en presenteren ze volgende week in de klas. Hun informatie kunnen ze halen uit filmpjes over Prinsjesdag. Er is een goede 'vroeger en zo' waarin uitgelegd wordt wat er gebeurt op Prinsjesdag, let wel op, het filmpje is wat gedateerd, het komt uit de tijd dat Koningin Beatrix de troonrede voor las: Vroeger en Zo Prinsjesdag
Ook kunnen zij de website van de derde kamer gebruiken, een website die speciaal is gecreëerd om uitleg te geven aan kinderen over hoe de politiek werkt. Of volg deze link van de jeugdbieb, daar is een hele verzameling filmpjes en informatie voor kinderen te vinden. Een andere leuke korte clip vind je hier:Cliphanger Prinsjesdag


Groep 2/3 praat over de praatplaat over Den Haag en Prinsjesdag uit Charlotte Dematons boek 'Nederland'. We hebben het over wie er de baas is. Wie bepaalt wat je mag en wat je niet mag doen in een land, op school en thuis. Er is extra aandacht voor de persoonlijke kwaliteit 'morality'.