Week 37: Klimaat actie en eten

posted 10 Sep 2017, 20:38 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 10 Sep 2017, 20:39 ]
Deze week staat SDG13, klimaatactie, centraal. Dit is altijd een actueel onderwerp. Er gaat geen week voorbij of er komt weer een klimaat-gerelateerd nieuwsbericht voorbij. Op dit moment wordt er in Nederland veel gesproken over orkaan Irma, die het Nederlandse gedeelte van sint Maarten verwoest heeft. Midden-Amerika heeft het op dit moment zwaar te verduren, het water in Houston is nog niet gezakt of de volgende orkaan rolt alweer over de eilanden heen. En dezelfde vraag wordt steeds gesteld, was iedereen voldoende voorbereid. Ook in Nederland halen we nog geregeld natte voeten, op zaterdag stonden de straten van Den Haag blank na hevige regen. 

Bij het onderwerp 'klimaatactie' stellen we onszelf deze week een aantal belangrijke 'grote vragen'. We gaan daarover op school praten, maar het is natuurlijk een goed idee om daar thuis over door te praten met je kinderen.
- Wat zijn de gevolgen van het veranderend klimaat? Bedenk wat er wereldwijd verandert, maar vooral ook in Nederland.  
- Wat kunnen we doen om onszelf tegen de gevolgen van die klimaatsveranderingen te beschermen? Denk aan wat we in Nederland moeten doen als het zeeniveau stijgt, of wat men in andere landen moet doen om de uitdroging van hun grondgebied te overleven. 
- Wat kunnen we doen om de klimaatverandering te beperken? Denk hierbij welke andere doelen belangrijk zijn om klimaat veranderingen te beperken, 7 duurzame energie en 12 verantwoord produceren en consumeren bijvoorbeeld. Bedenk ook welke doelen betrekking hebben op het beschermen tegen de gevolgen van klimaat verandering, 9 innovatie bijvoorbeeld. 

Op school gaan we kijken naar de grote watersnoodramp van 1953. Wat zijn de overeenkomsten met de watersnoodrampen in Azië en Amerika van dit moment en wat zijn de verschillen? Denk aan de verslaggeving, en de informatie bijvoorbeeld. Wat waren de gevolgen van de watersnood in Nederland? Wat wordt er tegenwoordig nog gedaan aan watermanagement in Nederland?
Thuis aan de slag? Hieronder vinden jullie een aantal filmpjes en links:


Zelf aan de slag? Bestel eens een kinderkookboek en duik de keuken in. Hier vinden jullie de top 10 van dit moment
Geen zin in een papieren boek? Naast de allerhande kooksite is er ook een allerhande kinderen speciaal met kinderrecepten, daarop staan niet alleen leuke recepten, maar ook filmpjes om te laten zien hoe je sommige dingen moet doen. 

Wil je starten met een filmpje? Kijk dan naar Huisje Boompje Beestje aan tafel, met daarin gerechten uit de hele wereld. 


Het IPC onderwerp van de komende weken is in alle klassen 'voedsel'. In de Nederlandse cultuurlessen spreken we daarom de komende weken over het verbouwen van voedsel in de vroege geschiedenis van mensen. Verder kijken we naar wat er in Nederland gedaan wordt om honger wereldwijd uit te bannen.

In groep 1/2/3 spreken we vanaf deze week ook al over eten. Wat wordt er in Nederland zoal gegeten. Hoe zie je bij jouw thuis op tafel dat je Nederlands bent? 
We kijken naar de culturele gebruiken rondom het eten, hoe wordt er gegeten in Japan, Ghana en de VS? Wat gebruikt men om te eten en wat staat er op tafel? 
Ook kijken we welk eten in Nederland verbouwd wordt. Wat groeit er in een klimaat zoals we dat in Nederland hebben en  hoe zorgen Nederlanders er voor dat ze ook dingen kunnen verbouwen die eigenlijk alleen maar in warme landen groeien?
Verder gaan we het schrijven van een instructietekst oefenen door recepten op te schrijven. We kijken wat er in zo'n recept moet komen te staan. Wat heb je nodig aan hulpmiddelen en ingrediënten? Hoe maak je een stappenplan voor het koken?