Week 22: Koekplaneten!

posted 31 May 2017, 00:20 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 31 May 2017, 16:20 ]
Hoe creatief je kunt omgaan met je huiswerk zagen we deze week in groep 3. Ter afsluiting van het Lijn 3 thema Sterren en planeten mocht een 'wille weten boek' Sterren en planeten mee naar huis. Daarin stonden allerlei leuke knutselsuggesties. Emma maakte een prachtige raket, die nu in de boom dienst doet als 'birdfeeder'. Dat het echter nog beter kan dan de suggesties in het boek bewees ze met de de koek-planeten. 
Emma bakte koekjes in de vorm van de planeten en keek goed naar de maten en kleuren. De zon had prachtige gele stralen, het kleine rode koekje was Mars, de aarde had allerlei snoepjes om het leven op aarde te representeren, Saturnus kreeg een ring van suiker, de koudste planeet Neptunus was blauw. In de klas hebben we de planeten op volgorde gelegd en elke planeet goed bekeken. En daarna... tja, wie had gedacht dat leren zo lekker kon zijn?!

Op maandag vierden we mijn verjaardag, dank jullie allemaal voor de bon. Ik heb er al een paar mooie boeken voor uitgezocht, die hun weg naar de klas zeker zullen vinden. Op het moment lees ik de leerlingen voor uit 'het Jungleboek', een prachtig verjaardagscadeau, hierdoor pikken we de leukste woordenschat op. Wat te denken van 'onmetelijke wouden' en 'mankepoot'... Het is een welkome afwisseling, aangezien we de rest van de lessen vooral besteden aan de cito toetsen. 

Het laatste IPC thema van dit jaar is 'vervoer'. In groep 6 hebben we daarom vanochtend gesproken over verschillende vluchtelingenstromen die we in Nederland hebben meegemaakt in het verleden. Van hun kennis over de tweede wereldoorlog stonden op dinsdag hun leerkracht en klasgenoten van P6 al versteld. Willen jullie thuis nog verder praten over vluchtelingen en de manier waarop zij in Nederland worden opgevangen, klik dan hier voor de Klokhuisaflevering over vluchtelingen.
Het huiswerk van groep 3 zal ook over 'vervoer' gaan, want daar gaan we het de aankomende week in de cultuurles over hebben. Het filmpje van huisje boompje beestje gaat over het openbaar vervoer in Nederland. 
In groep 4 zullen we na afronding van het thema 'nodig' bij Staal overgaan naar het thema 'Onderweg', waarin we kijken wat iemand zoal tegenkomt op straat onderweg van huis naar school in Nederland. Hoe gaan kinderen in Nederland naar school? Hoe kun je in Nederland reizen? Wat moet je bijvoorbeeld doen als je de trein of de bus ergens naar toe moet nemen?
In groep 5 hebben we het onderwerp 'draaien', waarbij allerlei uitvindingen met wielen de revue passeerden afgerond en hebben ons nu op 'geheimen' gestort. In groep 8 ronden we volgende week het thema televisie af en gaan dan door naar het thema 'portret'. 
In alle groepen staan deze week en volgende week de cito toetsen op het programma, behalve voor groep 8, zij hebben tenslotte de eindtoets al gedaan en zijn dus klaar met 'cito'. 

http://13indeoorlog.ntr.nl/

Op maandag hebben we in de klas gepraat over de Tweede Wereldoorlog, daarover gaat het huiswerk van groep 4 t/m 8. Voor kinderen vanaf 10 jaar is er een serie gemaakt over hoe het is om als kind een oorlog mee te maken. Op de website van 13 in de Oorlog kun je de afleveringen terug vinden.  
De links naar de klokhuisafleveringen vinden jullie zoals gewoonlijk op de website 'canon van Nederland'