Week 21: Een mooi oranjeweekend

posted 23 May 2017, 01:19 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 23 May 2017, 01:20 ]
We kijken terug op een zeer geslaagd 'oranjeweekend'. Het begon al op vrijdagochtend met de assembly. De kinderen hebben zich van hun beste kant laten zien en hebben hun rollen goed vertolkt. De opluchting aan het eind was zowel bij de kinderen als de juf groot, maar ze stonden over duidelijk met plezier op de planken!
Na de quiz vertrokken we naar de keuken voor het volgende onderdeel: de koningscakecup. In tweetallen versierden de leerlingen hun eerste cakeje met marsepein. Het tweede cakeje mocht individueel versierd worden. Er is een vrijmarkt en er zijn allerlei Hollandse spelletjes. Je kan poffertjes en suikerspin eten en het weer werkt ook nog mee!


Het was een mooie dag en een leuk feest. We willen alle mensen bedanken die mee hebben geholpen als vrijwilliger en organisator!

Nu gaan we weer over tot de orde van de dag. Dat betekent dat in groep 4 t/m 8 hard gewerkt wordt aan Staal en groep 2/3 leest en schrijft met Lijn 3. Volgende week beginnen we met de eindejaarstoetsen van cito voor lezen, woordenschat en spelling. 

Tijdens de cultuurlessen staat voor de groepen 4 t/m 8 de tijd van de wereldoorlogen centraal. Deze week hebben we vooral de oorzaken en aanleidingen van de Tweede Wereldoorlog behandeld. Het huiswerk gaat dan ook over de Eerste Wereldoorlog. Aankomende week gaan we op maandag nogmaals over de Tweede Wereldoorlog praten. 

Op zaterdagmiddag om 13.00 (of eigenlijk al eerder) stond de playroom vol met fietsen. Alle leerlingen hadden een fiets mee genomen om te versieren. Sander, de vader van Nienke, kwam ons vandaag helpen. Gelukkig maar want voor de activiteiten die we vandaag ondernamen hadden we wel wat handen nodig... 
We begonnen echter met een quiz om de kennis van het koningshuis te testen. Die kennis bleek zeer goed, het samen werken en overleggen met de anderen in het team bleek nog de grootste uitdaging. Onze leerlingen kennen de bijnamen van Willem I en III, weten dat de liberaal Thorbecke de nieuwe grondwet opstelde onder Willem II, waarin de koning veel van zijn macht verloor en kunnen je vertellen dat Koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen woonde.Na de cakejes zijn de fietsen aan de beurt om versierd te worden. Sommigen storten zich enthousiast op de fietsen, anderen weten het werk aardig te delegeren. Helaas blijkt bij het fietsen naar de hub wel dat niet iedereen goed in de gaten heeft gehouden of je met alle versieringen de fiets nog kunt gebruiken. Dat wordt dus een heel avontuur.
Nadat onze fietsen klaar zijn, rijden we naar de hub. Daar zijn de koning en de koningin om de feestelijkheden te openen en om een lintje uit te delen aan Litska!