Week 18: Koningsdag en NL onderwijs in het buitenland

posted 25 Apr 2016, 23:17 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 25 Apr 2016, 23:17 ]
In groep 1, 2 en 3 ging het vandaag in de klas natuurlijk over Koningsdag. De Koningsspelen zijn al geweest, daarover hebben we alles kunnen zien op het Jeugdjournaal. Morgen gaat de koning met zijn familie naar Zwolle om daar Koningsdag te vieren. Hoewel wij het pas echt gaan vieren over ongeveer een maand, hebben we het er op school natuurlijk wel over wat er op deze dag in Nederland zoal gedaan wordt.
In de klas hebben we het Koningsdag verhaal gelezen uit 'op een dag' van Arend van Dam en uitgebreid gekeken naar de prachtige Koningsdagplaat in het boek 'Nederland' van Charlotte Dematons. Ook hebben we naar de stamboom van de koninklijke familie gekeken die op het raam hangt.
De kinderen hebben daarna zelf de koninklijke familie getekend en kaartjes gemaakt van Oud Hollandse spelletjes. Ook morgen zal in het teken staan van Koningsdag. Groep 4 zal verschillende koningen en koninginnen omschrijven om aan de tijdlijn op te hangen op onze poster. Deze poster is te bewonderen aan de buitenkant van ons lokaal. 
We hopen dat de Nederlandse kinderen morgen in het oranje of rood-wit-blauw naar school komen om deze dag toch een feestelijk tintje te geven.
Wil je thuis filmpjes kijken over Koningsdag of het lied van kinderen voor kinderen van dit jaar bekijken? Kijk dan op deze padlet: 


In Nederland gaat het vaak over de veranderingen in het onderwijs. Ook de afgelopen tijd werd er weer veel gesproken over hoe de scholen in Nederland er nu eigenlijk voor staan. Aanleiding was het verschijnen van het rapport over de status van het Nederlands onderwijs van de onderwijsinspectie. In dezelfde week gaf NOB een soortgelijk rapport uit over de staat van het onderwijs in het buitenland. Daarin staat op leesbare wijze hoe het gaat met de Nederlandse scholen wereldwijd. Het rapport is bij dit bericht gevoegd.