Week 16: Koningsdag en speelgoed

posted 17 Apr 2018, 21:36 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 17 Apr 2018, 21:36 ]
Welkom terug allemaal na een mooie vakantie. Ik heb al enthousiaste verhalen gehoord van wat er zoal gezien en gedaan is tijdens de vakantie. Nu gaan we weer vrolijk aan de slag. In deze laatste term is er genoeg te doen en te beleven.

Zoals voor de vakantie al aangegeven zijn er twee belangrijke data te noteren in de agenda voor volgende week, 25 en 28 april. Woensdag 25 april om 18.00 uur hoop ik alle ouders in het NTC lokaal te zien van kinderen die volgend jaar het world wide juf programma gaan volgen. Dan zullen we namelijk skypen met Mevrouw de Roo, directeur en oprichter van world wide juf. Zijn er nog vragen waarvan je denkt dat ze zich erop moet voorbereiden, laat ze dan van te voren even weten. 


Tijdens de cultuurles op woensdag hebben de jongere kinderen het gehad over speelgoed uit 'oude tijden' in Nederland. Dat sluit aan bij het thema van de IPC unit waar zij momenteel aan werken. We kijken met wat voor speelgoed opa en oma speelden, hoe verschilt dat van waar nu mee gespeeld wordt en wat is er nog steeds hetzelfde. We luisteren naar een verhaaltje over spelen uit 'Ot en Sien', een boek wat al sinds het begin van de 20e eeuw wordt voorgelezen. Wil je thuis verder praten over speelgoed, bekijk dan eens foto's van toen je zelf een kind was. Waarmee speelde je? Spelen de kinderen daar nu nog mee? Het is leuk om zelf eens wat oude spelletjes uit te proberen met je kinderen. Denk maar aan ganzenbord, touwtje springen, knikkeren of tollen, misschien vinden de kinderen een link met spelletjes die ze nu doen.

Er is een mooie Klokhuis aflevering over het maken van speelgoed voor verschillende leeftijden. Het is een leuke aflevering om samen te kijken, omdat hij wel wat moeilijk is van niveau, het gaat vooral over hoe het speelgoed gemaakt wordt en de technologie er achter. 

Wil je wat lezen over speelgoed van vroeger? Hier onder een tekst uit het Junior informatieboekje over 'speelgoed van vroeger'. 

In de loop van de eeuwen werden er steeds nieuwe soorten speelgoed bedacht. Zoals de toverlantaarn. Met dit apparaat kon je een afbeelding op een muur projecteren. In het apparaat zat een lamp of een kaars, en je schoof er glazen platen met een tekening in. De caleidoscoop was ook leuk speelgoed. Het is een kijker waarin de gekleurde figuren steeds veranderden. Er werd speelgoed van blik gemaakt. Soms kon je zo'n blikken figuur opwinden met een sleutel. Als je de sleutel losliet, ging het speelgoed bewegen. Mechanisch speelgoed, heet dat.

Na 1850 ontstonden er ook speelgoedfabrieken. Daar werd speelgoed gemaakt door machines. Een machine maakte in een half uur een poppenwagen. Terwijl de timmerman daar een week mee bezig was. Het speelgoed werd dus goedkoper. In fabrieken werden ook bordspelengemaakt. Dat waren spelletjes om met een groepje mensen aan tafel te doen. Zoals ganzenbord, of mens-erger-je-niet. In speelgoedmusea kun je nog veel speelgoed van vroeger zien. Zoals een vliegende Hollander. Dat is een karretje dat vooruit gaat door aan het stuur te trekken. In Deventer vind je het grootste speelgoedmuseum van Nederland. Er zijn 1300 stukken speelgoed te bekijken.

Zaterdag 28 april is het een 'reguliere schooldag' en hebben wij in de ochtend onze Koningsdag-cultuurdag voor de Nederlandse kinderen. We starten de ochtend met een ontbijt, zoals we dat ook vorig jaar hebben georganiseerd. Alle Nederlanders zijn welkom, neem wat lekkers mee om te delen en eet van te voren niet thuis. Het idee is dat iedereen om kwart over 8 binnen komt om het op te zetten en dat de kinderen (die eerst naar hun reguliere klas moeten voor de registratie) dan om half 9 naar beneden komen om te ontbijten. Daarna gaan we de hele ochtend aan de gang met leer- en sportactiviteiten rondom Koningsdag. In de middag gaan de kinderen gewoon naar de Engelse klas.
Op maandag hebben we in de cultuurles al uitgebreid over het Koningshuis gesproken en dat doen we aankomende maandag weer. Wil je het nieuwe kinderen voor kinderen lied voor Koningsdag bekijken en beluisteren, kijk dan hier. 


Wist je dat kinderen duizenden jaren geleden al met poppen speelden? Deze poppen zijn bij opgravingen gevonden. Maar ze zagen er anders uit dan nu. Het waren figuurtjes van klei. In de middeleeuwen speelden kinderen met vliegers, ballen, hobbelpaarden en ander speelgoed. Het werd gemaakt van hout of botten van dieren. Rijke kinderen hadden speelgoed van zilver, brons of glas. Rijke meisjes hadden 150 jaar geleden poppen van stof. Het hoofdje was gemaakt porselein. Dat breekt snel, dus de meisjes speelden heel voorzichtig.

Vroeger werkten veel mensen in de fabriek of op het land. Ook in het weekend. Ze verdienden niet veel. Ze hadden geen geld om speelgoed te kopen. Daarom maakten ze het zelf. Poppen van restjes stof of van hout. Hele handige vaders maakten een poppenhuis van hout, met piepkleine meubeltjes. Moeders naaiden dan de gordijntjes en de dekentjes. Ouders die wel wat geld hadden, kochten soms speelgoed bij een marskramer, een rondreizende koopman. Je had nog geen speelgoedwinkels. Kinderen maakten zelf ook speelgoed. Van een wilgentak maakten ze een boog. Van oud papier maakten ze bootjes of watermolentjes.