Week 15: Koning Willem I

posted 11 Apr 2017, 22:32 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 11 Apr 2017, 22:33 ]
Er staat in term 3 weer van alles te gebeuren. Volgende week krijgen we bezoek van een Nederlandse IPC consultant. Het bestuur heeft op donderdag een vergadering met hem en ouders kunnen eventuele vragen doorspelen via de mail. Wil je zelf graag wat bespreken met Robin, laat het ons weten. Koningsdag is ook niet ver meer, op de echte Koningsdag op donderdag 27 april organiseren we een Koningsontbijt, net zoals dat in Nederland op school gebeurt, hierover later meer. Klik hier om het kinderen voor kinderen Koningsdaglied thuis al te luisteren. Ons Oranjefeest is op 20 mei. Op 19 mei presenteert de Nederlandse afdeling zich tijdens de jaarlijkse 'assembly'. Begin mei komt schrijver Chris White onze school bezoeken. Hoewel hij niet Nederlands is, is dit wel mogelijk gemaakt door de Nederlandse afdeling. De kinderen hebben gisteren de boeken van Chris White mee naar huis gekregen, zodat ze deze kunnen lezen voor hij op school komt. 

Groep 8 richt zich deze week op het oefenen met de cito eindtoets. Ze maken een oude toets, waarbij we verschillende vragen bespreken en kijken op welk gebied ze nog uitleg nodig hebben. Volgende week maken zij de echte cito toets. Wil je het met de kinderen over deze toets hebben, kijk dan naar de klokhuis aflevering over de cito toets.
In groep 5 en 6 zijn we met nieuwe thema's begonnen.
Groep 5 behandelt in het thema 'draaien' de manier waarop uitvindingen met wielen werken, ze leren om de werking van een apparaat te omschrijven en na te denken over de namen van uitvindingen. Wil je thuis even over wielen praten? Kijk dan naar deze Klokhuis aflevering over 'de fiets'. Je kan het meteen dan ook even hebben over veilig naar school fietsen.
Groep 6 gaat op zoek naar wat er zich onder de grond afspeelt. Deze week keken we bij de woordenschat lessen naar het werken in de mijnen. We spraken daarbij over hoe gevaarlijk dit werk is. Van de ene kant was het dus maar goed dat de mijnen in Limburg sloten, maar het zorgde er wel voor dat hele dorpen geen werk meer hadden. Thuis verder praten? Kijk dan naar een kort filmpje op schooltv, waarin een oud mijnwerker vertelt over het werk onder de grond.Cultuur staat de komende tijd voor alle kinderen in het teken van het Koningshuis. Dit is om ons voor te bereiden op de assembly en meer te leren over waarom we nu eigenlijk feest vieren. Deze week bespraken we in de cultuurles hoe het Koningshuis is begonnen in Nederland. We hadden het over de Oranjegezinden en Patriotten, de Franse tijd en Napoleon. Vervolgens keken we naar de terugkeer van Willem I naar Nederland. Het huiswerk gaat hier dan ook over. 
De programmamakers die eerder in komische series de Romeinse tijd en de Gouden Eeuw presenteerden hebben nu ook een serie gemaakt over de 'ijzeren eeuw', de eeuw van de industriële revolutie, de stoomtrein en het ontstaan van ons koningshuis. Wil je op een grappige manier het onderwerp introduceren, kijk dan samen naar de afleveringen van 'welkom in de ijzeren eeuw'. De eerste gaat over 'de Franse tijd met Napoleon', de tweede vervolgt over 'de start van het koninkrijk met Willem I'  en de derde over 'het dagelijks leven in de 19e eeuw met regentes Emma'. 
De links naar de huiswerkfilmpjes zijn voor groep 4/5/6: Klokhuis over Willem I Voor groep 6 eventueel ook: Vroeger en Zo Willem I  Voor groep 8 is deze interessant: Histoclip Nederland wordt een Koninkrijk

Groep 2/3 krijgt nog geen huiswerk over het koningshuis, hoewel we het daar in de klas wel over gehad hebben. Ik wil graag wat woordenschat aanbieden bij het IPC thema 'krachten'. Het onderwerp van deze week is gereedschap, je kan starten met de aflevering over gereedschap van Huisje Boompje Beestje. Een tip is om met de kinderen eens in de schuur/ garage te gaan kijken en te laten zien wat je met verschillende gereedschappen kan doen. De woorden zullen beter beklijven wanneer ze het voorwerp in hun handen hebben gehad.