Week 12: brieven schrijven en... fijne vakantie allemaal!

posted 20 Mar 2017, 18:24 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 20 Mar 2017, 18:25 ]
Deze week kunnen we allemaal even bijkomen van de opwinding rondom de schoolshow. De foto's die Maurice maakte van de show vinden jullie onder het kopje 'schoolshow' op de site.
Gelukkig staat er al weer van alles te gebeuren, zodat we ons niet hoeven te vervelen. 

In term 3, in de eerste week van mei, komt de Engelse kinderboekenschrijver Chris White op uitnodiging van het Nederlandse bestuur naar Sakhalin. Hij schrijft en illustreert grappige gedichten voor kinderen van 6 tot 11 jaar en zal de kinderen stimuleren om zelf creatief met taal aan de slag te gaan tijdens zijn workshops op 2 en 3 mei. 

Dat schrijven wordt op dit moment ook gestimuleerd doordat we als Nederlandse school 'penvrienden' hebben. Groep 3/4 van de IPC Jozef&Maria school uit Spierdijk heeft ons gevraagd te schrijven. Dat wilden de kinderen natuurlijk graag. Allereerst hebben we een filmpje opgestuurd waarin we ons eiland en de leerlingen van de Nederlandse school presenteerden. Daarop heeft de Jozef&Maria school een filmpje terug gestuurd. Dat bekeken we deze week in de klas en maakte direct reacties los. Wat is fijner in rijen of in groepjes zitten in de klas (onze leerlingen gaven de voorkeur aan rijen!)? Zijn alle kinderen in de school christelijk, omdat het een Katholieke basisschool is? De kinderen van groep 3/4 hadden ook al een paar vragen voor ons bedacht. Welke spelletjes spelen jullie in Rusland? Wat eten jullie in Rusland? Wat missen jullie uit Nederland? Enkele kinderen zijn dus al enthousiast aan het schrijven gegaan, ze leggen uit dat er hier op het schoolplein een 'iceslide' is, er 'bases' gebouwd worden en er in het weekend fanatiek wordt geskied en gesnowboard. Ook schrijven ze enthousiast hoe fijn het is om op een compound te wonen, omdat al je vriendjes dichtbij zijn. Voor het onderdeel eten is een van hen aan het uitleggen hoe we in ons Sinterklaasrestaurant Russisch eten met pepernoten serveerden. We doen dit allemaal met pen-en-papier! De papieren post gaat met mij mee op vakantie en mijn ouders zullen deze mee terug nemen naar Nederland en op de post doen.
De opdracht die de kinderen deze vakantie meekrijgen is het maken van een reisverslag voor onze nieuwe penvrienden. Dit móet dus in het Nederlands, aangezien de kinderen geen Engels spreken. Dit mág met pen, potlood, kleurpotlood, verf, fotografie en wat dan ook papier, maar mag ook met een Imovie bijvoorbeeld. Ik zal verschillende filmpjes dan samenvoegen in een film en die doorsturen. Op de maandag en woensdag na de vakantie mogen alle kinderen hun reisverslagen presenteren in de klas tijdens de cultuurlessen.

De kinderen uit Spierdijk schrijven op dit moment aan een 'vriendenboek' dat ze gaan opsturen naar Sakhalin. In april gaan wij dus ook een 'vriendenboek' creëren om terug te sturen. De bedoeling is dat met deze briefwisseling kinderen worden gestimuleerd om verslagjes te maken en informatie te geven in teksten. Zij moeten proberen zich te verplaatsen in de gedachten van kinderen in Nederland. Wat is de gewoonte in Nederland en hoe verschilt dat van wat wij doen op school, in de vakantie en in onze vrije tijd? Wat moeten we extra uitleggen en welke overeenkomsten zien we met de kinderen in Nederland? Het feit dat deze opdrachten onderdeel zijn van een contact met een school in Nederland maakt de opdrachten 'betekenisvol' en linkt met de visie van de school om de kinderen bewuster om te laten gaan met hun rol van 'wereldburger'. 

oordat we allemaal onze koffers gaan pakken, vraag ik jullie nog om vrijdagochtend 19 mei in de agenda te noteren. Wij koppelen onze jaarlijkse NTC assembly dit keer aan het Oranjefeest en zullen de links van ons Koningshuis met Rusland presenteren! 

Rest mij nu nog slechts het toewensen van een ontspannende, maar leerzame vakantie aan iedereen!