Week 11: Schoolshow en verkiezingen

posted 13 Mar 2017, 00:25 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 13 Mar 2017, 00:25 ]

Tijdens de cultuurles hebben we het vandaag nog eens over de politiek gehad. Vorige week spraken we over de verkiezingen in Nederland. Wat valt er te kiezen? Welke partijen zijn er? Wat wil 'links' en 'rechts' zeggen? We keken naar enkele vragen van de stemwijzer, die sommige kinderen thuis met hun ouders ook hadden bekeken. Een mooie manier om wat bijzondere woordenschat te leren. We oefenden zelfs het 'debatteren', door onze mening te geven over bepaalde stellingen.  Deze week keken we naar de tijd van Drees, waarin onze 'verzorgingsstaat' werd opgestart. Dit was het onderwerp uit het huiswerk. We spraken over de waarde van geld voor kinderen en hoe je kunt leren om met geld om te gaan. Het was een interessante les. 

Volgende week zullen de 'naschoolse' lessen komen te vervallen, omdat het de laatste week is voor de vakantie. Vanwege het uitvallen van die lessen en de schoolshow deze week komt er geen huiswerk mee naar huis dit weekend. Wil je toch iets doen, praat dan over de verkiezingen met je kinderen of kijk eens wat voor baantjes jongeren doen in Nederland of hoe zij hun zakgeld besteden. Op deze site: https://www.weekvanhetgeld.nl/ kun je  bijvoorbeeld een krant vinden. Van 27 t/m 31 maart is het in Nederland 'de week van het geld', wij zijn dan op vakantie, maar we kunnen natuurlijk een voorschotje nemen.


Deze week staat op school natuurlijk in het teken van 'de schoolshow'. In de afgelopen week hebben we al een aantal doorlopen gehad met de hele school en ook vanmiddag deed iedereen weer zijn best.
Morgenochtend gaan we de show laten zien aan leerlingen van lokale scholen tijdens onze 'dress rehearsel', een gezonde spanning heeft zich dan ook van de kinderen meester gemaakt. Alle kinderen lopen door de school te zingen en kennen de liedjes van voor naar achter. 
Met groep 2/3 ga ik op woensdag kijken naar de sprookjes van Goudlokje en de 3 beren en de 3 biggetjes en de wolf in het Nederlands. Het zijn deze 2 sprookjes die Roald Dahl heeft herschreven in onze show. 
We gaan kijken hoe de sprookjes origineel in Nederland verteld worden en we gaan de verhalen zelf navertellen in tekeningen, woorden en zinnen. 
Ook voor groep 2/3 geldt dat er dit weekend geen huiswerk meer mee naar huis komt. De schoolshow duurt tot laat in de avond, het lijkt ons een goed idee om even lekker uit te rusten in het weekend. Als de kinderen toch graag wat willen doen, is het een leuk idee om hen een verslag te laten maken van de schoolshow en het verhaal te laten navertellen in tekeningen, woorden en/of zinnen. Ook kunnen ze natuurlijk altijd aan de slag met de Lijn 3 app, een beetje extra lezen en spelling heeft nog nooit iemand kwaad gedaan.

Volgende week krijgen de kinderen hun rapport mee naar huis op maandag. Op dinsdag en woensdag zijn de rapportgesprekken ingepland. Ik stuur jullie morgen een email met het schema voor de gesprekken.