Week 11: Lekker lezen

posted 14 Mar 2017, 16:48 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 14 Mar 2017, 16:49 ]
Dit jaar willen we als 'Nederlandse school' wat leuks doen voor de hele school. We hebben daarom een schrijver uitgenodigd om onze school te bezoeken. Chris White is een Britse illustrator en schrijver. Hij schrijft grappige gedichten voor kinderen en maakt daar cartoon tekeningen bij. Het is een enthousiaste man die kinderen goed kan motiveren meer te lezen en schrijven.

Zo'n schrijversbezoek is altijd een leuke activiteit, het is mooi om er een souvenir aan over te houden, een boek met een handtekening. Om alle kinderen die kans te geven, hebben we deze week een formulier via de email gestuurd aan alle ouders. Ik heb het formulier ook aan deze blog toegevoegd. 
Elk kind mag een boek van Chris White uitkiezen, SIS betaalt deze boeken. Vul de boekenbon even in en lever die in op school. Op vrijdagochtend sturen wij onze bestelling door naar Londen, zodat de boeken op tijd hier zijn. 
Wil je graag de andere boeken ook bestellen voor je kinderen? Dat kan via bol.com. Hiernaast staan de 4 boeken die je via hen kan bestellen, klik op het gewenste boek en je komt op de bol.com pagina terecht. Denk er wel aan dat deze boeken vanuit Engeland komen en je dus een straatadres in Nederland moet doorgeven om het naar toe te laten versturen. Je kan natuurlijk grootouders laten herpakken en het dan via het postbusadres in Den Haag laten doorsturen naar Sakhalin. 
De boeken zijn vooral bedoeld voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud en gevuld met humoristische gedichten. Ik heb in mijn klas 3 van deze boeken staan, dus je kan even binnen lopen om te zien of het wat voor je is.https://www.bol.com/nl/p/don-t-put-dave-in-the-microwave/1001004008660239/?suggestionType=suggestedsearchhttps://www.bol.com/nl/p/woof-woof-the-cat/9200000051243133/?suggestionType=suggestedsearch
https://www.bol.com/nl/p/space-rocks/9200000019449860/?suggestionType=typedsearchhttps://www.bol.com/nl/p/never-give-a-duck-a-pen/1001004011406695/?suggestionType=suggestedsearch

Deze week zijn we volop bezig met de schoolshow, de show is helemaal op rijm, dus het rijmen en dichten beheerst onze dag. Groep 4 is in hun hoofdstuk 'Gek' ook met rijmen en dichten bezig en zo kwamen we op een al-oud rijmpje 'Klein Kareltje Knikker' uit de Vrolijke Carrousel (waar ook 'Tante Truusje Trippelstein' in te vinden is, dat hiernaast op de foto staat. Het gedichten- en verhalen boek uit 1957 blijkt ook vandaag de dag nog amusant.

Klein Kareltje knikker

Klein Kareltje knikker
wordt altijd maar dikker.
Klein Kareltje knikker
weegt haast 100 pond.
Och, kijk wat een benen
waar moet dat toch henen.
Klein Kareltje knikker
wordt helemaal rond.

de winkel met kleren
heeft zeven meneren
die zuchten en zeggen
het spijt ons wel
we hebben geen jasje
dat past aan zo'n basje
hij past zo meteen
niet meer in z'n vel

Maar nu moet je weten
wat of hij kan eten
dus luister:
Ik noem het hier
allemaal op.
twee broden
vijf eitjes
een schaal met pasteitjes.
veel pudding, tien lolly's
een half pond drop
twee schalen met flensjes
veel griesmeel met krentjes
en soms nog een pannetje
lammetjespap.
veel spek met sausijsjes
veel griesmeel met ijsjes
kijk, daarom zit Kareltje' s
broekje zo krap

Foei Kareltje knikker
jij pannetjeslikker
wanneer is jouw arme
moesje eens klaar
ze staat maar te koken
de kachel te stoken
want Karel heeft honger
en alles moet gaar

Jij bent kleine rakker
de schrik van de bakker
't gulzigste jongetje
dat ik maar ken.
Foei schaam je een beetje
gelukkig maar weet je
dat ik dikke Karel
z'n moeder niet ben!
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
14 Mar 2017, 16:48