Raar maar Waar!

posted 13 Oct 2015, 19:28 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 13 Oct 2015, 19:29 ]
Het is weer kinderboekenweek in Nederland. 
Het thema dit jaar is 'Raar maar Waar!'

Boeken over wetenschap, techniek en weetjes krijgen dit jaar extra aandacht en daar hebben we er op school ook genoeg van. Zo zijn er voor de kleuters en groep 3 een groot aantal boeken aan geschaft van de 'wille weten' serie van Clavis. Daarin worden allerlei interessante aardrijkskundige, geschiedkundige of wetenschappelijke onderwerpen zoals planeten, vulkanen, uitvindingen, treinreizen en indianen op kinderniveau uitgelegd. Deze boeken zullen de basis vormen voor het maken van een informatieposter op school. We werken hieraan tijdens de cultuurdag op zaterdag 17 oktober en ook in de les.

De oudere leerlingen gaan aan de slag met weetjesboeken en het verzamelen van informatie met behulp van boeken. Dit zijn vaardigheden die zij ook gebruiken bij hun cultuur- en taalopdrachten. Deze week maken zij hun bijdrage voor het 'literacybord' in de bibliotheek. Daar worden verhalen van allerlei landen gepresenteerd. Het Nederlandse verhaal dat we gekozen hebben is 'de Vliegende Hollander', voor de oudere kinderen is dat het vertrekpunt voor een informatieposter over het leven en handelen in de tijd van de VOC. 

In het VO is de tekst over de kinderboekenweek het vertrekpunt voor een discussie in de klas over meisjes- en jongens boeken en speelgoed. Wat kunnen we doen om meer meisjes geïnteresseerd te krijgen in wetenschap en techniek? Waarom gaan boeken altijd over mannelijke wetenschappers? Verder gebruiken we de tekst om te oefenen met 'samenvatten', hoe geef je in enkele zinnen de belangrijkste informatie van elke alinea weer?
http://www.youtube.com/watch?v=fAElk6S2gZg
Wil je naar het 'raar maar waar' liedje kijken van Kinderen voor Kinderen? Klik dan op het plaatje hierboven.

Andere interessante links:
Padlet met filmpjes van Kinderboekenweek: 
Padlet met filmpjes over de VOC tijd:

Wil je met je kind graag een tekst lezen over de kinderboekenweek. Hieronder vinden jullie teksten op 3 niveau's. De AA tekst is voor groep 3/4, de A tekst voor groep 4/5 en de B tekst voor groep 7.
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
13 Oct 2015, 19:28
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
13 Oct 2015, 19:28
Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
13 Oct 2015, 19:28