NTC News

Hoi allemaal,

Op deze pagina vinden jullie elke week weer nieuwe foto's, informatie, leerdoelen en ander nieuws uit de klas. Wil je ergens wat meer over weten neem dan even contact op via de email: ntc-sakhalin@hotmail.com

veel plezier,
juf Miriam

Week 23: ICD foto's!

posted 4 Jun 2018, 22:30 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 4 Jun 2018, 22:36 ]

Langs deze weg wil ik even iedereen ontzettend bedanken die ons geholpen heeft in de ochtend van International Childrens Day bij de Koningsdagspelletjes. Hier vinden jullie foto's die dag goed samenvatten. Het was een mooie dag en de kinderen hebben bijzonder genoten van onze Nederlandse bijdrage!

Er zal deze week geen huiswerk zijn ivm mid-term. Ik hoop dat jullie het extra lange weekend gaan gebruiken om lekker uit te rusten en leuke dingen te gaan doen. 

Volgende week krijgen we Stephen Davies, een schrijver uit het Verenigd Koninkrijk op bezoek. Hij is uitgenodigd door de NTC afdeling om workshops te verzorgen voor alle klassen. Op dinsdagmiddag om 16.00 hebben de Nederlanders de kans om Stephen de hand te schudden en te spreken tijdens een borrel bij de familie Wagenvoort thuis. Natuurlijk kunnen de kinderen dan ook al hun Stephen Davies boek meebrengen om te laten signeren. 

P4 

P7

P3

P1

Russische spelletjes

De kaasbak

Spijkerbroek trekken

Kaas dragen op klompen

De spiraalEierrace

Klompenrace en tik de koe

Hengelen

'hallo'  zeggen in gebarentaal, een mooi begin van een leuke dag!

MY

P6

P2

PN/N

Koekhappen

Ringsteken

Sjoelen

Home and Host

Kroontje prik

Ondertussen in de Verenigde Staten...


Spijkerpoepen

Blik gooien


Zaklopen
Week 22: Vincent van Gogh en water

posted 28 May 2018, 20:35 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 28 May 2018, 20:35 ]

Tijdens de cultuurles op maandag was er geen stroom deze week, dus hebben we onze kennis van geschiedenis getest met het 'grote geschiedenis spel'. De kinderen wonnen van de quizmaster, want ze wisten samen nipt alle tijdvakken bij elkaar te sprokkelen! 
Aangezien er geen 'onderwerp' besproken is, heb ik het huiswerk daarop aangepast. Deze week gaan we in het huiswerk aan de slag met Vincent van Gogh. Onlangs kwam de eerste met olieverf geschilderde animatiefilm uit. 'Loving Vincent' gaat over het leven, maar vooral ook over de mysteries rondom de dood van Vincent van Gogh en is geheel in zijn stijl geschilderd, een aantal van zijn schilderijen zijn terug te zien in de film. Wil je zelf of met de kinderen een 'preview' van anderhalve minuut zien, kijk dan hier.  'Loving Vincent' is geen kinderanimatiefilm, maar past in het hele nieuwe genre animatiefilms voor volwassenen dat nu aan het ontstaan is. De film heeft een +9 label, maar het idee om een animatiefilm te 'schilderen' is natuurlijk erg interessant. Wil je zelf wat meer weten over het maakproces? Kijk dan hier naar een kort stuk van de BBC over deze bijzondere film. 
Om alvast te oefenen voor volgend jaar, krijgen de kinderen een Nieuwsbegrip tekst over 'Loving Vincent' deze week, met bij behorende opdrachten. In het huiswerk zit de link naar de gewoonlijke 'Klokhuisaflevering', dit keer over Vincent. Er is echter ook een aflevering van 'Vroeger en Zo over Vincent en van Huisje Boompje Beestje, voor het geval jongere broertjes of zusjes ook geïnteresseerd zijn  in het onderwerp. Vanaf aankomende week gaan we de eindejaars cito toetsen afnemen. In de hele school is het laatste IPC (en IEYC) onderwerp 'water'. Een onderwerp waar wij als Nederlanders natuurlijk wel wat mee kunnen. In groep 1 praten we dan ook vooral over water, we lezen boeken rondom water en zo ontdekken we wat de waterkringloop is en welke dieren er zoal in zee en de in de sloot leven. Ook tijdens de cultuurlessen van groep 2/3 staat dit thema centraal. We bekijken verder hoe Nederland zich tegen het water beschermt en wat we met het water doen in Nederland. Wil je filmpjes kijken die daar op aansluiten, kijk dan eens naar Huisje Boompje Beestje 'Water' over de waterleiding, Huisje Boompje Beestje 'Leven in de sloot', Huisje Boompje Beestje 'Diep in de zee'. Er zijn nog veel meer afleveringen van Huisje Boompje Beestje die te maken hebben met water. Je kan ze zelf opzoeken op www.schooltv.nl. 
Ook in de oudere groepen wordt er in de komende tijd veel aandacht aan water besteed. Natuurlijk kijken we naar het leven in, onder, op, om en met het water in de hele wereld en specifiek in Nederland. We bekijken hoe in Nederland het water vriend en vijand kan zijn. Wil je met je oudere kinderen naar relevante Klokhuisafleveringen kijken over water dan is er natuurlijk ook een zeer ruime keuze. Enkele afleveringen die goed aansluiten bij wat er in de klas besproken wordt zijn bijvoorbeeld Klokhuis 'Water' over hoe moeilijk het is sommige landen is om aan drinkwater te komen. Of Klokhuis 'Waterpeil' over hoe het water in Nederland in toom gehouden wordt is eveneens interessant. Of tenslotte Klokhuis 'rioolzuivering' waarin waterzuivering wordt uitgelegd. Een ander leuk programma over 'aardrijkskundige' onderwerpen als waterhuishouding en het water in Nederland is 'Rondje Nederland'. De aflevering van Rondje Nederland over het feit dat we onder de zeespiegel leven is interessant en ook de aflevering over de zee en eilanden sluit goed aan bij het huidige thema. 

Week 19: Lenteboekjes in de sneeuw

posted 7 May 2018, 15:30 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 7 May 2018, 15:34 ]


Pepernoten... in april... dat is toch wel de allerlekkerste verrassing op tafel!

Iene Miene Mutte...Ik zie, ik zie wat jij niet ziet... zoeken op de grote Koningsdag plaat!

Koningsdag rekenen...

Een woordzoeker...

Maak je eigen stamboom...

Zoek al deze dingen op de grote plaat


Kleur alle Ktjes geel...


Kaas dragen, probeer de bal op de stokken te houden...Koningsdag speurtocht, de antwoorden vormen de plek waar je wat belangrijks moet ophalen...
Raak de vlag...

Kroontjes gooien...


Dat was me wat deze vrijdag. Groep 2 begon aan het traditionele  'lenteboekje' en prompt kwam de sneeuw weer met flinke vlokken naar beneden vallen! 

Verder stond het afgelopen weekend in Nederland in het teken van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. We hebben in de klas tijdens de cultuurles dan ook uitgebreid gesproken over de Tweede Wereldoorlog, de aanloop er naar toe en hoe het was tijdens de oorlog in Nederland. Het huiswerk gaat deze week dan ook vanzelfsprekend over dit onderwerp. Begin thuis met de 'extra lange' Klokhuisaflevering over Anne Frank, die je kunt vinden op website van canon van Nederland. Volgende week zullen we in de klas verder spreken over de oorlog, we kijken dan naar het verloop van de oorlog en vervolgens met name naar de gevolgen van de oorlog in Europa. Het huiswerk gaat vooral over het herdenken van de oorlog, het luisteren naar getuige-verhalen en Anne Frank. Dit past tevens goed bij de 'vrije dag' morgen vanwege de Russische viering van het einde van de oorlog. De kinderen krijgen dan ook vandaag hun huiswerk al mee naar huis, zodat er eventueel morgen tijd aan besteed kan worden. 

Verder in dit bericht de leukste foto's van onze Koningsdag-cultuurdag. Het was weer erg gezellig en ik wil jullie allemaal bedanken voor de lekkere dingen die jullie voor het ontbijt hadden mee genomen. Patricia en Lizelot ontzettend bedankt voor de hulp gedurende de verdere activiteiten van de Koningsdag! Op 1 juni hopen we op iedereen een beroep te mogen doen voor het leiden van Koningsdagspelletjes tijdens de International Childrens Day.

Niet alleen de Nederlandse kinderen willen vlaggetjes op hun gezicht!In sommige gevallen is het meer hagelslag met brood, maar alles mag natuurlijk tijdens zo'n Koningsdag ontbijt!

En zo hebben we een keer de kans een mooie groepsfoto te maken... in het oranje!


vlaggetjes versieren


Niet laten vallen!Een activiteit op zich, zet je ei weer in elkaar...


Lekker rond springen, ballen, ringen en eieren gooien, mooie afsluiting van een leuke Koningsdag ochtend!


Week 16: Koningsdag en speelgoed

posted 17 Apr 2018, 21:36 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 17 Apr 2018, 21:36 ]

Welkom terug allemaal na een mooie vakantie. Ik heb al enthousiaste verhalen gehoord van wat er zoal gezien en gedaan is tijdens de vakantie. Nu gaan we weer vrolijk aan de slag. In deze laatste term is er genoeg te doen en te beleven.

Zoals voor de vakantie al aangegeven zijn er twee belangrijke data te noteren in de agenda voor volgende week, 25 en 28 april. Woensdag 25 april om 18.00 uur hoop ik alle ouders in het NTC lokaal te zien van kinderen die volgend jaar het world wide juf programma gaan volgen. Dan zullen we namelijk skypen met Mevrouw de Roo, directeur en oprichter van world wide juf. Zijn er nog vragen waarvan je denkt dat ze zich erop moet voorbereiden, laat ze dan van te voren even weten. 


Tijdens de cultuurles op woensdag hebben de jongere kinderen het gehad over speelgoed uit 'oude tijden' in Nederland. Dat sluit aan bij het thema van de IPC unit waar zij momenteel aan werken. We kijken met wat voor speelgoed opa en oma speelden, hoe verschilt dat van waar nu mee gespeeld wordt en wat is er nog steeds hetzelfde. We luisteren naar een verhaaltje over spelen uit 'Ot en Sien', een boek wat al sinds het begin van de 20e eeuw wordt voorgelezen. Wil je thuis verder praten over speelgoed, bekijk dan eens foto's van toen je zelf een kind was. Waarmee speelde je? Spelen de kinderen daar nu nog mee? Het is leuk om zelf eens wat oude spelletjes uit te proberen met je kinderen. Denk maar aan ganzenbord, touwtje springen, knikkeren of tollen, misschien vinden de kinderen een link met spelletjes die ze nu doen.

Er is een mooie Klokhuis aflevering over het maken van speelgoed voor verschillende leeftijden. Het is een leuke aflevering om samen te kijken, omdat hij wel wat moeilijk is van niveau, het gaat vooral over hoe het speelgoed gemaakt wordt en de technologie er achter. 

Wil je wat lezen over speelgoed van vroeger? Hier onder een tekst uit het Junior informatieboekje over 'speelgoed van vroeger'. 

In de loop van de eeuwen werden er steeds nieuwe soorten speelgoed bedacht. Zoals de toverlantaarn. Met dit apparaat kon je een afbeelding op een muur projecteren. In het apparaat zat een lamp of een kaars, en je schoof er glazen platen met een tekening in. De caleidoscoop was ook leuk speelgoed. Het is een kijker waarin de gekleurde figuren steeds veranderden. Er werd speelgoed van blik gemaakt. Soms kon je zo'n blikken figuur opwinden met een sleutel. Als je de sleutel losliet, ging het speelgoed bewegen. Mechanisch speelgoed, heet dat.

Na 1850 ontstonden er ook speelgoedfabrieken. Daar werd speelgoed gemaakt door machines. Een machine maakte in een half uur een poppenwagen. Terwijl de timmerman daar een week mee bezig was. Het speelgoed werd dus goedkoper. In fabrieken werden ook bordspelengemaakt. Dat waren spelletjes om met een groepje mensen aan tafel te doen. Zoals ganzenbord, of mens-erger-je-niet. In speelgoedmusea kun je nog veel speelgoed van vroeger zien. Zoals een vliegende Hollander. Dat is een karretje dat vooruit gaat door aan het stuur te trekken. In Deventer vind je het grootste speelgoedmuseum van Nederland. Er zijn 1300 stukken speelgoed te bekijken.

Zaterdag 28 april is het een 'reguliere schooldag' en hebben wij in de ochtend onze Koningsdag-cultuurdag voor de Nederlandse kinderen. We starten de ochtend met een ontbijt, zoals we dat ook vorig jaar hebben georganiseerd. Alle Nederlanders zijn welkom, neem wat lekkers mee om te delen en eet van te voren niet thuis. Het idee is dat iedereen om kwart over 8 binnen komt om het op te zetten en dat de kinderen (die eerst naar hun reguliere klas moeten voor de registratie) dan om half 9 naar beneden komen om te ontbijten. Daarna gaan we de hele ochtend aan de gang met leer- en sportactiviteiten rondom Koningsdag. In de middag gaan de kinderen gewoon naar de Engelse klas.
Op maandag hebben we in de cultuurles al uitgebreid over het Koningshuis gesproken en dat doen we aankomende maandag weer. Wil je het nieuwe kinderen voor kinderen lied voor Koningsdag bekijken en beluisteren, kijk dan hier. 


Wist je dat kinderen duizenden jaren geleden al met poppen speelden? Deze poppen zijn bij opgravingen gevonden. Maar ze zagen er anders uit dan nu. Het waren figuurtjes van klei. In de middeleeuwen speelden kinderen met vliegers, ballen, hobbelpaarden en ander speelgoed. Het werd gemaakt van hout of botten van dieren. Rijke kinderen hadden speelgoed van zilver, brons of glas. Rijke meisjes hadden 150 jaar geleden poppen van stof. Het hoofdje was gemaakt porselein. Dat breekt snel, dus de meisjes speelden heel voorzichtig.

Vroeger werkten veel mensen in de fabriek of op het land. Ook in het weekend. Ze verdienden niet veel. Ze hadden geen geld om speelgoed te kopen. Daarom maakten ze het zelf. Poppen van restjes stof of van hout. Hele handige vaders maakten een poppenhuis van hout, met piepkleine meubeltjes. Moeders naaiden dan de gordijntjes en de dekentjes. Ouders die wel wat geld hadden, kochten soms speelgoed bij een marskramer, een rondreizende koopman. Je had nog geen speelgoedwinkels. Kinderen maakten zelf ook speelgoed. Van een wilgentak maakten ze een boog. Van oud papier maakten ze bootjes of watermolentjes.Week 13: Vrolijk Pasen en een Fijne Vakantie

posted 29 Mar 2018, 22:04 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 29 Mar 2018, 22:04 ]

Vandaag was het de laatste dag van term 2. We sluiten voor 2 weken de deuren en zien elkaar weer terug na de vakantie op 16 april na de Paasvakantie. De leerbrief voor het eerste deel van term 3 vinden jullie hieronder.

Zet voor term 3 alvast twee data vast in de agenda:
25 april 18.00 informatieavond NTC in het NTC lokaal. Voor alle ouders van wie de kinderen het Wereld Wijd Juf programma gaan volgen, is er een Skype gesprek met de juffen van WWJ.
28 april Cultuurdag Koningsdag. Alle Nederlanders zijn welkom op het Koningsdagontbijt in de keuken/artroom op school om 8.30 op deze zaterdag. Daarna gaan we een cultuurdag houden met de kinderen gevuld met speel- en leeractiviteiten over ons Koningshuis. De kinderen komen tot 12.00 naar Nederlands en zullen in de middag naar hun eigen Engelse klas gaan.

Rest me nog jullie allemaal een fijne Paasvakantie toe te wensen. 
Wil je meer weten over het Paasfeest? Kijk dan naar deze Klokhuisaflevering over het feest of deze aflevering van Huisje Boompje Beestje. Daarna kun je lekker zelf eieren schilderen, of gaan zoeken in de tuin.  

Ik hoop dat iedereen een goede reis zal hebben en een mooie vakantie. Geniet van al het moois, onderneem leuke activiteiten en kom terug vol verhalen!

Week 9: Wereldburgerschap

posted 27 Feb 2018, 21:20 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 27 Feb 2018, 21:20 ]


Op de website van een school in Den Haag omschrijft men het als volgt:

Wereldburgerschap is een verbinding leggen tussen jezelf en anderen, dichtbij en ver weg. Als je klein bent, kun je nog denken dat de wereld bestaat uit de stukjes grond onder je voeten en de mensen die je kent. Hoe ouder je wordt, des te ruimer wordt je gezichtsveld: de wijde wereld komt daardoor al dan niet meetbaar steeds dichterbij. De wereld wordt steeds kleiner als je groter wordt.

Wereldburgerschap is beseffen dat je, terwijl je hier leeft, toch betrokken bent bij de wereld buiten de landsgrenzen:
- Je bent je er van bewust dat de wereld niet ophoudt bij jouw direct gezichtsveld of bij de grenzen van je land.
- Je toont respect en empathie voor mensen uit andere delen van de wereld, of ze nu hier of daar wonen.
- Je reflecteert op je verbondenheid met wat er buiten de landsgrenzen gebeurt en op wat dat voor jou en anderen betekent.
- Je voorkomt binnensluiten (het opleggen van groepsnormen) en buitensluiten.
- Je bent bereid zelf stappen te nemen om samen te werken aan wederzijds respect, duurzaamheid, eerlijke verdeling van rijkdommen, rechtvaardigheid, vrede en veiligheid
Deze week hebben we geen 'cultuurles' gehad met de oudere leerlingen op maandagmiddag. Toch geef ik huiswerk mee voor in het weekend, omdat ze het afgelopen weekend al vrij hebben gehad.

Voor de jongere leerlingen is het reguliere huiswerk om schrijven, lezen en spelling extra te oefenen thuis. 
De oudere kinderen krijgen een 'samsam' krantje mee naar huis om samen te lezen met de ouders. De krantjes moeten weer mee terug naar school, er is een werkblad bij om gericht een artikel te kunnen lezen. 
Samsam is een kindertijdschrift wat al ruim 40 jaar geleden is opgericht. Het heeft als missie om kinderen te ondersteunen om geïnformeerde, kritische en verantwoordelijke wereldburgers te worden en sluit daarom goed aan bij de missie van SIS. De artikelen in Samsam zijn vaak te koppelen aan verschillende UN duurzame doelen, verder zijn er artikelen over kinderrechten en wereldburgerschapsgebieden die je hiernaast ziet. De inhoud nodigt kinderen uit om kritisch na te denken over wat er in de wereld om hen heen gebeurt. 'Wereldproblemen' worden op kindniveau uitgelegd en gepresenteerd, doordat ze gekoppeld worden aan verhalen van (en soms ook door) kinderen uit de hele wereld. 

Wil je eerst met een filmpje beginnen, kijk dan naar een aflevering van de wereld in vogelvlucht, er zijn er van verschillende werelddelen.  Je kan zelf kiezen welk werelddeel of welke stad je interesseert, je kan natuurlijk ook even kijken op welk werelddeel de Samsam die je kind mee naar huis heeft gekregen focust en een aflevering kiezen die bij dat werelddeel past. 
Je kan ook met je kind naar de afbeelding hiernaast kijken. Je ziet hier de 8 gebieden die ontwikkeld worden en centraal staan bij het werken aan het wereldburgerschap van kinderen. Kijk naar de pictogrammen en bedenk waar die voor staan. Bespreek wat globalisering, diversiteit, identiteit en mondiale betrokkenheid eigenlijk is. Hoe worden zij in het dagelijks leven geconfronteerd met vrede en conflict (ruzie met vriendjes) en hoe lossen ze dat op? Wat zijn mensenrechten en hoe zorgen we dat iedereen krijgt/heeft waar hij recht op heeft? Welke UN-doelen gaan bijvoorbeeld over 'verdeling'? 

Week 8: Mid term en Exit point

posted 19 Feb 2018, 21:12 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 19 Feb 2018, 21:12 ]

Deze week gaan we genieten van een korte vakantie, zodat we na mid-term weer uitgerust aan het werk kunnen gaan. De kinderen krijgen dan ook geen huiswerk mee voor het weekend.
 
Op woensdagmiddag wordt er de hele middag in het Nederlands geleerd rondom het IPC thema dat de afgelopen weken centraal heeft gestaan, de wereld om ons heen. Voor Nederland betekent dit dat er speciaal gekeken gaat worden naar typisch Nederlandse leefgebieden, zoals de duinen, de heide en zandplaten als in de Waddenzee en het Markermeer. We hebben ons hier al op voorbereid in onze cultuurlessen. Ook zal er gekeken worden naar 'natuurrampen' in Nederland, zoals overstromingen en de aardbevingen in Groningen als gevolg van aardgaswinning. Er zal woordenschat aan bod komen die in de Engelse klas al is besproken en nu in het Nederlands wordt besproken. Ik wil langs deze weg Patricia en Juliette bedanken die deze woensdagmiddag voor Nederlands op zich nemen.

Wil je dit weekend toch wat doen? Je kan thuis verder praten over het exit point op www.schooltv.nl kan je veel afleveringen van 'Rondje Nederland' vinden, waarin naar Nederland gekeken wordt rondom een bepaald thema, zoals 'ruimte voor bos', 'de duinen' of 'onder de zeespiegel' bijvoorbeeld. Je kan de kleurplaat van Nederland hiernaast vergroten en uitprinten en lekker af kleuren. Kijk of er plaatsen of bouwwerken zijn die je herkent. Neem er het 'Nederland' boek van Charlotte Dematons bij en kijk of je iets terug kunt vinden op de plaat. In de jongere klassen zijn we ook begonnen met nieuwe thema's, groep 6/7 maakt het lopende Staal thema eerst af.
Groep 2 werkt aan het thema 'wielen', dat gaat over verschillende soorten vervoer, maar vooral ook over het veilig om gaan met vervoer. We kijken naar de verschillende hulpdiensten die in Nederland actief zijn, de politie, de brandweer en de ambulance. Thuis verder praten? Kijk dan naar de huisje boompje beestje aflevering over 'heldenberoepen'.
Groep 3 kijkt naar de 'taken van dieren' in het hoofdstuk 'dieren'. We kijken bijvoorbeeld naar de verschillende dingen die boerderijdieren moeten doen of ons leveren, zoals wol, melk of een het trekken van een kar. Ook kijken we naar de benamingen van jonge dieren. Thuis verder praten? Kijk dan naar de huisje boompje beestje aflevering over dieren van de boerderij.
Groep 4 is gestart met het thema 'nodig', daarin vergelijken we dingen met elkaar die broodnodig, nodig en onnodig zijn. Sommige dingen zijn wel leuk om te hebben, maar zijn ze ook echt nodig? We leren verschillende woorden voor 'nodig' te gebruiken en zaken te sorteren op nut. Natuurlijk wordt het thema voor een deel benaderd vanuit 'reizen', wat heb je zoal nodig als je op reis gaat. Wil je daarover verder praten, kijk dan de Klokhuis aflevering over Schiphol waarin een koffer gevolgd wordt na de check-in van de ruimbagage!
Groep 5 heeft het in hun nieuwe thema 'draaien' over uitvindingen die gebruik maken van wielen, tandwielen, radertjes of andere wiel-achtige dingen. We bestuderen hoe nieuwe namen voor uitvindingen worden gemaakt en leren vooral hoe we op een samenhangende manier de werking van een apparaat moeten uitleggen. Wil je thuis verder praten? Er zijn op www.schooltv.nl veel afleveringen over verschillende fietsen. Het leukst is het om te beginnen met de aflevering over de ontwikkeling en de geschiedenis van de fiets

Week 7: Olympische spelen

posted 13 Feb 2018, 22:21 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 13 Feb 2018, 22:21 ]

Deze week hebben we het in de klas gehad over de Olympische spelen. De winterspelen zijn tenslotte dit jaar zeer dichtbij huis en aangezien de Nederlanders goede prestaties leveren, komt het onderwerp regelmatig voorbij op het jeugdjournaal. Wil je er meer over lezen met je kinderen, kijk dan eens op de 'kidsweek' krant, nieuwsberichten speciaal geschreven voor kinderen. Elke wedstrijd wordt beschreven. Je kan natuurlijk ook naar de filmpjes van het jeugdjournaal over de Olympische spelen kijken op de website van het jeugdjournaal

Op school hebben we gesproken over het ontstaan van de Olympische spelen in de tijd van de Grieken, aan de voet van de berg Olympus. We leerden dat sporten in die tijd vaak bedoeld waren om soldaten te laten trainen voor de oorlog. Eens per 4 jaar was er 'vrede' en kwam men van heinde en ver om deel te nemen aan de spelen om Zeus, de oppergod, te eren. Mannen uit verschillende Griekse stadstaatjes sportten zij aan zij in plaats van te vechten. Vrouwen waren niet uitgenodigd, er werd namelijk naakt gesport.
De komende week kijken we met groep 4 t/m 8 naar het ontstaan van de moderne Spelen. In het huiswerk gaat het al over de oude en de moderne Spelen. De kinderen verwerken het onderwerp met de zeer actuele Nieuwsbegrip tekst over de Winterspelen. Wil je eerst met een filmpje beginnen over dit onderwerp? Kijk dan naar de aflevering van Vroeger en Zo over de Olympische spelen of naar deze aflevering van Klokhuis over sportprestaties

Met de jongere kinderen hebben we ons al voorbereid op het 'mother tongue exit point' dat volgende week woensdagmiddag op het programma staat. De kinderen zullen in aanvulling op het thema 'onze wereld' specifiek kijken naar verschillende leefgebieden in Nederland. Vandaag hebben we gekeken naar de natuur in leefgebieden die we in Nederland hebben. Welke dieren wonen er bijvoorbeeld in de duinen, op de heide, op het strand en in de zee of in de Nederlandse sloten? We hebben Nederland ingekleurd en gezien hoeveel water Nederland heeft en nagedacht over waar we duinen zouden kunnen vinden. Hierdoor is er al een voorschot genomen op woordenschat die volgende week zeker aan bod gaat komen. Wil je thuis verder praten over leefgebieden in Nederland kijk dan naar de aflevering van Huisje Boompje Beestje over de duinen of nieuws uit de natuur over de heide. Je kan ook naar de aflevering Huisje Boompje Beestje over 'wilde dieren' kijken, waarin Raaf en Erik op safari gaan om hun eigen huis en allerlei Nederlandse wilde dieren tegen komen!

Volgende week zal ik omschrijven waar de nieuwe thema's van Staal en Lijn 3 over gaan. De kinderen zullen ivm mid-term geen huiswerk mee krijgen volgende week.

Week 6: Informatie avond en land uit water

posted 7 Feb 2018, 20:05 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 7 Feb 2018, 20:05 ]Deze week zijn we volop de cito toetsen ingedoken. Twee keer per jaar meten we de vorderingen van onze leerlingen met het cito leerling volgsysteem. Zo kunnen we de kinderen vergelijken met leeftijdsgenoten in Nederland en is het bij terugkeer naar Nederland helder voor de nieuwe school wat de kinderen kunnen en kennen. Wil je meer weten over het hoe en waarom van cito toetsen kijk dan op deze informatie pagina van cito. De resultaten van de toetsen vinden jullie terug in het term rapport dat eind maart wordt mee gegeven en besproken. Wij toetsen alle onderdelen die met taal te maken hebben; spelling, woordenschat, begrijpend lezen, technisch/tempo lezen en studievaardigheden. We gebruiken de gegevens om de kinderen individueel te volgen, maar ook om te evalueren of de gebruikte methodes en onze aanpak van het onderwijs verbeteringen in de resultaten opleveren.

Tijdens de informatieavond hebben we het gehad over hoe de lessen volgend jaar er uit zullen zien; een digitaal aanbod vanuit Nederland in de twee language uren tijdens schooltijd. Dit kan eventueel door de ouders in samenwerkingsverband of individueel aangevuld worden met het cultuurprogramma dat op dit moment geschreven wordt. Zoals beloofd hierbij de link naar worldwide juf, de aanbieder die naar ons idee het beste aansluit bij wat wij zoeken. Ik zou het op prijs stellen om voor 16 februari te horen wie interesse heeft in het aanbod van worldwide juf voor volgend schooljaar. Ook zou ik graag willen weten welke vragen jullie nog hebben, zodat ik deze kan doorsturen naar worldwide juf en het initieel contact kan opzetten voor de mid-term-break. 

Tijdens de cultuurles op maandag hebben we deze week verder gepraat over de strijd met het water in Nederland. We hebben vooral gekeken naar het maken van land uit water, oftewel de polder. De beroemdste polder is werelderfgoed 'de Beemster'. Wil je met het huiswerk aan de slag dan kan je naar www.entoen.nu gaan en daar op de molen van de Beemster klikken om informatie te vinden. Je vindt er het Klokhuis filmpje over de Beemster, maar ook een prachtige vensterplaat met informatie over verschillende aspecten van het droogmalen van water. Wil je verder praten over polders, kijk dan naar de Klokhuis aflevering over de polder. Het gaat hier natuurlijk vooral over het leven op het land, er wordt tenslotte land uit water gemaakt om mensen en dieren op te laten wonen. Het UN global goal van deze week is doel 15 leven op het land. De tekst van de kinderen gaat over eilanden in de Markerwaard die speciaal opgeworpen worden voor dieren en natuur. 


Met de jongere leerlingen ronden we deze week de Lijn3 thema's Kunst en Koken af, ook zij zijn aan de slag gegaan met cito toetsen. Bij cultuur hebben we gesproken over Alice in Wonderland. Daar zijn geen filmpjes van op schooltv, omdat het natuurlijk erg Engels is. Wij lezen het verhaal en hebben een 'Nederlandse' Alice gemaakt. Hoe zou Alice er op zijn 'Nederlands' uit zien, met klompen misschien. En... als ze dan door de bloementuin loopt, ziet ze tulpen. Het huis van het konijn is geen Engelse cottage, maar een Nederlandse windmolen. We zijn aan het tekenen gegaan en proberen Alice een beetje Nederlands te maken. 
Je kan daar thuis natuurlijk over verder praten, misschien kun je thuis ook een Nederlandse Alice knutselen en kleuren, of nog veel leuker, kijk naar andere culturen in je gezin, of andere landen waar je gewoond heb en pas Alice daarop aan. Alice kan in Oman door de woestijn lopen of in een keuken in Ghana terecht komen waar de kookpot boven een houtvuurtje hangt. Alles mag en alles kan.

Week 5: Water, vriend of vijand?

posted 30 Jan 2018, 20:03 by ntc@sakhalinschool.net   [ updated 30 Jan 2018, 20:03 ]

Deze week hebben we het op school gehad over het water in Nederland. In de cultuurles op maandag koppelden we dat aan de herdenkingen die er deze week plaats vinden in Nederland rondom de watersnoodramp van 1953, die dit jaar precies 65 jaar geleden is. We kwamen tot de conclusie dat het water in Nederland zowel vriend als vijand is. 

Nederland maakt al eeuwen gebruik van het water als 'weg'. Vorige week hadden we het nog over de VOC en de handel op zee die Nederland rijk heeft gemaakt en voor een deel van Nederland zelfs 'een Gouden Eeuw' bracht.  We zien dat met bijvoorbeeld grote havens als Rotterdam die handel nog steeds een belangrijke bron van inkomsten is.
Een andere bron van inkomsten is de visserij. Al eeuwen verdienen mensen langs de kust een boterham als visser. De kinderen maakten vervolgens zelf de link met 'leven onder water'. De mens moet namelijk zorgen dat de vervuiling van het water minder wordt, zodat er meer vissen blijven leven. Ze leven tenslotte zelf van die vis. De link met duurzaam doel nummer 14 'leven onder water' maakten we even later ook toen we het over dammen, dijken en de bijzondere 'Oosterscheldekering' hadden. Die kering staat meestal open, zodat het zoute water en zoete water in de Oosterschelde kan blijven mensen en zeedieren in en uit kunnen zwemmen. Zo blijven de ecosystemen met hun specifieke dieren en planten in de Oosterschelde beschermd. De kering gaat dicht wanneer er springvloed is of een westerstorm, om de mensen te beschermen.
Nog een bron van inkomsten is het toerisme. Niet alleen dagjesmensen uit heel Nederland spenderen graag hun tijd aan onze kust, ook uit andere landen komen toeristen speciaal voor de Nederlandse stranden en de steden met hun grachten. Verder recreëren we in Nederland volop in-, op-, met- en rond het water. We zeilen, duiken, vissen en zwemmen wat af. Nederlanders kunnen dus niet zonder hun water. 

In de afgelopen les keken we echter ook naar het water als een 'vijand'. We moeten ons beschermen tegen het hoge water. Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel. De duinen beschermen ons tegen de zee, maar waar duinen ontbreken hebben we zelf dijken gebouwd die steeds hoger en sterker worden gemaakt. Om mensen die aan zeearmen wonen te beschermen zijn deze zelfs afgesloten met dammen. Langs de rivier zien we eveneens dijken en uiterwaarden die worden gebruikt wanneer er vanuit het achterland bijzonder veel water naar beneden komt. Het kost ons dus veel tijd, moeite, energie en geld om ons te beschermen tegen dat water. Door het verval in de rivier moeten we ook investeren in sluizen om het water in toom te houden en het vaarverkeer te regelen. We strijden ook tegen het water om meer land te krijgen, eeuwenlang hebben Nederlanders het water weg gepompt en nieuw land gemaakt, de polders. Nu beginnen we langzaam aan meer gebieden terug te geven aan het water, omdat na een aantal overstromingen langs de rivieren duidelijk is dat het water meer ruimte nodig heeft. In het huiswerk van de oudere kinderen zit dit keer een tekst over het hoge water in Nederland van enkele weken geleden. 


Wil je thuis verder praten over het leven in-op en rond het water met jongere kinderen. Kijk dan naar de Huisje Boompje Beestje aflevering over de sloot of  de Huisje Boompje Beestje aflevering over waterdiertjes. Voor de oudere kinderen is het ook leuk om te kijken hoe de rivieren door Nederland gaan, kijk naar Rondje Nederland Rivieren of Rondje Nederland onder de zeespiegel als vertrekpunt. Wil je aandacht besteden aan de herdenking van de ramp in Zeeland, dan kan je het beste naar www.entoen.nu gaan, klik daar op de 2e rij van onder op het 2e plaatje, het bootje. Dat canononderwerp gaat over de ramp van 1953. Je kan er informatie vinden en ook de Klokhuis aflevering is via dat onderwerp te vinden. Op school hebben we het met de oudere kinderen gehad over het deltaplan, dus ook dat is leuk om even te bekijken. Zeker de Oosterscheldekering is een bijzonder staaltje techniek, het beschermt de mens tegen de zee, maar geeft het unieke Oosterscheldeleven wel de ruimte om door te gaan zoals het was.

Tot slot wil ik jullie er nog even aan herinneren dat er op woensdag 7 februari om 19.00 een informatie avond is in het NTC lokaal. We zullen daar vooral kijken naar hoe de situatie wat betreft NTC er volgend jaar uit ziet op SIS. 

1-10 of 121

Ċ
ntc@sakhalinschool.net,
14 Jun 2016, 15:10