NTC News

Hoi allemaal,

Op deze pagina vinden jullie elke week weer nieuwe foto's, informatie, leerdoelen en ander nieuws uit de klas. Wil je ergens wat meer over weten neem dan even contact op via de email: ntc-sakhalin@hotmail.com

veel plezier,
juf Miriam

Week 42: Cultuurdag Kinderboekenweek

posted 17 Oct 2017, 23:44 by NTC Teacher   [ updated 17 Oct 2017, 23:45 ]

Afgelopen zaterdag kwamen we op school om lekker samen te griezelen. Dat was namelijk het thema van de kinderboekenweek dit jaar.


Daarna werden we ingedeeld in duo's. Met onze partners probeerden we om zoveel mogelijk 'enge woorden' te verdienen voor onze eindopdracht, het schrijven van een griezelverhaal. Die enge woorden konden we verdienen door griezelopdrachten te voltooien...


Bij een opdracht moesten we luisteren naar het kinderen voor kinderen lied van de kinderboekenweek en de gaten in de tekst invullen. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Wil je het lied nog eens na luisteren, klik dan op deze link.


Tegen het einde hadden we woorden verdiend zoals 'vampiers', 'zombies', 'heksen', 'bloed', 'geraamtes', 'eng woud' en 'eng geluid'. Als we het woord niet verdiend had mochten we het ook niet gebruiken in onze eindopdracht!


Hoewel er dit keer niets te 'winnen' viel, was er wel wat te smullen. De juf had enge cakejes gebakken. Eng omdat de juf ze had gebakken (je moet dat maar op durven eten) en ook omdat ze in de vorm van spoken en enge pompoenen waren...


En in het huiswerk konden ze verder nog gebruik maken van de inspiratie die ze op gedaan hadden tijdens de cultuurdag, dus dat was mooi meegenomen.


Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan eens naar een van deze Klokhuis afleveringen over bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers:

Veel plezier met schrijven!

Zoals gewoonlijk werd er eerst voorgelezen met de kamishibaikast over een 'klein bang mannetje' dat op zoek was naar een manier om minder bang te worden...


Er werd geknutseld, gealfabetiseerd, gelezen en geschreven.


Griezelmeester Eelco deelde de opdrachten uit en keek daarna of we het goed gedaan hadden...


We konden dus aan het schrijven en tekenen en deden ontzettend ons best om onze klasgenoten de stuipen op het lijf te jagen!


De griezelverhalen en de griezeltekeningen van de kinderen waren in ieder geval lekker eng!


Ook deze week zal het huiswerk in het teken staan van kinderboekenweek.

Week 41: GRUWELIJK ENG!

posted 11 Oct 2017, 16:44 by NTC Teacher   [ updated 11 Oct 2017, 16:45 ]

Deze week is het kinderboekenweek. Op zaterdag (14 oktober) komen we op school voor onze kinderboekenweek cultuurdag. Om 10 uur is iedereen welkom en we zijn om 1 uur klaar, zodat je naar huis kunt voor de lunch. Je krijgt een snack op school, dus die hoef je zelf niet mee te brengen. Je mag wél verkleed komen, misschien wil je je Halloween kostuum alvast uitproberen en als heks, spook of wolf naar school komen...
We gaan samen lekker griezelen, maar vooral natuurlijk spelen met taal. Het bibliotheekspel wordt dit jaar een griezelspel. Tijdens het spelen kun je met je groepje griezelfiguren verdienen om jullie griezelverhaal mee te maken. Maak de opdrachten en verdien bijvoorbeeld 'bloed', 'spook' of 'enge geluiden', deze dingen mag je dan aan het eind in je griezelverhaal verwerken. Verdien je geen 'bloed', dan mag er dus geen bloed in je griezelverhaal voorkomen... We hopen dat jullie elkaar en ons lekker kunnen laten griezelen!

Ook het huiswerk gaat deze week over de kinderboekenweek. Je moet zelf een griezelverhaal schrijven. Het is misschien slim om dat pas ná de cultuurdag te doen, want je raakt vast geïnspireerd door al het gegriezel op zaterdag. 
Wil je eerst de informatie bekijken over het maken van een goed verhaal, kijk dan bij een van deze klokhuis afleveringen: 
Kijk Klokhuis 'Een kinderboek maken' , of Klokhuis 'Floor Rieder' over een illustratrice van kinderboeken of Klokhuis 'Janneke Schotveld' over de schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar! Je mag ze natuurlijk ook allemaal kijken. 
Misschien krijg je wel inspiratie voor jouw eigen griezelverhaal of maak je een supermooie griezel illustratie bij jouw verhaal. Kijk maar eens naar de tekening hiernaast. Het meisje zit rustig een boek te lezen... maar wat ze niet ziet is...
Kan je niet zo goed beginnen met jouw eigen griezelverhaal? Bedenk en schrijf dan wat er met meisje op het plaatje gaat gebeuren. 

Het huiswerk van groep 2/3 bestaat uit het verder werken aan hun Lijn 3 werkboeken, al krijgen zij wel 'griezeligere' boeken mee om te lezen dit keer. Wil je graag verder praten over 'griezelige' of 'spannende' boeken, kijk dan deze oude aflevering van Huisje Boompje Beestje over een boek met geheimen. Dit is een aflevering voor de kinderboekenweek van 10 jaar geleden, maar past goed bij het thema 'spannende boeken'. 
Vind je het leuk om je kind ook aan een schrijfopdrachtje te werken. Kies dan een monster, een spook, een griezel of een heks uit een verhaal dat je kent (en waarvan je het boek thuis hebt of uit de bibliotheek hebt geleend) en maak een eigen avontuur. Je kind kan tekenen en jij kan schrijven, wij lezen het voor in de klas!


Week 40: Nieuwe thema's en eten in de prehistorie

posted 3 Oct 2017, 21:16 by NTC Teacher   [ updated 3 Oct 2017, 21:16 ]

Deze week hebben we het tijdens de cultuur les op maandag over eten in de prehistorie en de tijd van de Romeinen. We hielden ons bezig met vragen als 'Welke groente en fruit waren er al in de prehistorie in Nederland?' en 'Hoe bepaalde het eten de manier waarop mensen leefden en woonden?'. We zagen dat de Romeinen zaken als perziken, druiven en kippen mee naar Nederland brachten toen zij daar de baas werden. We ontdekten dat mensen pas op een plek konden blijven wonen toen ze leerden om vee te houden en groente te verbouwen. 
Het huiswerk gaat deze week dan ook over eten in de prehistorie. Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan naar Klokhuis over de steentijd, jagers en verzamelaars

Wist je dat...
- je in Nederland op bezoek kunt gaan in de prehistorie en de middeleeuwen?
- er een aantal musea zijn waar dat kan?
- je de prehistorie, middeleeuwen en Romeinse tijd kan bezoeken in het Archeon in Alphen aan de Rijn?
- je de prehistorie en de middeleeuwen kan bezoeken in HOME in Eindhoven?
- je de Romeinse tijd kan bezoeken in Orientalis Heilig Land stichting bij Nijmegen?

Wat staat er nog meer op het programma in de aankomende weken?

Deze week begint in Nederland de Kinderboekenweek. Het thema is dit jaar 'gruwelijk eng!' In de klas gaan we daar volgende week over praten, want op 14 oktober is onze jaarlijkse kinderboekenweek cultuurdag. 
Tijdens de dag gaan we een beetje griezelen, maar vooral spelenderwijs aan de slag met bibliotheekboeken. De dag wordt georganiseerd voor de kinderen van groep 2 t/m MY en begint om 10.00 en eindigt om 13.00, de kinderen kunnen dus thuis lunchen. Op school zorgen we voor een snack. 

Op 18 oktober is er een 'mother tongue' middag over het IPC onderwerp van de afgelopen weken, voedsel. Het idee van onze cultuurdagen wordt door de hele school gevolgd op die woensdagmiddag. Alle kinderen krijgen les over eten in hun eigen taal. Aan het eind van de dag presenteren alle verschillende culturen en talen zich in de PE hall, zodat we ook nog van elkaar kunnen leren.

 

In alle klassen zijn deze week de nieuwe thema's van Lijn3 en Staal begonnen. Wil je thuis verder praten over het thema van school, kijk dan even hieronder:
- Groep 2 werkt aan het thema 'de boom', daarin wordt bekeken hoe een boom in Nederland zich door de seizoenen heen gedraagt en natuurlijk wordt er ook gekeken naar de natuur om de boom heen. Enkele vragen die je kunt bespreken met je kind: Wat leeft er in en rond een boom? Hoe komt het dat de boom zijn bladeren verliest in de herfst? Welke vruchten en noten komen er van verschillende bomen die je kent? Hoe zien de bladeren van de bomen eruit en waaraan kan je bomen herkennen?
Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan naar Huisje Boompje Beestje 'bomen'
- Groep 3 werkt aan het thema 'de schat', daarin staat een spannend verhaal rondom piraten en schatten centraal. Er wordt gekeken naar wat een schat eigenlijk is. Denk thuis na over schatten. Hebben schatten altijd een waarde die in geld is uit te drukken? Welke schatten heb jij in je huis? Welke mensen zijn echte 'schatten'? Je kan natuurlijk ook verder praten over piraten. Hoe leven piraten? Wil je beginnen met een kort filmpje, kijk dan hier voor een 'piratenfilmpje'
- Groep 4 is begonnen aan het thema 'Lekker', dat natuurlijk over koken en eten bereiden gaat, maar ook over het gebruik van het woordje 'lekker' om aan te geven dat iets leuk is. Denk maar eens aan 'lekker eng' en 'lekker vies'. Verder is het in dit thema belangrijk om woorden over 'volgorde' te leren, zodat er een goed stappenplan of een omschrijving kan worden gemaakt, zoals dat nodig is bij een recept.
Het thema lekker sluit natuurlijk goed aan bij het IPC thema voedsel. Kijk in de komende tijd eens een keer samen in de keuken. Kunnen de kinderen al het keukengerei en de ingrediënten van een gerecht benoemen in het Nederlands? Bekijk samen ook wat er in recept staat. Wat  maakt een recept tot een goed recept? Wil je beginnen met een filmpje, kijk dan naar Huisje Boompje Beestje over proeven met je neus en je tong of deze Klokhuis aflevering over een Sterren restaurant
- Groep 5 is gestart met het thema 'Ziekenhuis'. In de schrijfopdrachten van dit thema ligt de nadruk op het maken van een verslag of een uitleg, met de daarbij extra aandacht voor woorden die volgorde en richting aangeven en het zoeken van de belangrijkste informatie in een tekst. We kijken verder hoe we aan de hand van vragen over een onderwerp en een goed te begrijpen informatieboekje kunnen maken. Het onderwerp ziekenhuis is natuurlijk interessant, we leren wie er zoal werken in een ziekenhuis en hoe het is om voor een lange tijd opgenomen te zijn. Wil je hier thuis verder over praten? Kijk dan naar Klokhuis 'Operatie' of Klokhuis 'Narcose'.  
- Groep 6 verdiept zich vanaf deze week in het thema 'spijsvertering', dat natuurlijk ook erg goed aansluit bij het IPC thema. Er wordt vooral gekeken naar hoe de spijsvertering werkt, centraal staan taalthema's als het uitleggen van proefjes of de werking van onderdelen van je lichaam. Wil je hier thuis over verder praten? Kijk dan naar Buitendienst 'Van Mond tot Kont'.
- Groep 7 stort zich op het wat abstractere onderwerp 'geluk'. Zij gaan bekijken hoe je gelukkig kunt zijn. Wat is stress en waar krijg je stress van? Wil je thuis verder praten over 'stress'? Kijk dan naar Buitendienst 'Stress, stress, stress'.

Week 39: Een einde aan honger...

posted 24 Sep 2017, 20:39 by NTC Teacher   [ updated 24 Sep 2017, 20:40 ]

Deze week staat het doel 'geen honger' centraal. Dit sluit aan bij het IPC onderwerp dat momenteel schoolbreed 'voedsel' is. Zowel bij de oudere als de jongere kinderen spreken we hierover. 

In groep 2/3 bekijken we hoe voedsel gemaakt wordt, waar komt het vandaan en wie zorgen er voor dat er voor iedereen genoeg te eten is. Waarom zouden mensen in sommige landen honger kunnen hebben?

In groep 4 t/m 8 bespreken we in de klas wat 'honger' eigenlijk is en hoe het komt dat er op de wereld zoveel mensen zijn die honger hebben. Zij wonen in landen waar het moeilijk is om voedsel te verbouwen door het klimaat of door conflicten. Het kan ook zijn dat mensen simpelweg geen geld hebben om (goed) eten te kopen. 
We gaan in op de manieren waarop er in Nederland wordt gewerkt aan het bestrijden van honger. We linken met SDG1, geen armoede, want zelfs in Nederland zijn er mensen die in een vorm van armoede leven. Mensen die geen geld om eten te kopen, kunnen terecht bij de voedselbank. We bekijken wat de voedselbank nu eigenlijk is en welke mensen er komen. Wil je thuis het principe van de voedselbank nog eens nabespreken? Kijk dan de Klokhuis aflevering over de voedselbank. Met het eten wat niet meer in supermarkten te verkopen valt of niet meer kan worden gebruikt in restaurants kunnen we mensen helpen. Zij kunnen naar de voedselbank gaan om daar eten goedkoop te kopen.  

Het huiswerk gaat deze week over voedselverspilling, als we die terugdringen werken we niet alleen aan SDG 2, maar ook aan SDG12, een verantwoordelijke manier van consumeren. Kijk de Klokhuis aflevering over voedselverspilling om meer van het onderwerp te begrijpen, op school hebben we het ook over dit onderwerp gehad. Er wordt namelijk in Nederland heel wat voedsel verspild. Om hierover na te denken kun je in je eigen kast kijken wat er 'over de datum' is, van welke producten vind je het wel belangrijk om daar op te letten en bij welke producten is het wat minder van belang?

Het wereldwijd bestrijden van honger is onlosmakelijk verbonden met een groot aantal andere doelen. We hebben in de klas al gezien hoe honger verbonden is met armoede en het bestrijden van die honger verbonden kan zijn met verantwoordelijk consumeren. Het is een goed idee om daar met de oudere kinderen extra aandacht te besteden aan de verbondenheid van doelen onderling.
- Kijk met de oudere kinderen naar de koppeling tussen SDG2 en SDG13: We zullen het veranderende klimaat moeten bestrijden, omdat voor een aantal landen grote droogte op de loer ligt en droge gebieden in andere landen uitbreiden. 
- Kijk ook naar de koppeling tussen SDG2 en SDG9, innovatie: Gelukkig zijn er een aantal landen die in deze droge gebieden projecten opzetten rondom 'druppel irrigatie'. Lees het verhaal van de schooltuin in de Senegalese woestijn in de samsam er maar eens op na. Daar kun je ook een link vinden met SDG4, kwaliteitsonderwijs voor iedereen. 

Deze week ronden we verder het lopende Staal thema af, ook in groep 2/3 wordt er doorgepakt naar een volgende onderwerp. Groep 2 begint deze week al met het thema 'boom', we kijken bijvoorbeeld welk eten er zoal van een boom komt. In de overige groepen wordt volgende week pas met een nieuw thema gestart.
Noteer verder even in jullie agenda's dat er op zaterdag 14 oktober een cultuurdag zal zijn voor groep 2 t/m MY rondom het kinderboekenweekthema 'griezelen', de tijden volgen nog.


Week 38: Prinsjesdag!

posted 17 Sep 2017, 21:53 by NTC Teacher   [ updated 17 Sep 2017, 21:55 ]

Deze dinsdag is het weer de 3e dinsdag van September en dus Prinsjesdag. Hoewel we nog geen kabinet hebben, zijn er gelukkig wel plannen voor het politieke jaar gemaakt door het demissionair kabinet. Op BVN kun je op woensdag met de kinderen naar Prinsjesdag kijken. 
Op school gaan we het er natuurlijk ook over hebben, maar aangezien de cultuurles van maandagmiddag komt te vervallen vanwege het weer zal dat minder uitgebreid zijn dan andere jaren. We bespreken de tradities rondom deze dag, maar kijken ook wat een 'begroting' eigenlijk is en hoe de troonrede tot stand komt. 

Oorspronkelijk stond er nog een UN global goal op het programma, maar omdat ik op maandagmiddag daar geen aandacht aan heb kunnen besteden, heb ik de huiswerk opdracht verandert naar het maken van een poster over Prinsjesdag.
Wil je de Miljoenennota bekijken met je kinderen? Hieronder vinden jullie een afbeelding van de Miljoenennota van dit jaar. 

Week 37: Klimaat actie en eten

posted 10 Sep 2017, 20:38 by NTC Teacher   [ updated 10 Sep 2017, 20:39 ]

Deze week staat SDG13, klimaatactie, centraal. Dit is altijd een actueel onderwerp. Er gaat geen week voorbij of er komt weer een klimaat-gerelateerd nieuwsbericht voorbij. Op dit moment wordt er in Nederland veel gesproken over orkaan Irma, die het Nederlandse gedeelte van sint Maarten verwoest heeft. Midden-Amerika heeft het op dit moment zwaar te verduren, het water in Houston is nog niet gezakt of de volgende orkaan rolt alweer over de eilanden heen. En dezelfde vraag wordt steeds gesteld, was iedereen voldoende voorbereid. Ook in Nederland halen we nog geregeld natte voeten, op zaterdag stonden de straten van Den Haag blank na hevige regen. 

Bij het onderwerp 'klimaatactie' stellen we onszelf deze week een aantal belangrijke 'grote vragen'. We gaan daarover op school praten, maar het is natuurlijk een goed idee om daar thuis over door te praten met je kinderen.
- Wat zijn de gevolgen van het veranderend klimaat? Bedenk wat er wereldwijd verandert, maar vooral ook in Nederland.  
- Wat kunnen we doen om onszelf tegen de gevolgen van die klimaatsveranderingen te beschermen? Denk aan wat we in Nederland moeten doen als het zeeniveau stijgt, of wat men in andere landen moet doen om de uitdroging van hun grondgebied te overleven. 
- Wat kunnen we doen om de klimaatverandering te beperken? Denk hierbij welke andere doelen belangrijk zijn om klimaat veranderingen te beperken, 7 duurzame energie en 12 verantwoord produceren en consumeren bijvoorbeeld. Bedenk ook welke doelen betrekking hebben op het beschermen tegen de gevolgen van klimaat verandering, 9 innovatie bijvoorbeeld. 

Op school gaan we kijken naar de grote watersnoodramp van 1953. Wat zijn de overeenkomsten met de watersnoodrampen in Azië en Amerika van dit moment en wat zijn de verschillen? Denk aan de verslaggeving, en de informatie bijvoorbeeld. Wat waren de gevolgen van de watersnood in Nederland? Wat wordt er tegenwoordig nog gedaan aan watermanagement in Nederland?
Thuis aan de slag? Hieronder vinden jullie een aantal filmpjes en links:


Zelf aan de slag? Bestel eens een kinderkookboek en duik de keuken in. Hier vinden jullie de top 10 van dit moment
Geen zin in een papieren boek? Naast de allerhande kooksite is er ook een allerhande kinderen speciaal met kinderrecepten, daarop staan niet alleen leuke recepten, maar ook filmpjes om te laten zien hoe je sommige dingen moet doen. 

Wil je starten met een filmpje? Kijk dan naar Huisje Boompje Beestje aan tafel, met daarin gerechten uit de hele wereld. 


Het IPC onderwerp van de komende weken is in alle klassen 'voedsel'. In de Nederlandse cultuurlessen spreken we daarom de komende weken over het verbouwen van voedsel in de vroege geschiedenis van mensen. Verder kijken we naar wat er in Nederland gedaan wordt om honger wereldwijd uit te bannen.

In groep 1/2/3 spreken we vanaf deze week ook al over eten. Wat wordt er in Nederland zoal gegeten. Hoe zie je bij jouw thuis op tafel dat je Nederlands bent? 
We kijken naar de culturele gebruiken rondom het eten, hoe wordt er gegeten in Japan, Ghana en de VS? Wat gebruikt men om te eten en wat staat er op tafel? 
Ook kijken we welk eten in Nederland verbouwd wordt. Wat groeit er in een klimaat zoals we dat in Nederland hebben en  hoe zorgen Nederlanders er voor dat ze ook dingen kunnen verbouwen die eigenlijk alleen maar in warme landen groeien?
Verder gaan we het schrijven van een instructietekst oefenen door recepten op te schrijven. We kijken wat er in zo'n recept moet komen te staan. Wat heb je nodig aan hulpmiddelen en ingrediënten? Hoe maak je een stappenplan voor het koken?

Week 36: Duurzame ontwikkelingsdoelen in de klas

posted 4 Sep 2017, 00:12 by NTC Teacher   [ updated 4 Sep 2017, 00:13 ]

Misschien hebben jullie er thuis al over gehoord, deze week staan in de hele school de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) voor 2030 centraal. We gaan dit jaar uitgebreid aandacht besteden aan deze doelen, aangezien we verantwoorde wereldburgers willen creëren met ons onderwijs. De NTC afdeling sluit hierbij aan. Tijdens de cultuurlessen zullen we het dit jaar dus niet alleen hebben over de Nederlandse geschiedenis, maar ook over hoe het er in Nederland voor staat op het gebied van bijvoorbeeld armoede, honger, gezondheid of verantwoord consumeren. Deze week staat SDG7 centraal; betaalbare en duurzame energie. We keken op school een filmpje over windpark Gemini, het grootste windpark van Nederland dat een tijd geleden is geopend. Het huiswerk van de kinderen gaat daar ook over, zij gaan met een nieuwsbegrip tekst aan de slag. 
Om daar thuis op aan te sluiten heb ik hier enkele suggesties:
- Wil je zelf meer weten over de doelen die horen bij duurzame en betaalbare energie kijk dan op de Nederlandse pagina over de SDG's Doel 7. Heb je oudere kinderen, bespreek dan met hen hoe deze doelen bereikt zouden kunnen worden en wat daar voor nodig zal zijn.
- Nieuws uit de wereld over Duurzame en betaalbare energie? Deze Sam Sam gaat helemaal over groene energie: Sam Sam Groene energie. Kies met je kind een- of meerdere artikelen en lees en bespreek ze samen. Op school hebben we van verschillende jaargangen een exemplaar van de Sam Sam. Wil je er eentje lenen om te bekijken met je kinderen, laat het me dan weten.

Ook in groep 2/3 spraken we over de duurzame ontwikkelingsdoelen, oftewel, hoe we er met zijn allen voor kunnen zorgen dat de wereld een goede plek blijft om op te leven. Natuurlijk praten we daar vooral nog over wat 'honger' nu eigenlijk is en hoe je gezond kunt blijven.Ook starten alle kinderen deze week met hun thema's van Staal en Lijn 3. Wil je thuis aandacht besteden aan die thema's, bekijk dan een filmpje dat aansluit en praat er verder over met je kind.

- Groep 1 sluit in de Nederlandse les altijd aan bij wat er in de Engelse klas geleerd wordt, deze week zijn we vooral bezig met over jezelf vertellen. Wat vind je leuk? Wat is je lievelingskleur, je lievelingseten...? Kijk naar Koekeloere over ik en jij is soms geen wij en praat thuis verder over samen spelen en werken op school.

- Groep 2 gaat in het eerste thema ontdekken hoe het in de nieuwe klas gaat, er wordt gelezen en geschreven, je gaat naar een andere school. Hoe ziet alles eruit,hoe ga je naar school? Bekijk Huisje Boompje Beestje Op de fiets naar school en praat thuis verder over veilig naar school gaan...

- Groep 3 leert in het nieuwe thema over de zon, de maan, de sterren, de planeten en de ruimtevaart. Hun verhaal speelt in een toekomst waarin kinderen met een raket op schoolreis kunnen gaan naar een pretpark planeet. Bekijk Huisje Boompje Beestje de zon en praat thuis verder...

- Groep 4 start met Staal, in het thema Start maken we kennis met de opzet van Staal en kijken we hoe alles werkt. Er is aandacht voor afspraken, instructies, regels en het gebruik van informatiebronnen zoals tekstjes, plaatjes en pictogrammen. Kijk naar Huisje Boompje Beestje tekens in het verkeer en praat thuis over pictogrammen...

- Groep 6 en groep 7 leren in hun Staal thema over Nederland en Amsterdam. We keken deze week naar de statige gevels in de grachtengordels met hun 'authentieke' versieringen. Kijk naar Klokhuis Grachtengordel over het ontstaan van deze monumenten...

Week 35: Welkom terug op school

posted 30 Aug 2017, 23:10 by NTC Teacher   [ updated 30 Aug 2017, 23:11 ]


Nadat in Nederland de meeste leerlingen inmiddels alweer terug op school zijn, begonnen we hier vandaag ook weer met de lessen. Gespannen gezichten vandaag, benieuwd naar de nieuwe juffen of meesters en natuurlijk zit iedereen boordevol vakantieverhalen. Gelukkig is er in ons Nederlandse lokaal weinig veranderd, een feest der herkenning dus.

Aansluitend op de jaarlijkse 'wij gaan weer naar school' campagne van veilig verkeer Nederland wil ik jullie ook allemaal vragen om met de kinderen weer even door te nemen hoe er veilig naar school gegaan kan worden. Check de banden en de remmen van de fiets weer even als die twee maanden in de schuur heeft gestaan en neem even door waar op de straat de fietser zich ook al weer bevind. Op school zal er ook aandacht zijn voor het veilig van en naar school gaan, maar een extra waarschuwing kan geen kwaad.

Het is de visie van SIS om van de kinderen verantwoordelijke wereldburgers te maken, daarom zal er dit jaar extra aandacht worden besteed aan de duurzame ontwikkelingsdoelen zoals deze omschreven zijn door de VN. Ook in de Nederlandse les zullen deze regelmatig aan bod komen. Ik streef er naar om dit jaar in mijn blogs regelmatig een lees- of kijksuggestie te komen bij een of meer van deze doelen. Op die manier kunnen jullie er thuis nog eens op terug komen. 

Deze week krijgen jullie tevens de nieuwe schoolgids. Je kunt hem als pdf bestand downloaden op deze site, maar in de aankomende week zal hij ook met de kinderen mee naar huis worden gegeven. Het bestuur en de directie hebben besloten de jaarlijkse informatie avond te verschuiven van begin september naar begin term 2, oftewel januari. Dit heeft alles te maken met de op handen zijnde veranderingen voor de steeds kleiner wordende Nederlandse afdeling. We verwachten in januari antwoord te hebben op veel vragen en een goed beeld te kunnen schetsen van de toekomst van NTC Sakhalin. Natuurlijk is iedereen ten alle tijden welkom met vragen. Als er na het lezen van de schoolgids dus iets niet geheel duidelijk is, schroom dan niet te mailen of even binnen te komen lopen. 


Week 27: Fijne vakantie allemaal!

posted 5 Jul 2017, 20:20 by NTC Teacher   [ updated 5 Jul 2017, 20:20 ]

Het is zo ver, de koffers zijn gepakt en de laatste toetsen afgenomen. We zijn er allemaal klaar voor. We hebben afscheid genomen van Chris, Pieter, Olivia, Josephine en Duco, die gaan verhuizen. Alle andere leerlingen zien we volgend jaar weer terug op school. 

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne vakantie hebben, met vooral veel Nederlands! Ga je nog leuke dingen bezoeken in Nederland, maak dan een foto en stuur die naar ntc-sakhalin@hotmail.com, dan maken we na de vakantie weer een vakantiebord! 

Wil je in de vakantie een beetje bijblijven met wat er in Nederland gebeurt kijk dan op http://jeugdjournaal.nl/ daar kan je niet alleen het laatste nieuws vinden, maar ook mee discussiëren over stellingen.
Wil je Nederlandse filmpjes kijken over interessante onderwerpen, kijk dan op www.schooltv.nl en typ bijvoorbeeld Klokhuis of Huisje Boompje Beestje in, in de zoekbalk. Als voorbereiding op het een uitje naar het treinmuseum kan je bijvoorbeeld uitstekend de Klokhuis aflevering over de machinist kijken.  

Wil je al weten wat we na de vakantie gaan leren? De nieuw leerbrief staat al op de blog, maar... het is natuurlijk het belangrijkst dat iedereen lekker gaat genieten van de vakantie. 

Tot ziens in september!

Week 26: Litska en Bas, bedankt!

posted 28 Jun 2017, 22:02 by NTC Teacher   [ updated 28 Jun 2017, 22:03 ]

Afgelopen woensdagavond hebben we met het bestuur afscheid genomen van Bas en Litska. Beiden hebben jarenlang zeer trouw gediend in het NTC bestuur. Bas is sinds schooljaar 2011-2012 voorzitter en Litska is in schooljaar 2012-2013 gestart als secretaris en heeft vanaf schooljaar 2014-2015 het penningmeesterschap op zich genomen. 
Het bestuur van NTC maakt zich niet alleen verdienstelijk op school, maar komt van lieverlee ook vaak vooraan te staan bij het organiseren van Koningsdag en Sinterklaas. Daarbij heb ik in de afgelopen 3 jaar vaak een beroep op hen gedaan als er een cultuurdag was of iets anders op school moest gebeuren. NTC Sakhalin zou zeker niet zo succesvol zijn, zonder zijn enthousiaste bestuursleden. 
Litska en Bas hebben dus zeker een bijzonder cadeau verdiend na al hun vrijwilligerswerk, dus daar heb ik voor gezorgd. Zie hier de beide families vereeuwigd op een matroesjka set. Gelukkig hadden zowel Bas als Litska dit specifieke setje nog niet en werd het dus vrolijk in ontvangst genomen. Langs deze weg wil ik Bas en Litska nog eens ontzettend bedanken voor alle tijd, energie en enthousiasme die zij in onze NTC gestoken hebben in de afgelopen jaren. Ik hoop dat de sets in Nederland een plekje krijgen en jullie zullen herinneren aan een mooie tijd in Sakhalin.

En om al een beetje in vakantiestemming te komen, twee links naar websites met tips voor 'dagjes uit met kinderen in Nederland'! 
https://www.anwb.nl/vrije-tijd/dagje-uit/dagje-uit-met-kinderen

http://www.dagjeweg.nl/kinderen


Deze vrijdag krijgen jullie kinderen de rapporten mee naar huis en op dinsdag 4 juli zie ik jullie voor de gesprekken. In de aankomende week probeer ik nog de laatste Staal hoofdstukken af te ronden met de kinderen. Dat zal bij de ene groep wel lukken en bij de andere niet. 
Huiswerk krijgen de kinderen niet meer mee, maar als jullie het thuis over het Staal onderwerp willen hebben in het weekend is dat een goed idee. 

Groep 4 rondt het hoofdstuk 'onderweg' af, dat gaat over de weg van huis naar school. Wat zie je onderweg en wat betekenen al die verschillende verkeersborden. Niet alleen een leuk onderwerp, ook een belangrijk onderwerp als je terug keert naar Nederland en straks zelf op de fiets naar school mag! Deze aflevering van Huisje Boompje Beestje gaat over veilig fietsen in het verkeer en deze klokhuis aflevering gaat over verkeerslichten.

Groep 5 rondt het hoofdstuk 'eskimo's' af, waarin ze te maken krijgen met open en gesloten vragen. Het is een leuk en interessant onderwerp en ze leren van alles over Groenland, het leven van de inuït van vroeger en van nu. Hier kun je een klokhuis aflevering over sledehonden en het leven van de inuït vinden. 

Groep 6 leert in 'Plankenkoorts' alles over het theater en wat er komt kijken bij het maken van een toneelvoorstelling. Hier kun je een klokhuis aflevering over Decor en techniek in het theater vinden. 

Groep 8 is bezig met het hoofdstuk 'portret', daarin leren ze de juiste vragen te stellen in een interview en door te vragen, zodat je interessante informatie krijgt om een profiel of 'portret' van iemand te schetsen. Hier vinden jullie een interview met Mark Rutte. Wat willen kinderen weten van onze minister-president? Dit is een interview van voor de verkiezen van maart.

1-10 of 100

Ċ
NTC Teacher,
14 Jun 2016, 15:10