NTC News

Hoi allemaal,

Op deze pagina vinden jullie elke week weer nieuwe foto's, informatie, leerdoelen en ander nieuws uit de klas. Wil je ergens wat meer over weten neem dan even contact op via de email: ntc-sakhalin@hotmail.com

veel plezier,
juf Miriam

Week 50: Sneeuw...

posted 12 Dec 2017, 12:27 by NTC Teacher   [ updated 12 Dec 2017, 12:28 ]

De school gaat vandaag later open ivm de sneeuw. Ben je bang dat je kinderen zich gaan vervelen en wil je graag iets educatiefs doen. Hier een paar suggesties:

- Maak samen sneeuwvlokken, door vouwblaadjes in vieren te vouwen en in te knippen. Geen vouwblaadjes thuis? Gebruik een A4 en maak daar een vierkant vel papier van. Je kan de vlokken gebruiken om het raam te versieren. 
- Kleur kerstbal mandala's. Hier kan je een aantal voorbeelden vinden, maar je kan natuurlijk ook je eigen mandala's maken. Bedenk dat je in het midden moet beginnen met tekenen en steeds verder naar buiten werkt. Weet je niet goed wat het midden is, vouw het rondje dan eerst in 4, zodat je 4 kwarten krijgt. Je kan dan ook makkelijker een ontwerp maken. Je kan ook werken met 8 delen voor een gedetailleerder ontwerp. 
- Kleur je eigen kerstverhaal, kijk in de bijgevoegde pdf bestanden. Je vindt daar een ongekleurde versie van het kerstverhaal dat we in de klas hebben gelezen.
- Maak het werkblad over sneeuw dat je in de bijgevoegde .pdf bestand vindt. 

Wil je graag dat je kind verder oefent met taal, lezen, woordenschat en spelling, gebruik dan de Lijn3 en/of Staal app. Werkt het niet goed? Stuur me dan een email met je nieuwe IP adres.


Week 49: Pepernoten bakken

posted 6 Dec 2017, 22:51 by NTC Teacher   [ updated 6 Dec 2017, 22:52 ]Ook een jaarlijks terugkerende traditie, het bakken van de pepernoten met alle kinderen van school. Met het uitdunnend aantal Nederlandse ouders om hiervoor in te zetten, waren we erg blij met wat hulp van buitenaf. 
De kinderen vonden het natuurlijk weer geweldig en ik wil vooral Juliette erg bedanken voor het organiseren van het geheel. Ze stond elke ochtend deeg te maken in de keuken en ook in de middagen mocht ik op haar rekenen. Ook Tone, Elisabeth, Karin, Angela en Bianca wil ik bedanken voor het opgeven van hun middagen om ons bij te staan in dit avontuur!

Week 49: Surprise

posted 6 Dec 2017, 22:28 by NTC Teacher   [ updated 6 Dec 2017, 22:32 ]

Op maandagmiddag mochten we surprises uitpakken. Elk kind had een surprise gemaakt voor een klasgenoot. Er was een cadeautje gekocht, het was verstopt in een knutselwerk dat wat over het kind in kwestie vertelde en er was een gedicht bij gevoegd. We hadden veel lol met uitpakken en voorlezen!

...en met veel geklets en gesnoep
zaten we daar met de hele groep
We lazen gedichten en pakten veel uit
en verdwenen naar huis met onze buit
En dat was het weer voor dit jaar
we hebben plezier gehad met elkaar
Het was een feest voor ieder kind
en dus bedanken we de pieten en sint
Volgend jaar hopen we dat u weer komt kijken
en ons mooie eiland weet te bereiken! 

Week 49: Sint was here!

posted 6 Dec 2017, 21:33 by NTC Teacher   [ updated 6 Dec 2017, 21:37 ]
Vervolgens lieten de kinderen hun kookkunsten zien in de keuken. Er werden allerlei lekkernijen voorbereid om te serveren in ons pop-up café. En er was zelfs in een gezonde snack voorzien. Alles in Sinterklaasstijl!

En ook Mr. Freeman kwam op de valreep nog binnen rennen. Hij heeft er zijn zinnen op gezet een echte Piet op Afstand te worden. Daarbij heeft hij de afgelopen week ook toegeven dat het zijn schuld is dat de cadeautjes van de kinderen kwijt zijn geraakt. Vandaar dat hij vandaag zijn beste beentje voor kwam zetten om de Sint te helpen.


Mr. Freeman kreeg de felbegeerde pietenbaret en werd daarmee een echte hulppiet. Ook kreeg hij een certificaat voor doorzettingsvermogen, aangezien hij ondanks alles bleef volharden in zijn streven om een echte piet te worden. 

Deze week hadden we hoog bezoek op school. Op zaterdag was het zover, Sinterklaas kwam op bezoek met zijn pieten!
Om 10 uur kwamen de kinderen al op school om samen voorbereidingen te treffen voor het feest. Ze behaalden ze hun Pietendiploma, door te oefenen in de gymzaal met het wegbrengen van pakjes.


Toen het eten was voorbereid, kwamen de ouders binnen en serveerden de kinderen hen heerlijke worteltjestaart van Patricia en appel-kruimeltaart van Juliette. En natuurlijk werd ook al het zoets geproefd. Vooral de marshmellow-sneeuwmannetjes op de chocolademelk waren erg leuk!


We waren nog maar nauwelijks klaar met eten toen we de pieten zagen binnen komen. Dit jaar was Selfiepiet Vlogpiet geworden. Hij filmde alles wat er gebeurde voor al zijn volgers! Dan was er nog een piet bij die aan het oefenen was en vanaf de kant volgde Bianca of alles wel netjes volgens de omschreven regels in de grote rode map ging van de cursus Piet op Afstand. De chaos was er zeker niet minder om!

 
En de Sint bracht cadeautjes voor ons mee. Onze eigen letter van chocolade en een levensvoorraad pepernoot. Gelukkig hadden de pieten op afstand voor Sinterklaas ook het probleem van de verdwenen cadeautjes opgelost. Ze zijn naar een lokale speelgoedwinkel gegaan om pakjes te kopen en zijn er in geslaagd om voor elk kind iets leuks te vinden.
Het was een mooie dag voor alle aanwezigen en we bedanken langs deze weg dan ook alle ouders en andere Nederlanders die geholpen hebben met de kinderactiviteiten, het klaarzetten, het opruimen en al het andere wat er gedaan moest worden. We hebben er samen een prachtfeest van gemaakt!

Week 48: Sinterklaas komt naar Sakhalin!

posted 28 Nov 2017, 20:46 by NTC Teacher   [ updated 28 Nov 2017, 20:47 ]

Het is elk jaar weer een spannende tijd voor Sinterklaas, maar dit jaar is het wel helemaal te gek. Waar zullen we beginnen...
Deze twee weken staan in de klas natuurlijk volledig in het teken van Sinterklaas. De kinderen werken in hun Sinterklaasboekje. We eten pepernoten en proberen ze in onze mond te vangen als we ze naar elkaar gooien. De jongere kinderen knutselen er op los en de oudere kinderen schrijven en tekenen het het bord vol, onze klas ziet er steeds mooier uit.


Alles lijkt dus eigenlijk op een normale Sinterklaastijd, maar er zijn echter een paar dingen die niet zo normaal verlopen. 
Zoals jullie je misschien nog kunnen herinneren heeft mr. Freeman vorig jaar geprobeerd om Piet op Afstand te worden. Aangezien hij geen Nederlands sprak, verliep de aanvraag voor zijn cursus niet erg goed en hij kreeg een brief dat hij was afgewezen. Sinterklaas raadde hem aan meer Nederlands te leren en dit jaar opnieuw de cursus aan te vragen. Het Nederlands leren is niet zo goed gelukt, maar toch heeft hij de cursusmap weten te bemachtigen! Hij heeft hem van Bas gekregen, die vorig jaar zelf overwoog om POA te worden, maar deze droom op gaf toen hij terug naar Nederland verhuisde. Zonder dat ik dat wist, heeft mr. Freeman in de afgelopen weken een aantal keer met de kinderen zitten studeren met de map en zelfs de oefentoets van het Pieten Onderwijs Volg Systeem gemaakt! En ik maar denken dat we met zijn allen Mr. Freeman aan het adviseren waren over wat voor soort Piet hij kan worden áls hij zijn Nederlands een beetje heeft opgeschroefd.


Inmiddels weet ik wel beter. Het hele verhaal kwam uit toen ik deze week met hulp van Emma en Christian maar weer eens mijn schoen probeerde te zetten. Dat wil zeggen, we hadden een slim plan. Emma en Christian maakten een tekening en ik gebruikte een van de binnen schoenen van een niet-Nederlands kind (anders zou Piet het natuurlijk meteen herkennen). Helaas trapte Piet er weer niet in en kreeg ik zoals gewoonlijk weer eens iets voor iemand anders in mijn schoen! In de afgelopen jaren heb ik al eens een bestekset voor mr. Pettitt en iets leuks voor juf Nienke in mijn schoen gekregen en nu kreeg ik een enveloppe voor Mr. Freeman. Er stond duidelijk op dat ik hem niet mocht open maken en dat heb ik dus ook niet gedaan. Emma mocht hem wel open maken en wat bleek. Piet had de oefentoets van mr. Freeman gevonden in zijn kantoor en nagekeken. Zo kwam het dat Mr. Freeman kwam opbiechten dat hij stiekem POA probeert te worden, maar dat was nog niet alles...


En zoals verwacht had de Sint een goed plan. Hij schreef terug dat hij contact op zal nemen met de gediplomeerde POA's ter plaatse om dit op te lossen. Zij gaan naar de speelgoedwinkel in Sakhalin en kopen voor onze leerlingen cadeautjes. Als het goed is, loopt dit avontuur dus toch nog goed af!

En Mr. Freeman? Die wil het erg graag weer goed maken met de Sint en laten zien dat hij een goede helper kan zijn. Hij heeft nu het pieten-oefenpak van Bas en gaat op zaterdag laten zien dat ook een Welsh-piet een goede hulp kan zijn bij het bezoek van de Sint aan onze school. Hij is zijn malle sprongen al aan het oefenen hebben we vandaag gezien!

Tegenwoordig hebben we niet alleen Nederlandse kinderen in de naschoolse les zitten, maar ook Duits- en Spaanstalige leerlingen die hun moedertaal studeren. Ook zij krijgen een uitgebreide uitleg van onze leerlingen over wat er zoal voorvalt rondom Sinterklaas. Ze luisteren zelfs mee naar Nederlandse sinterklaasverhalen.


Mr. Freeman wilde zo graag helpen dat hij een pakket dat deze week binnenkwam met 'Sinterklaas' erop onderschepte. Hij dacht 'Sinterklaas is in Nederland' en stuurde het onmiddellijk terug naar Nederland. Dat was niet zo slim, want dat pakket kwam van Sinterklaas voor de kinderen in onze school. In dat pakket zitten de cadeautjes voor zaterdag!!! Elk jaar stuurt Sint de cadeautjes al vooruit, omdat zoveel koffers tussen Moskou en Sakhalin verloren raken. Het is hem al eens overkomen dat zijn koffer weg raakte en dat wilde hij geen tweede keer meemaken, vandaar dat de cadeautjes sindsdien met de expatmail vooruit gestuurd worden. Helaas is ook dat dit jaar dus niet goed afgelopen, door die ijverige Mr. Freeman. Gelukkig maar dat hij uiteindelijk zijn morality gebruikte en zijn fout kwam opbiechten, want daardoor konden we nog op tijd ingrijpen. Oftewel, een brief schrijven naar... Sinterklaas!

We stuurden een email aan de sint: 

Week 47: Sinterklaas!

posted 20 Nov 2017, 22:34 by NTC Teacher   [ updated 20 Nov 2017, 22:37 ]


Op school lezen we deze twee weken boeken over Sinterklaas en we bekijken praatplaten. De jongere kinderen pakken cadeautjes in en verkleden zich als Sint en Piet en durven dan zelf pepernoten uit te delen. De kinderen van groep 2 en 3 werken in hun Sinterklaasboekjes van Lijn 3, waarin ze teksten lezen, woorden verbinden en woorden schrijven over het Sinterklaasfeest. De oudere kinderen werken in Sinterklaasboekjes met Staal Spelling over Sint en Grip op Lezen teksten over het grote feest. Verder houden zij zich bezig met het maken van een informatie boekje over verschillende pieten.


Op zaterdag 2 december hopen we de Sint te mogen verwelkomen op school. Traditioneel komen de leerlingen van P1 t/m MY al eerder op school. Om 10 uur beginnen zij met de voorbereidingen voor het feest. We zullen vooral lekker actief bezig zijn, ons bekwamen in het pieten-vak in de gymzaal en een lied voor de Sint voor bereiden. Ook gaan we wat lekkers proberen te bakken om te serveren in ons Sinterklaascafé. Rond een uur of 12 hopen we dan de Sint en zijn pieten met deze heerlijke geuren en ons gezang naar onze Playhall te lokken. 

Deze week hebben alle kinderen nog 'gewoon huiswerk', alhoewel... gewoon. Alle kinderen hebben sinterklaas huiswerk mee gekregen. Groep 2 en 3 werken in een Lijn 3 Sinterklaasboekje dat ze zelfstandig kunnen maken en lezen in een avi boekje over Sinterklaas. Groep 4 t/m 7 heeft huiswerk voor taal mee gekregen waarin ze wat ze geleerd hebben bij Staal in een opdracht over pieten of sinterklaas moeten toepassen. 
Wil je thuis een leuke aflevering van Huisje Boompje Beestje kijken over Sinterklaas voor je aan je huiswerk begint? Kijk dan op www.schooltv.nl en kies een aflevering uit die je leuk vindt. 

Als je thuis iets hebt geknutseld of gekleurd wat je graag op school wil laten zien en in de klas wil hangen dan kan dat natuurlijk. Beide prikborden in de klas staan in het teken van Sinterklaas!
Zit je in groep 4 t/m MY? Begin dan ook al vast te denken aan je surprise. Maak een mooi omhulsel voor je cadeau. Volgende week krijgen jullie geen 'echt huiswerk' mee, maar een blad over het maken van je surprise. 
Het is weer zover, Sinterklaas is aangekomen in Nederland en in ons lokaal is hij zoals je hier ziet ook al opgedoken. Deze tijd is ongetwijfeld een van de meest opwindende in het NTC lokaal, werkelijk alle klassen geven zich over aan de gekte. 

Het was afgelopen weekend spannend om te zien op tv of de pakjesboot wel aan kwam in Nederland. De Sint was met zijn boot in een flinke storm terecht gekomen en pakjes en zelfs het grote boek slingerden over boord. Die pakjes spoelden aan op diverse plaatsen in Nederland en werden aldaar ingeleverd bij het pietenhuis. Of dat de pakjes nu bij de juiste kinderen terecht gaan komen, valt nog te bezien. Het zeewater heeft de inkt in het grote boek onleesbaar gemaakt en de pakjespiet heeft de namen van de pakjes gehaald, toen hij er het natte papier vanaf haalde om ze opnieuw in te pakken. Het is dus allemaal nog erg spannend.


Ook proberen de kinderen onze directeur, Mr. Freeman, voor te bereiden. De Sint heeft vorig jaar gezegd dat hij opnieuw mag proberen om zich op te geven voor de Piet-op-Afstand cursus als hij dit jaar wat meer Nederlands spreekt. Mr. Freeman is erg gemotiveerd en wil heel graag een Piet-op-Afstand (POA) worden. De kinderen maken een informatieboekje voor hem om hem een idee te geven van wat hij moet doen om een goede piet te worden. Ook hadden zij bedacht dat het belangrijk is om te weten wat voor Piet hij eigenlijk wil worden, er zijn namelijk zoveel verschillende pieten. Daarover maken we dus nu eerst een informatie boek.

Ondertussen lopen er op het kamp ook al wel pieten rond uit Spanje of misschien wel pieten op afstand die onze schoenen kunnen vullen. Gelukkig maar, want pepernoten gaan er bij iedereen wel in. We weten dat er enkele Nederlanders op Zima kamp zijn die vorig jaar hun POA diploma hebben gehaald. Bianca en meester Maurice, die daarom als Selfiepiet Sinterklaas begeleide vorig jaar tijdens zijn bezoek aan Sakhalin, behaalden vorig jaar het felbegeerde basisdiploma. We zijn natuurlijk benieuwd of zij dit jaar een masteropleiding gevolgd hebben op een van de vele gebieden waarin een POA zich kan bekwamen. Wij zullen in de komende tijd in ieder geval extra opletten of we geen bekenden op ons dak zien klauteren! 


Week 44: Fijne herfstvakantie!

posted 2 Nov 2017, 15:16 by NTC Teacher   [ updated 2 Nov 2017, 15:17 ]

Het is bijna vakantie, een tijd om even lekker bij te komen. Geen verplicht huiswerk deze week, maar groep 2/3 heeft een werkboek van Lijn 3 thuis en verder krijgen jullie wat leuke herfstvakantie tips.

Deze week zijn we in groep 4 t/m 7 aan de nieuwe Staalthema's begonnen. 
Zij hebben voor cultuur geen huiswerk mee gekregen, omdat het tenslotte vakantie is. Wil je toch graag wat doen? We hebben inmiddels 2 nieuwe 'UN doelen' besproken in de klas. De posters van die UN doelen vinden jullie hiernaast. 
Doel 1 'geen armoede' gaat vanzelfsprekend over de gelijke verdeling van geld, goederen en kansen over de bevolking van de wereld en/of een land. Bespreek met je kind hoe er in Nederland gewerkt wordt aan gelijke kansen voor iedereen. Denk aan buurthuizen die sociale projecten organiseren, uitkeringen voor mensen die werkeloos zijn, scholing en gezondheidszorg voor mensen die dat niet zelf kunnen betalen. In de klas hebben we het gehad over de tijd van wederopbouw na de oorlog en hoe Nederland een 'verzorgingsstaat' werd onder oa. Willem Drees. Je zou dus bij de Klokhuis aflevering over Drees kunnen beginnen. Meneer Drees en zijn sociale wetten vormen een venster van de canon van Nederland
Doel 4 'goed onderwijs' gaat over het onderwijsaanbod wereldwijd. Dit onderwerp hebben we in de klas besproken door te kijken naar de opkomst van het onderwijs in de tijd na de verlichting. Wetenschap en kennis werd steeds belangrijker, de industriële revolutie met zijn machines zorgde ervoor dat steeds meer werk in de fabrieken kon worden overgenomen door machines. In het begin werden kinderen nog massaal de fabrieken ingedreven, waar ze diensten van 12 uur draaiden, maar langzaamaan begon men te beseffen dat alle kinderen (ook de arme) in de schoolbanken hoorden. Het kinderwetje van Van Houten en de leerplicht vanaf 1900 vormen eveneens een canonvenster. We bespraken het feit dat er nu nog steeds kinderarbeid is en waarom nog lang niet alle kinderen wereldwijd naar school gaan. We bespraken ook het verschil in onderwijs wereldwijd en wat we bedoelen met 'goed' onderwijs. Welke dingen heb je nodig om later mee te doen in de wereld en een baan te vinden die bij jou past. Wil je thuis verder praten over goed onderwijs, kijk dan op www.schooltv.nl om te zien hoe er in verschillende landen naar school gegaan wordt. Ook op www.samsam.net is veel leuks te vinden om te lezen over naar school gaan wereldwijs. Verder wordt er ook duidelijk gemaakt hoe de doelen 1 en 4 onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


Wil je in de vakantie creatief bezig zijn met taal, hier zijn een twee leuke tips:
- Haal de 'storycubes' uit de kast. Laat de kinderen 2 of 3 dobbelstenen gooien en daar een verhaal mee vertellen. Je kan het spel een stuk moeilijker maken door meer dobbelstenen te gebruiken. Je kan oudere kinderen er een gedicht van laten maken ipv een verhaal. Zo is het voor iedereen leuk! 
Je kan er nog een ander creatief tintje aan geven door je eigen verhalen dobbelstenen te maken. Op het internet kun je eventueel 'lege' kubussen vinden om zelf in elkaar te plakken. Maak eerst op alle zijden een tekeningetje om te gebruiken in een verhaal. Je kan het je kinderen ook helemaal zelf laten doen en lekker veel kleur gebruiken. Speel daarna met jullie dobbelstenen!
- Maak een gek monster. Deze match-mine is altijd een succes. De prachtige, brullende monsters hier met krijt op zwart papier zijn ook altijd leuk, maar deze match mine kan je thuis ook doen. Voor elk onderdeel neem je een ander dier. Je kunt samen met je kind bedenken welk dier dat is. Teken... de ogen van een kat, de oren van een... olifant, de neus van een... haai. Bedenk meerdere opties bij elk onderdeel van het lichaam en kies daarna samen de beste. Je kan dit een aantal keer herhalen, je krijgt altijd een ander monster. Je kinderen zullen zelf redelijk goed kunnen uitleggen hoe dit spel gaat, want ik doe het op school wel eens met ze.

Groep 2 en 3 werkten verder aan  'lekker' en 'de schat'. Na de vakantie zullen we ons in groep 2/3 vooral richten op Sinterklaas, maar we maken in de eerste week na de vakantie nog het thema af of gaan extra oefenen met lezen en schrijven.

In groep 4 t/m 7 zijn we gestart met de nieuwe staalthema's:
- Groep 4 leert van alles over slapen en bedden. We leren allerlei maffe woorden voor slapen, zoals dommelen, dutten, onder zeil zijn, tukken en... maffen. Ook zien we allerlei bijzondere bedden, wat te denken van een hemelbed, een stapelbed, een waterbed of... een bloembed? Uiteindelijk gaan we in de eindopdracht een boekje schrijven met goede slaaptips. Thuis verder praten over slapen, begin dan met deze Klokhuis aflevering
- Ook het thema van groep 5 speelt zich af in de nacht, echter in dat thema slapen we juist niet. Het gaat over de nachtbrakers van deze wereld en de mensen die 's nachts klaarwakker zijn, omdat ze moeten werken in de nachtploeg. We kijken in dit thema naar gedichten... en wie weet, misschien komen we piet nog tegen in de nacht! Thuis verder praten? Deze 'science tube' aflevering gaat over hoe je in de nacht kan zien.
- In milepost 3 zijn de kinderen al vol van de schoolshow van dit jaar. Die is pas aan het eind van term 2, maar de rollen worden na de vakantie verdeeld. Geen wonder dus dat er een opgewonden gezoem is losgebarsten. Ons groep 6 thema 'Plankenkoorts' sluit daar perfect bij aan. We komen er achter hoe alles werkt op de bühne. Waar komt een scenario vandaan, wie verzorgt het decor en wie is er verantwoordelijk voor de kostuums. Het komt allemaal aan bod in dit thema. Thuis verder praten, deze Klokhuis aflevering neemt je mee achter de schermen van de Sinterklaasfilm 'het paard van Sinterklaas'. 
- Groep 7 richt zich in dit thema op 'helden'. Wat maakt een persoon tot een held en wat is eigenlijk een heldhaftige daad? Je kan met de term held veel kanten op. We hebben gekeken naar zeehelden uit Nederland en ons afgevraagd waarom een held voor het ene land een held kan zijn en voor het andere juist een grote vijand. Wil je verder praten over zeehelden kijk dan naar de Klokhuis aflevering over Michiel de Ruyter. Zeker zo interessant is het echter om te kijken naar modernere helden, helden van onze tijd. Zo hebben we het in de klas gehad over Nelson Mandela, iemand die zelfs vanuit de gevangenis bleef strijden voor vrijheden voor zijn mensen. Wil je daar over verder praten? Kijk dan de Klokhuis aflevering over Mandela


Week 43: Exitpoint in onze eigen taal!

posted 22 Oct 2017, 19:57 by NTC Teacher   [ updated 22 Oct 2017, 19:58 ]

Op woensdag hadden we een wel heel bijzonder exitpoint voor de IPC units over 'eten'. In de afgelopen tijd hebben alle IPC klassen geleerd hoe eten wordt verbouwd, wat er in bepaalde klimaten goed en minder goed groeit, wat en hoe er in bepaalde landen gegeten wordt en hoe je met eten kunt zorgen dat je gezond blijft.  Om de thema's rondom eten samen af te sluiten werd er een 'mother tongue' afternoon georganiseerd, oftewel een cultuurdag, maar dan voor de hele school.


Voor de Nederlandse kinderen was dit natuurlijk 'heel normaal', we hebben ten slotte net onze kinderboekenweekdag achter de rug. Er was door ouders en kinderen enthousiast gebakken en er werd dus flink genoten van chocolademelk, broodjes, bolussen, poffertjes en zelfs een boterham met hagelslag!


Er werd gesproken over keukengerei, woorden als appelboor, dunschiller en eiersnijder kwamen aan bod. Ook keken de kinderen naar gezond en minder gezond (maar wel lekker...) eten. Er werd afgeknipt en geplakt!
In de klas maken we deze week de Staal thema's af. Volgende week beginnen alle kinderen aan hun nieuwe thema van Staal en zal ik daar wat meer over schrijven. 
Ben je op zoek naar de links voor het cultuur huiswerk. Kijk dan hier:
Wil je weten hoe de scholen er vroeger uitzagen, kijk dan naar 'Vroeger was het anders -school'. Wil je meer leren over 'bijzondere scholen'? Kijk dan naar Klokhuis over een school voor blinde en slechtziende kinderen. Je kan ook kijken naar de Klokhuis aflevering over kinderarbeid, die bij je huiswerk hoort. 

En daar weten wij op de Nederlandse afdeling natuurlijk alles van. Het kostte wat voorbereiding, maar wat was het prachtig om te zien deze woensdag. In elk lokaal werd een andere taal gesproken. 


En hoe fijn het is om een 'middle years 2' student in je groep te hebben werd ook al gauw duidelijk. Patricia, onze vrijwilliger, stond er niet alleen voor . Ze werd uitstekend geholpen door de oudsten.


Uiteindelijk produceerde elk kind wel een mooie poster voor aan de muur van de gymzaal.


En dat is dan ook waar onze werkstukken nu nog steeds hangen. Wil je de posters graag zien, loop dan even binnen in de gymzaal!
Daar kun je ook de posters van de vele andere talen die binnen de school gesproken worden, bekijken. Het was een prachtige middag, waar veel geleerd en gelachen werd en dat in meer dan 10 verschillende talen!Week 42: Cultuurdag Kinderboekenweek

posted 17 Oct 2017, 23:44 by NTC Teacher   [ updated 17 Oct 2017, 23:45 ]

Afgelopen zaterdag kwamen we op school om lekker samen te griezelen. Dat was namelijk het thema van de kinderboekenweek dit jaar.


Daarna werden we ingedeeld in duo's. Met onze partners probeerden we om zoveel mogelijk 'enge woorden' te verdienen voor onze eindopdracht, het schrijven van een griezelverhaal. Die enge woorden konden we verdienen door griezelopdrachten te voltooien...


Bij een opdracht moesten we luisteren naar het kinderen voor kinderen lied van de kinderboekenweek en de gaten in de tekst invullen. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk. Wil je het lied nog eens na luisteren, klik dan op deze link.


Tegen het einde hadden we woorden verdiend zoals 'vampiers', 'zombies', 'heksen', 'bloed', 'geraamtes', 'eng woud' en 'eng geluid'. Als we het woord niet verdiend had mochten we het ook niet gebruiken in onze eindopdracht!


Hoewel er dit keer niets te 'winnen' viel, was er wel wat te smullen. De juf had enge cakejes gebakken. Eng omdat de juf ze had gebakken (je moet dat maar op durven eten) en ook omdat ze in de vorm van spoken en enge pompoenen waren...


En in het huiswerk konden ze verder nog gebruik maken van de inspiratie die ze op gedaan hadden tijdens de cultuurdag, dus dat was mooi meegenomen.


Wil je beginnen met een filmpje? Kijk dan eens naar een van deze Klokhuis afleveringen over bekende Nederlandse kinderboekenschrijvers:

Veel plezier met schrijven!

Zoals gewoonlijk werd er eerst voorgelezen met de kamishibaikast over een 'klein bang mannetje' dat op zoek was naar een manier om minder bang te worden...


Er werd geknutseld, gealfabetiseerd, gelezen en geschreven.


Griezelmeester Eelco deelde de opdrachten uit en keek daarna of we het goed gedaan hadden...


We konden dus aan het schrijven en tekenen en deden ontzettend ons best om onze klasgenoten de stuipen op het lijf te jagen!


De griezelverhalen en de griezeltekeningen van de kinderen waren in ieder geval lekker eng!


Ook deze week zal het huiswerk in het teken staan van kinderboekenweek.

Week 41: GRUWELIJK ENG!

posted 11 Oct 2017, 16:44 by NTC Teacher   [ updated 11 Oct 2017, 16:45 ]

Deze week is het kinderboekenweek. Op zaterdag (14 oktober) komen we op school voor onze kinderboekenweek cultuurdag. Om 10 uur is iedereen welkom en we zijn om 1 uur klaar, zodat je naar huis kunt voor de lunch. Je krijgt een snack op school, dus die hoef je zelf niet mee te brengen. Je mag wél verkleed komen, misschien wil je je Halloween kostuum alvast uitproberen en als heks, spook of wolf naar school komen...
We gaan samen lekker griezelen, maar vooral natuurlijk spelen met taal. Het bibliotheekspel wordt dit jaar een griezelspel. Tijdens het spelen kun je met je groepje griezelfiguren verdienen om jullie griezelverhaal mee te maken. Maak de opdrachten en verdien bijvoorbeeld 'bloed', 'spook' of 'enge geluiden', deze dingen mag je dan aan het eind in je griezelverhaal verwerken. Verdien je geen 'bloed', dan mag er dus geen bloed in je griezelverhaal voorkomen... We hopen dat jullie elkaar en ons lekker kunnen laten griezelen!

Ook het huiswerk gaat deze week over de kinderboekenweek. Je moet zelf een griezelverhaal schrijven. Het is misschien slim om dat pas ná de cultuurdag te doen, want je raakt vast geïnspireerd door al het gegriezel op zaterdag. 
Wil je eerst de informatie bekijken over het maken van een goed verhaal, kijk dan bij een van deze klokhuis afleveringen: 
Kijk Klokhuis 'Een kinderboek maken' , of Klokhuis 'Floor Rieder' over een illustratrice van kinderboeken of Klokhuis 'Janneke Schotveld' over de schrijfster van het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar! Je mag ze natuurlijk ook allemaal kijken. 
Misschien krijg je wel inspiratie voor jouw eigen griezelverhaal of maak je een supermooie griezel illustratie bij jouw verhaal. Kijk maar eens naar de tekening hiernaast. Het meisje zit rustig een boek te lezen... maar wat ze niet ziet is...
Kan je niet zo goed beginnen met jouw eigen griezelverhaal? Bedenk en schrijf dan wat er met meisje op het plaatje gaat gebeuren. 

Het huiswerk van groep 2/3 bestaat uit het verder werken aan hun Lijn 3 werkboeken, al krijgen zij wel 'griezeligere' boeken mee om te lezen dit keer. Wil je graag verder praten over 'griezelige' of 'spannende' boeken, kijk dan deze oude aflevering van Huisje Boompje Beestje over een boek met geheimen. Dit is een aflevering voor de kinderboekenweek van 10 jaar geleden, maar past goed bij het thema 'spannende boeken'. 
Vind je het leuk om je kind ook aan een schrijfopdrachtje te werken. Kies dan een monster, een spook, een griezel of een heks uit een verhaal dat je kent (en waarvan je het boek thuis hebt of uit de bibliotheek hebt geleend) en maak een eigen avontuur. Je kind kan tekenen en jij kan schrijven, wij lezen het voor in de klas!


1-10 of 108

Ċ
NTC Teacher,
14 Jun 2016, 15:10