NTC News

Hoi allemaal,

Op deze pagina vinden jullie elke week weer nieuwe foto's, informatie, leerdoelen en ander nieuws uit de klas. Wil je ergens wat meer over weten neem dan even contact op via de email: ntc-sakhalin@hotmail.com

veel plezier,
juf Miriam

Week 27: Fijne vakantie allemaal!

posted 5 Jul 2017, 20:20 by NTC Teacher   [ updated 5 Jul 2017, 20:20 ]

Het is zo ver, de koffers zijn gepakt en de laatste toetsen afgenomen. We zijn er allemaal klaar voor. We hebben afscheid genomen van Chris, Pieter, Olivia, Josephine en Duco, die gaan verhuizen. Alle andere leerlingen zien we volgend jaar weer terug op school. 

Ik hoop dat jullie allemaal een fijne vakantie hebben, met vooral veel Nederlands! Ga je nog leuke dingen bezoeken in Nederland, maak dan een foto en stuur die naar ntc-sakhalin@hotmail.com, dan maken we na de vakantie weer een vakantiebord! 

Wil je in de vakantie een beetje bijblijven met wat er in Nederland gebeurt kijk dan op http://jeugdjournaal.nl/ daar kan je niet alleen het laatste nieuws vinden, maar ook mee discussiëren over stellingen.
Wil je Nederlandse filmpjes kijken over interessante onderwerpen, kijk dan op www.schooltv.nl en typ bijvoorbeeld Klokhuis of Huisje Boompje Beestje in, in de zoekbalk. Als voorbereiding op het een uitje naar het treinmuseum kan je bijvoorbeeld uitstekend de Klokhuis aflevering over de machinist kijken.  

Wil je al weten wat we na de vakantie gaan leren? De nieuw leerbrief staat al op de blog, maar... het is natuurlijk het belangrijkst dat iedereen lekker gaat genieten van de vakantie. 

Tot ziens in september!

Week 26: Litska en Bas, bedankt!

posted 28 Jun 2017, 22:02 by NTC Teacher   [ updated 28 Jun 2017, 22:03 ]

Afgelopen woensdagavond hebben we met het bestuur afscheid genomen van Bas en Litska. Beiden hebben jarenlang zeer trouw gediend in het NTC bestuur. Bas is sinds schooljaar 2011-2012 voorzitter en Litska is in schooljaar 2012-2013 gestart als secretaris en heeft vanaf schooljaar 2014-2015 het penningmeesterschap op zich genomen. 
Het bestuur van NTC maakt zich niet alleen verdienstelijk op school, maar komt van lieverlee ook vaak vooraan te staan bij het organiseren van Koningsdag en Sinterklaas. Daarbij heb ik in de afgelopen 3 jaar vaak een beroep op hen gedaan als er een cultuurdag was of iets anders op school moest gebeuren. NTC Sakhalin zou zeker niet zo succesvol zijn, zonder zijn enthousiaste bestuursleden. 
Litska en Bas hebben dus zeker een bijzonder cadeau verdiend na al hun vrijwilligerswerk, dus daar heb ik voor gezorgd. Zie hier de beide families vereeuwigd op een matroesjka set. Gelukkig hadden zowel Bas als Litska dit specifieke setje nog niet en werd het dus vrolijk in ontvangst genomen. Langs deze weg wil ik Bas en Litska nog eens ontzettend bedanken voor alle tijd, energie en enthousiasme die zij in onze NTC gestoken hebben in de afgelopen jaren. Ik hoop dat de sets in Nederland een plekje krijgen en jullie zullen herinneren aan een mooie tijd in Sakhalin.

En om al een beetje in vakantiestemming te komen, twee links naar websites met tips voor 'dagjes uit met kinderen in Nederland'! 
https://www.anwb.nl/vrije-tijd/dagje-uit/dagje-uit-met-kinderen

http://www.dagjeweg.nl/kinderen


Deze vrijdag krijgen jullie kinderen de rapporten mee naar huis en op dinsdag 4 juli zie ik jullie voor de gesprekken. In de aankomende week probeer ik nog de laatste Staal hoofdstukken af te ronden met de kinderen. Dat zal bij de ene groep wel lukken en bij de andere niet. 
Huiswerk krijgen de kinderen niet meer mee, maar als jullie het thuis over het Staal onderwerp willen hebben in het weekend is dat een goed idee. 

Groep 4 rondt het hoofdstuk 'onderweg' af, dat gaat over de weg van huis naar school. Wat zie je onderweg en wat betekenen al die verschillende verkeersborden. Niet alleen een leuk onderwerp, ook een belangrijk onderwerp als je terug keert naar Nederland en straks zelf op de fiets naar school mag! Deze aflevering van Huisje Boompje Beestje gaat over veilig fietsen in het verkeer en deze klokhuis aflevering gaat over verkeerslichten.

Groep 5 rondt het hoofdstuk 'eskimo's' af, waarin ze te maken krijgen met open en gesloten vragen. Het is een leuk en interessant onderwerp en ze leren van alles over Groenland, het leven van de inuït van vroeger en van nu. Hier kun je een klokhuis aflevering over sledehonden en het leven van de inuït vinden. 

Groep 6 leert in 'Plankenkoorts' alles over het theater en wat er komt kijken bij het maken van een toneelvoorstelling. Hier kun je een klokhuis aflevering over Decor en techniek in het theater vinden. 

Groep 8 is bezig met het hoofdstuk 'portret', daarin leren ze de juiste vragen te stellen in een interview en door te vragen, zodat je interessante informatie krijgt om een profiel of 'portret' van iemand te schetsen. Hier vinden jullie een interview met Mark Rutte. Wat willen kinderen weten van onze minister-president? Dit is een interview van voor de verkiezen van maart.

Week 25: Rapportgesprekken en huiswerk

posted 19 Jun 2017, 21:04 by NTC Teacher   [ updated 19 Jun 2017, 21:04 ]

Deze week zijn de ouder- en leerkracht A3C's voor het laatst, maar de Nederlandse naschoolse uren gaan gewoon nog door. Wij hebben op maandag 3 juli onze laatste naschoolse cultuur les. De zelfstandige werkuren gaan in de laatste schoolweek niet meer door.

Op 30 juni zullen de eindejaarsrapporten van de kinderen mee naar huis komen. We hebben rapportgesprekken ingepland op 4 en 5 juli. Met sommige van jullie heb ik al contact gehad over het rapport en het gesprek. De planning van de gesprekken krijgen jullie deze woensdag via de email.


In de afgelopen weken hebben we het in de klas tijdens de cultuurlessen over de Tweede Wereldoorlog, de daaropvolgende koude oorlog en de oprichting van de Europese Unie gehad. Die staat ook volgende maandag weer centraal. 
Voor de oudste leerlingen is er een aflevering van Histoclips over het ontstaan van de Europese Unie, voor het huiswerk hebben zij echter de aflevering van Berlijn en de koude oorlog van Histoclips nodig deze week.
Voor de overige leerlingen is er de Klokhuis aflevering over de Europese Unie. Willen ze meer weten over Europa? Op schooltv zijn de afleveringen van 'Europa in delen' te vinden. 

De kinderen van groep 2 en 3 werken inmiddels thuis aan het *** boek van Lijn 3. Hiermee oefenen ze hun spelling, technisch- en begrijpend lezen. 
Groep 2 werkt aan het thema 'de boom' in het huiswerk, wil je daar een filmpje bij, kijk dan de huisje boompje beestje aflevering over bomen.
Groep 3 werkt aan het thema 'hutten bouwen' in het huiswerk, wil je daar een filmpje bij, kijk dan de huisje boompje beestje aflevering over bouwen. 

Week 23: het kookboek

posted 6 Jun 2017, 23:50 by NTC Teacher   [ updated 6 Jun 2017, 23:51 ]

Iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord, het SIS kookboek van Litska. Het viel überhaupt te betwijfelen of Litska snel vergeten zou worden op SIS en de NTC afdeling, maar nu zijn we daar helemaal zeker van. De recepten stromen in een gestaag tempo binnen en met een schoolpubliek van over de hele wereld wordt het boek een eclectisch geheel. Van Noorse wafels tot Nigeriaanse rijst, het zal allemaal terug te vinden zijn. Tot vrijdag is er nog de tijd om zelf je beste recepten in te leveren. Daarna is het tijd om de potten en pannen uit de keukenkastjes te halen en exotische gerechten tevoorschijn te toveren.

De opbrengst van het kookboek gaat naar een prachtig project, namelijk de 'Uma-Okoro Foundation' van Mr. Mike. Hij heeft met deze stichting in zijn thuisland Nigeria diverse projecten opgezet om kansarme kinderen een betere toekomst te bieden. 
Zijn stichting richt zich enerzijds op het aanschaffen van materialen die scholen en weeshuizen nodig hebben om de kinderen van de eerste levensbehoeften te voorzien en degelijk onderwijs te bieden. 
Anderzijds organiseren zij jaarlijks een basketbal kamp om kinderen die daartoe de kans niet hebben kennis te laten maken sport. Sport wordt als een middel gebruikt om een gezonde levensstijl te promoten. Ook wordt de aandacht gevestigd op de voordelen van scholing en het deel uitmaken van een sociale groep. 


In 1945 hadden ze afspraken gemaakt, maar beide landen braken die beloften. Stalin, de leider van de Sovjet-Unie, had beloofd dat de landen in de bufferzone een democratie zouden krijgen. Maar hij dwong ze tot het communisme. De Verenigde Staten waren bang dat heel Europa communistisch zou worden. Daarom gingen zij de Europese landen die door de oorlog arm waren geworden, helpen. Zo ontstonden er twee kampen in Europa.
Een andere afspraak was om Duitsland te bezetten, ook Berlijn werd verdeeld. Daar werd een muur gebouwd: de Berlijnse muur. Duitsland zou veel geld aan de bezetters moeten betalen voor de oorlogsschade. Zo zou Duitsland nooit genoeg geld hebben om weer een oorlog te beginnen. Maar de Verenigde Staten hielden zich niet aan die afspraak: zij hielpen West-Duitsland juist. Stalin was woest en de twee kampen werden vijanden. Tussen Oost-Europa en West-Europa kwam het IJzeren Gordijn. 


Aan de Koude Oorlog kwam uiteindelijk een einde door de onvrede in de Oostbloklanden. Na de Tweede Wereldoorlog ging het in West-Europa al snel beter dankzij de hulp die ze kregen van onder andere de Verenigde Staten. In veel Oostbloklanden waren de meeste mensen arm en moesten ze doen wat de regering zei. Zij wilden graag naar het Westen, maar door het IJzeren Gordijn was dat niet mogelijk. In 1989 kwamen mensen massaal in opstand tegen de communistische regeringen. Zij eisten democratie en vrijheid. Op 9 november 1989 ging de grens tussen Oost- en West-Berlijn open. Duitsland werd in 1990 weer één land. In 1991 kwam er een einde aan de Koude Oorlog doordat de Sovjet-Unie uiteen viel in verschillende landen, waaronder Rusland, Oekraïne en Georgië.

Aankomende week is er om maandag en dinsdag geen school, ivm mid-term. Zoals jullie gewend zijn, komt er in een mid-term weekend geen huiswerk mee naar huis, zodat iedereen van de gelegenheid gebruik kan maken om lekker de natuur in te trekken.  

Op maandag hebben we het op school gehad over de koude oorlog. We gaan niet aankomende maandag, maar de maandag daarna verder over dit onderwerp, de oprichting van de EU en de voorlopers daarvan. 
Wil je met de kinderen thuis praten over de 'koude oorlog', hieronder is de inhoud van het 'docukit' boekje over dit onderwerp. Voor de oudere leerlingen is er een histoclip aflevering over de Berlijnse Muur en de koude oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er twee supermachten: de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Samen met Engeland hadden ze Duitsland in 1945 verslagen. Om te voorkomen dat Duitsland ooit nog een oorlog zou kunnen beginnen, werd het land, en ook Berlijn, bezet en verdeeld. De Sovjet-Unie kreeg een bufferzone. Toch waren de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten geen vrienden, ze dachten heel verschillend over allerlei dingen. Beide landen vonden dat ze de beste ideeën hadden en wilden die over de wereld verspreiden.
De twee landen werden vijanden. Tot een echte oorlog tussen beide landen is het nooit gekomen, daarom noemen we die tijd van vijandschap: de Koude Oorlog. Maar van 1945 tot 1989 was de dreiging er wel. Een oorlog had de hele wereld kunnen vernietigen.

Na de Tweede Wereldoorlog waren De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie twee supermachten. Zij waren in staat om andere landen in de wereld te overheersen. De Verenigde Staten waren ontzettend rijk. De Sovjet-Unie had een geweldig groot leger. 


De twee supermachten waren allebei bang dat de ander zijn ideeën over de wereld wilde verspreiden. Daarom probeerden zij met wapens, zoals de atoombom, de sterkste te zijn. Niet alleen op aarde, maar zelfs in de ruimte. De wapenwedloop zorgde ervoor dat er geen oorlog uitbrak. Want als de ene regeringsleider een atoombom zou gebruiken, zou de ander dat ook doen. Toch zijn er vaak dreigingen geweest, zoals de Cuba-crisis. 

Week 22: Koekplaneten!

posted 31 May 2017, 00:20 by NTC Teacher   [ updated 31 May 2017, 16:20 ]

Hoe creatief je kunt omgaan met je huiswerk zagen we deze week in groep 3. Ter afsluiting van het Lijn 3 thema Sterren en planeten mocht een 'wille weten boek' Sterren en planeten mee naar huis. Daarin stonden allerlei leuke knutselsuggesties. Emma maakte een prachtige raket, die nu in de boom dienst doet als 'birdfeeder'. Dat het echter nog beter kan dan de suggesties in het boek bewees ze met de de koek-planeten. 
Emma bakte koekjes in de vorm van de planeten en keek goed naar de maten en kleuren. De zon had prachtige gele stralen, het kleine rode koekje was Mars, de aarde had allerlei snoepjes om het leven op aarde te representeren, Saturnus kreeg een ring van suiker, de koudste planeet Neptunus was blauw. In de klas hebben we de planeten op volgorde gelegd en elke planeet goed bekeken. En daarna... tja, wie had gedacht dat leren zo lekker kon zijn?!

Op maandag vierden we mijn verjaardag, dank jullie allemaal voor de bon. Ik heb er al een paar mooie boeken voor uitgezocht, die hun weg naar de klas zeker zullen vinden. Op het moment lees ik de leerlingen voor uit 'het Jungleboek', een prachtig verjaardagscadeau, hierdoor pikken we de leukste woordenschat op. Wat te denken van 'onmetelijke wouden' en 'mankepoot'... Het is een welkome afwisseling, aangezien we de rest van de lessen vooral besteden aan de cito toetsen. 

Het laatste IPC thema van dit jaar is 'vervoer'. In groep 6 hebben we daarom vanochtend gesproken over verschillende vluchtelingenstromen die we in Nederland hebben meegemaakt in het verleden. Van hun kennis over de tweede wereldoorlog stonden op dinsdag hun leerkracht en klasgenoten van P6 al versteld. Willen jullie thuis nog verder praten over vluchtelingen en de manier waarop zij in Nederland worden opgevangen, klik dan hier voor de Klokhuisaflevering over vluchtelingen.
Het huiswerk van groep 3 zal ook over 'vervoer' gaan, want daar gaan we het de aankomende week in de cultuurles over hebben. Het filmpje van huisje boompje beestje gaat over het openbaar vervoer in Nederland. 
In groep 4 zullen we na afronding van het thema 'nodig' bij Staal overgaan naar het thema 'Onderweg', waarin we kijken wat iemand zoal tegenkomt op straat onderweg van huis naar school in Nederland. Hoe gaan kinderen in Nederland naar school? Hoe kun je in Nederland reizen? Wat moet je bijvoorbeeld doen als je de trein of de bus ergens naar toe moet nemen?
In groep 5 hebben we het onderwerp 'draaien', waarbij allerlei uitvindingen met wielen de revue passeerden afgerond en hebben ons nu op 'geheimen' gestort. In groep 8 ronden we volgende week het thema televisie af en gaan dan door naar het thema 'portret'. 
In alle groepen staan deze week en volgende week de cito toetsen op het programma, behalve voor groep 8, zij hebben tenslotte de eindtoets al gedaan en zijn dus klaar met 'cito'. 

http://13indeoorlog.ntr.nl/

Op maandag hebben we in de klas gepraat over de Tweede Wereldoorlog, daarover gaat het huiswerk van groep 4 t/m 8. Voor kinderen vanaf 10 jaar is er een serie gemaakt over hoe het is om als kind een oorlog mee te maken. Op de website van 13 in de Oorlog kun je de afleveringen terug vinden.  
De links naar de klokhuisafleveringen vinden jullie zoals gewoonlijk op de website 'canon van Nederland'

Week 21: Een mooi oranjeweekend

posted 23 May 2017, 01:19 by NTC Teacher   [ updated 23 May 2017, 01:20 ]

We kijken terug op een zeer geslaagd 'oranjeweekend'. Het begon al op vrijdagochtend met de assembly. De kinderen hebben zich van hun beste kant laten zien en hebben hun rollen goed vertolkt. De opluchting aan het eind was zowel bij de kinderen als de juf groot, maar ze stonden over duidelijk met plezier op de planken!
Na de quiz vertrokken we naar de keuken voor het volgende onderdeel: de koningscakecup. In tweetallen versierden de leerlingen hun eerste cakeje met marsepein. Het tweede cakeje mocht individueel versierd worden. Er is een vrijmarkt en er zijn allerlei Hollandse spelletjes. Je kan poffertjes en suikerspin eten en het weer werkt ook nog mee!


Het was een mooie dag en een leuk feest. We willen alle mensen bedanken die mee hebben geholpen als vrijwilliger en organisator!

Nu gaan we weer over tot de orde van de dag. Dat betekent dat in groep 4 t/m 8 hard gewerkt wordt aan Staal en groep 2/3 leest en schrijft met Lijn 3. Volgende week beginnen we met de eindejaarstoetsen van cito voor lezen, woordenschat en spelling. 

Tijdens de cultuurlessen staat voor de groepen 4 t/m 8 de tijd van de wereldoorlogen centraal. Deze week hebben we vooral de oorzaken en aanleidingen van de Tweede Wereldoorlog behandeld. Het huiswerk gaat dan ook over de Eerste Wereldoorlog. Aankomende week gaan we op maandag nogmaals over de Tweede Wereldoorlog praten. 

Op zaterdagmiddag om 13.00 (of eigenlijk al eerder) stond de playroom vol met fietsen. Alle leerlingen hadden een fiets mee genomen om te versieren. Sander, de vader van Nienke, kwam ons vandaag helpen. Gelukkig maar want voor de activiteiten die we vandaag ondernamen hadden we wel wat handen nodig... 
We begonnen echter met een quiz om de kennis van het koningshuis te testen. Die kennis bleek zeer goed, het samen werken en overleggen met de anderen in het team bleek nog de grootste uitdaging. Onze leerlingen kennen de bijnamen van Willem I en III, weten dat de liberaal Thorbecke de nieuwe grondwet opstelde onder Willem II, waarin de koning veel van zijn macht verloor en kunnen je vertellen dat Koningin Wilhelmina tijdens de Tweede Wereldoorlog in Londen woonde.Na de cakejes zijn de fietsen aan de beurt om versierd te worden. Sommigen storten zich enthousiast op de fietsen, anderen weten het werk aardig te delegeren. Helaas blijkt bij het fietsen naar de hub wel dat niet iedereen goed in de gaten heeft gehouden of je met alle versieringen de fiets nog kunt gebruiken. Dat wordt dus een heel avontuur.
Nadat onze fietsen klaar zijn, rijden we naar de hub. Daar zijn de koning en de koningin om de feestelijkheden te openen en om een lintje uit te delen aan Litska!
Week 20: Koningsdag in Sakhalin

posted 16 May 2017, 15:37 by NTC Teacher   [ updated 16 May 2017, 15:38 ]

Deze week is het dan eindelijk zo ver; Koningsdag in Sakhalin. We zijn er allemaal klaar voor en kijken uit naar vrijdag en zaterdag. Op zaterdag komen we om 13.00 uur op school, voor onze cultuurdag. Om 15.30 fietsen we naar de hub voor het feestgedeelte van de dag.

Op vrijdag om 8.40 uur nemen we je in onze assembly mee naar de tijd van koning Willem II. We laten de band tussen het huidige Nederlandse koningshuis en het Russische tsarenhuis te laten zien.
Koning Willem Willem II vocht tegen Napoleon in Waterloo en raakte zodoende bevriend met de Russische tsaar Alexander. Deze vond hem wel een geschikte partij voor zijn zus Anna en zo trouwde onze kroonprins Willem met de Russische tsarendochter Anna. 
Anna Paulowna verhuisde naar het koude westen en kwam er achter dat het hof in Nederland heel wat minder glamoureus was dan het tsarenhof in Sint Petersburg. Verhalen over haar eerste tijd aan het simpele Nederlandse hof zijn talrijk. Zo liet ze zakdoeken op de grond vallen, direct na gebruik, die bediendes moesten oprapen. Ze nam ruim 100 koffers met uitzet mee van Rusland naar Nederland en importeerde zelfs Russische koks en priesters. Een glimp van de pracht en praal die ze meebracht is te zien om het overzichtsfilmpje van de tentoonstelling in paleis het Loo.


Anna en Willem hadden tijdens hun leven veel geld uit gegeven aan allerlei extravagante zaken. Willem liet Anna dan ook achter met een grote schuld. Gelukkig sprong haar rijke broer bij. Anna heeft zodoende altijd in weelde kunnen blijven leven. 
Anna's leven is niet gemakkelijk geweest. Ze was ver van haar eigen land en miste Rusland verschrikkelijk. Bij de huwelijksovereenkomst was afgesproken dat zij haar eigen geloof, Russisch-orthodox, zou blijven aanhangen. Haar kinderen zouden echter protestants worden opgevoed aan het Nederlandse hof. Bij elk paleis werd een gebouwtje omgetoverd tot Russische orthodoxe kapel en de religieuze voorwerpen kwamen vanuit Rusland naar Nederland om in de kapelletjes te gebruiken. Twee van Anna's zoons stierven jong, Ernst-Casimir werd nog geen jaar oud en Alexander, de tweede zoon overleed op 30-jarige leeftijd. De relatie tussen Willem II en zijn opvolger Willem III was slecht, er was veel ruzie en onenigheid, zoals dat ook tussen Willem II en zijn vader het geval was geweest. De spanningen en het verdriet om de dood van zijn zoons deed de gezondheid van Willem II geen goed. Het was tijdens een reis naar Tilburg, waar hij ook een werkplek had, dat zijn gezondheid opeens zo hard achteruit ging dat hij al gauw op sterven lag. Anna reisde hem in allerijl achterna, maar tegen de tijd dat ze in Tilburg aan kwam, vond de arts het niet meer verantwoord om haar bij Willem te laten. 
Anna had moeite met haar rol als oud-koningin na zijn dood. Ze vond dat haar meer respect toekwam dan ze kreeg. Na 9 jaar werd haar plaats als koningin ingenomen door schoondochter Sophie, de dochter van Anna's zus. Anna was verbolgen over het feit dat zij nu geen invloed meer had op het bestuur van het land. In Rusland is de tsarenmoeder belangrijker dan de vrouw van de tsaar en blijft ze veel invloed houden, ook na de dood van haar man. Daar kwam bij dat het huwelijk tussen Sophie en haar zoon Willem slecht was en ook Anna en Sophie konden niet goed met elkaar opschieten. 
In 1855/1856 reisde Anna nog naar Sint Petersburg om haar familie te bezoeken en haar neef bezocht haar in 1864 vlak voor haar dood. Verder was ze ook vaak in Duitsland bij haar dochter Sophie. In Den Haag voelde ze zich niet erg thuis. Ze werd ziek in 1865 en tot ieders verbazing zorgde niet alleen haar dochter Sophie voor haar, maar ook schoondochter Sophie liet zich van haar beste kant zien. Anna werd 70 jaar. Anna verbleef niet graag in Den Haag, het grootste gedeelte van het jaar waren zij en haar man Willem dan ook in het wat minder strenge, katholieke Brussel, waar ze regelmatig flink de bloemetjes buiten zetten. Na de afsplitsing van België waren ze echter gedwongen in Nederland te blijven en woonden in paleis Kneuterdijk in Den Haag. Toen haar man in 1840 eindelijk koning werd was Anna daar erg blij mee, ze gedroeg zich als een echte koningin en was fraai gekleed het middelpunt van elke bijeenkomst. 


Naast het oefenen voor de assembly doen we ook nog andere leuke dingen:
In groep 5 en 6 zijn we al gestart met het nieuwe thema van Staal, in groep 5 breekt een 'geheimzinnige' tijd aan. Als je de kinderen voorbij ziet komen met citroensap, prikkers en een strijkijzer dan kun je er vanuit gaan dat ze geheime boodschappen aan het opschrijven. De kinderen van groep 6 richten zich op vieze praatjes, zij zijn namelijk bezig met het hoofdstuk over de spijsvertering. Je kan je voorstellen dat er wat af gegiecheld wordt!

Deze week is er een enveloppe uit Nederland aangekomen... hij zat helemaal vol met brieven van onze schrijfschool in Nederland; de Jozef en Maria school uit Spierdijk. Het was ontzettend leuk om door de brieven en de foto's te kijken en van alles te lezen over de kinderen in Nederland. We kregen zelf ook weer goede ideeën voor nieuwe vragen. 
De kinderen uit Spierdijk hebben 'een vriendenboek' voor ons gemaakt, waarin elk kind belangrijke informatie over zichzelf heeft opgeschreven. Wij hebben op onze beurt nagedacht over welke vragen we in ons vriendenboek zouden kunnen opnemen. Ook dachten we na over vragen die we over de school hebben, zoals bijvoorbeeld: 'Wat is het verschil tussen een openbare en een christelijke basisschool?' Verder schrijven we per klas een brief terug met antwoorden op hun vragen. Er is dus weer genoeg te doen.

Week 18: Chris White in de stad

posted 4 May 2017, 22:37 by NTC Teacher   [ updated 4 May 2017, 22:44 ]

Op maandag 1 mei waren we vrij van school, maar toch zagen we elkaar aan het eind van de middag op de 'schrijversborrel'. Veel dank aan Litska en Simon voor het organiseren, de glühwein paste bijzonder goed bij het haast winterse weer! De Nederlandse kinderen kwamen op dinsdag al met gesigneerde boeken naar school. Zij hadden 'de schrijver' helemaal voor zichzelf alleen gehad, erg gezellig, want Chris bleek bereid te zijn heel veel vragen te beantwoorden en te frisbeeën! 

Op dinsdagochtend begonnen we de dag met een 'boekparade'. Nadat alle kinderen hun kostuum en boek hadden laten zien (en Mr. L, juf Miriam en juf Nienke hun kostuums uit de gedichten van Chris White) begon Chris met zijn 'assembly'. 


Na de assembly leerden de kinderen op dinsdag en woensdag in enkele workshops een bijzonder (of bizar) dier te tekenen en daar vervolgens een gedicht bij te schrijven. Chris wist met zijn energie ook alle kinderen aan te steken en enthousiaste berichten bereikten de school over schrijvende en tekenende kinderen. In 'artclass' herhaalde ik de tekenopdracht en de wonderlijkste dieren zagen het levenslicht. Op woensdagmiddag schreven de kinderen van groep 2 en 3 zelfs een gedichtje in het Nederlands. 


De 'flipchart' van Chris werd omgedraaid en de kinderen konden dus niet zien wat hij tekende. Hij vertelde hen wat hij tekende door het dier te omschrijven waarvan hij de nek, neus, oren en mond gebruikte. Zij tekenden dit vervolgens op hun eigen blad. 


Nu Chris weer naar huis is gevlogen gaan wij ons 'serieuzer' richten op onze assembly. Op donderdagmiddag hebben we met alle Nederlandse kinderen geoefend. Dit keer mocht het nog met papier, maar ik wil jullie allemaal vragen in het weekend de tijd te nemen met de kinderen hun 'regels' te oefenen. We kunnen dan volgende week echt oefenen, wat een beetje lastig is als iedereen nog van het papier moet oplezen wat hij te zeggen heeft. 

Wil je dit weekend ook aandacht besteden aan de dodenherdenking van 4 mei en de bevrijdingsdag van 5 mei, in deze filmpjes wordt kort uitgelegd wat er op 4 mei herdacht wordt en wat we op 5 mei vieren. Wij zullen in de klas tijdens de maandag-cultuurles op een later moment aandacht besteden aan de tweede wereldoorlog, omdat de maandagen rondom 4/5 mei vervallen en we nu bezig zijn met de Koningsdag assembly. Echter ivm victoryday is het onderwerp nu wel degelijk actueel. 

Ik wens jullie allemaal een fijn lang weekend!

Een uur lang wist hij de aandacht van alle kinderen vast te houden met tekeningen, gedichten en grappen. Christian mocht als superheld 'chairman' op de stoel komen zitten en veranderde Chris, de bankrover, in een stoel. Hij loste zo de bankroof op, want stoelen kunnen geen bank beroven.


De resultaten verzamelden we in een 'galerie' op de muren van de gymzaal. Alle kinderen kwamen ervan genieten en lieten hun werk trots aan Chris zien. We sloten het project af met een 'mega match mine'...


Het resultaat was goed, veel kinderen waren er in geslaagd het dier ongeveer te tekenen zoals Chris het omschreef. Een mooie afsluiting van een paar prachtige dagen!Week 17: Koningsdag!

posted 26 Apr 2017, 22:53 by NTC Teacher   [ updated 26 Apr 2017, 22:54 ]

Deze week staat geheel in het teken van Koningsdag. 

Op maandag hebben de oudste leerlingen hun kennis gedeeld over Koning Willem I, Willem II en Willem III. Op het bord keken we naar de links tussen ons koningshuis en dat van Rusland. Ook lazen we voor de eerste keer (in het Engels) ons script voor de assembly van 19 mei. 
Deze week krijgen we dan ook geen echt huiswerk mee, wel hebben alle kinderen het script mee naar huis gekregen om hun zinnen uit het hoofd te leren. We kijken dan in de komende weken of dat lukt, of dat we nog wat moeten aanpassen. Om hen te helpen met de uitspraak vraag ik jullie, de ouders, om het mét hen te lezen. Wil je thuis aandacht besteden aan Koningsdag, kijk dan naar de nieuwe Klokhuis aflevering over de vrijmarkt
Wij zullen in de aanloop naar 19 mei oefenen voor de assembly over het koningshuis. Houd er wel rekening mee dat in de aankomende twee weken de cultuurlessen op maandag vervallen ivm Russische feestdagen. Er zal dan ook geen huiswerk zijn voor de oudste leerlingen, behalve het oefenen van de assembly-tekst. 
Volgende week zal in het teken staan van het bezoek van Chris White, de schrijver. Op maandagavond hebben jullie de kans Chris de hand te schudden tijdens de borrel van het bestuur. Dinsdag en woensdag is Chris actief in de school en zal workshops geven aan de groepen 2 t/m 7, MY's en een assembly voor alle kinderen van SIS. 


Dat is goed gelukt. Een aantal moeders was extra vroeg opgestaan om een bijzonder ontbijt te bakken. Heerlijke muffins met ei en spek erin, brioche, witte broodjes, bananenmuffins en er stond zelfs hagelslag op tafel!Op donderdag is het eindelijk zo ver, het is Koningsdag. Hoewel we het niet de hele dag vieren, willen we deze dag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. 's Ochtends om kwart voor 8 is het al een gezellige boel op school met het Koningsontbijt. Koning Willem-Alexander had voor ogen 'een gezond leven' te promoten met de koningsspelen, sport overdag en een gezond ontbijt vooraf. Wij willen vooral dat het gezellig is en lekker met een Nederlands tintje...


Met hulp van vaders en moeders hadden de kinderen snel hun ontbijt achter de kiezen. Juf Nienke en juf Erin kwamen ook even binnen kijken en zelf Mr. Freeman kon het niet laten om zich helemaal 'Hollands' uit te dossen.


Na het eten was er nog tijd om alle andere kinderen op school van vlaggetjes op de wang te voorzien en ook hadden we de Russische driekleur wat door elkaar gehusseld...


En dat allemaal onder toeziend oog van onze koning en koningin!
En een nieuwe 'groepsfoto' helemaal in het oranje.
Wat een mooie ochtend, een echt feest en het leukste is, over een maand hebben we nog een keer feest!

Week 16: Koningsontbijt 27 april

posted 19 Apr 2017, 19:08 by NTC Teacher   [ updated 19 Apr 2017, 19:08 ]


Koningsdag is in aantocht. Dit jaar viert de koninklijke familie deze dag in textielstad Tilburg. Daar zijn ze zich al aan het voorbereiden op een onvergetelijke dag. Het nieuwe lied voor de Koningsspelen van kinderen voor kinderen staat ook alweer online. Bij zijn aantreden heeft koning Willem-Alexander Koningsdag een beetje verandert, zoals zijn moeder dat voor hem deed. Koningin Juliana organiseerde elk jaar op haar verjaardag een defilé op Soestdijk. Rijen mensen trokken langs het paleis om de koningin en haar familie te begroeten. Ze brachten allerlei cadeaus voor haar mee. Koningin Beatrix besloot Koninginnedag op dezelfde dag te houden, daar zij in de winter jarig was, maar veranderde de opzet. De mensen hoefden niet naar haar toe te komen, zij bezocht zelf dorpen of steden op 30 april. 
Groep 8 maakt deze week de cito eindtoets. Voorheen werd die begin februari afgenomen, sneeuw en ijs gegarandeerd. Nu de toets verschoven is naar eind april wordt er in Nederland tussendoor lekker zonder jas buiten gespeeld. Hier in Sakhalin is het weer van februari mee geschoven naar de nieuwe afname datum....


Koning Willem-Alexander heeft de datum van het feest een beetje aangepast, omdat hij op 27 april jarig is. Hij bezoekt elk jaar een andere stad en laat die stad zelf kiezen wat ze willen presenteren op die dag. Ook heeft hij '26 april'  toegevoegd als een bijzondere dag. Op die dag wordt er op alle scholen een Koningsontbijt gegeten en vervolgens gesport. De hele dag zijn er Koningsspelen op de basisscholen. De koning houdt namelijk enorm van sporten en wil het bewegen promoten in het hele land

Ons Oranjefeest vieren we pas over een maand, met hopelijk goed weer, dus buiten. Haal de fietsen maar vast te voorschijn, want die gaan we weer versieren. 
Om Koningsdag toch op de echte dag ook te vieren organiseren wij een Koningsdagontbijt op 27 april voor de Nederlandse kinderen. Op donderdag 27 april hopen we dat alle Nederlandse kinderen in het oranje-rood-wit-blauw naar school komen. Om 7.45 in de ochtend mogen zij in de keuken/artroom op school aanschuiven. Ouders die mee willen helpen zijn van harte welkom en het is fijn als jullie ons even laten weten of de kinderen mee komen eten, dan weten we wat we in huis moeten halen... 


1-10 of 92

Ċ
NTC Teacher,
14 Jun 2016, 15:10